Brazgotine

V procesu zdravljenja ran nastajajo brazgotine, ki so čvrsto tkivo in nadomeščajo normalno, zdravo tkivo.

Brazgotine lahko nastanejo v procesu zdravljenja aken, operativnih posegov, opeklin, vnetja kože in tudi zaradi drugih poškodb. Na srečo se njihov videz čez čas izboljša, a vseeno ostanejo vidne. Z učinkovitimi kirurškimi in estetskimi dermatološkimi pristopi lahko učinkovito zmanjšamo njihovo vidnost in tako izboljšamo posameznikovo samopodobo. Brazgotine na vidnih mestih lahko namreč močno vplivajo na kakovost življenja.

Celjenje brazgotin

Običajno so brazgotine na začetku videti rdeče in robate, nato se zmanjšajo in čez nekaj mesecev postanejo svetlejše. Ko se koža poškoduje, naše telo začne proizvajati kolagen, ki rano zapre. Tkivo, ki nastane, je kot cementni obliž, v katerem ni por ne žlez znojnic. Brazgotine se lahko dokončno zacelijo v letu ali dveh. V prvih treh mesecih je večina brazgotin roza barve, kar je posledica razširitve kapilar na tem mestu, to pa pomaga bolje prekrvaviti mesto celjenja. Po zacelitvi se kapilare zožijo, spremeni se barva in ko je celjenje normalno, se po več mesecih zmanjša tudi brazgotina.

Kako lahko vplivamo na celjenje kože in nastanek brazgotine?

Zelo pomembna je pravilna terapija poškodovane kože takoj po poškodbi z uporabo antibiotičnega mazila ali vazelina, uporabe obliža, redni menjavi povojev in umivanju rane z gelom in vodo ter uporabo antiseptičnih raztopin. Zmanjšanje vnetja in vzdrževanje čistega ter vlažnega okolja pripomore k hitremu celjenju in manjšemu brazgotinjenju. Poškodovanega mesta ne drgnemo in ga zaščitimo pred soncem. Po zacelitvi kože je brazgotina rožnato rdeče barve. V tem stadiju najbolje koristijo silikonski obliži, ki močno vlažijo povrhnjico, kar pospeši zorenje brazgotine in zmanjšuje njeno velikost. Navkljub vsem omenjenim ukrepom je brazgotinjenje nepredvidljiv proces in se v nekaterih primerih konča v obliki širokih in tankih brazgotin, razširjenih brazgotin, ki so lahko vdrte pod ali izbočene nad površino kože v okolici.

Brazgotine na vidnih mestih lahko imajo negativni vpliv na kakovost življenja, v nekaterih primerih pa tudi ovirajo gibljivost sklepov in mišic Dodaten razlog za iskanje pomoči pri specialistih za kožo je bolečina, srbenje in negativen vpliv na počutje. Obstaja več vrst možnosti zdravljenja brazgotin, ki izboljšajo izgled brazgotin.

Kirurško zdravljenje brazgotin

Kirurško zdravljenje brazgotin lahko spremeni položaj in obliko brazgotin, sprosti napetost v koži, ki jo povzroča brazgotina in s tem ovira gibljivost sklepov. Brazgotina se v najboljšem primeru s kirurškim posegom odstrani in zamenja z drugo obliko brazgotine v obliki tanke črte v poteku kirurškega reza kože, ki je manj opazna. Poseg poteka v lokalni ali splošni anesteziji, odvisno od obsežnosti in lokacije brazgotine. Brazgotina se lahko v celoti izreže in zašije, oziroma se za prekritje uporabi bližnja koža – t.i. reženj. Če to ni mogoče, se uporabi presadek z drugega dela telesa, pogosto so to stegna ali zadnjica, ki nadomesti defekte v koži z veliko površino. T.i. Z-plastika je metoda, s katero lahko približamo brazgotino naravnim prelomom kože in tako zmanjšamo njeno vidnost. Drug pristop je s pomočjo tkivnih ekspanderjev, ki so napihljivi vsadki iz silikona in ki jih kirurg namesti pod kožo, ponavadi v bližini brazgotine. S postopnim napihovanjem raztegujejo kožo, ki se nato uporabi za zapolnitev področja, kjer se izreže brazgotina.

Več o raznih postopkih kirurškega zdravljenja brazgotin lahko izveste v pogovoru s plastičnim kirurgom, ki izvaja tovrstne postopke v Derma centru Rogaška.  Na pregled se lahko naročite na telefon 051 420 165. 

Nekirurško zdravljenje brazgotin

Učinkovita terapija brazgotin lahko bistveno izboljša kakovost življenja. V dermatologiji obstaja veliko metod zdravljenja brazgotin. S temi postopki jih ne odstranimo, lahko pa izboljšamo njihov videz, zgladimo oster rob in poenotimo barvo med brazgotino in okoljno kožo, zato postanejo manj opazne. Nekateri postopki glajenja brazgotin so primernejše za določen tip brazgotin, pri drugih tipih pa moramo za doseganje najboljšega rezultata uporabiti kombinacijo metod. Metodo glajenja brazgotin izberemo glede na velikost, barvo, debelino, anatomsko lokacijo in položaj, na vrsto predhodne terapije in glede na kvaliteto okoljne kože okoli. Tako obstaja zelo veliko terapevtskih opcij, še posebej, če upoštevamo usposobljenost, izkušnje zdravnika in dostopnost sodobnih tehnologij. Nekirurško zdravljenje brazgotin je učinkovito v prvih tednih in mesecih njihovega nastanka ter tudi pri zrelih, več kot dve leti starih brazgotinah.

Lokalna terapija z zdravilnimi kremami in silikonskimi obliži

Kortikosteroidne kreme in mazila na recept se lahko za preprečevanje nastanka prekomernega brazgotinskega tkiva uporabljajo nekaj tednov v začetnih fazi nastanka brazgotine, ko je ta rožnata.

Silikonski obliži se začnejo uporabljati takoj po zacelitvi kože in priporočamo uporabo več kot 12 ur na dan več tednov ali mesecev. Omogočajo intenzivno vlaženje brazgotine, kar pospeši njeno zorenje in zmanjša trajanje rdečine ter omeji pretirano brazgotinjenje. Podoben, vendar manjši učinek, imajo tudi silikonski geli.

Injiciranje zadebeljenih brazgotin (hipertrofičnih in keloidov) s kortikosteroidi ali 5-fluorouracilom se izvaja zaradi zmanjšanja njihovega volumna, rdečine, bolečine,  srbenja in izbočenosti nad površino kože v neposredni okolici. Injicirana zdravila delujejo zaviralno na tvorbo kolagena v brazgotini, kar zmanjša njeno velikost. Postopek se izvaja s večkratnim injiciranjem manjših količin zdravila s pomočjo tankih igel, ponavlja večkrat zaporedoma na 4-6 tednov.

Injiciranje vdrtih brazgotin s pomočjo polnil izboljša njihov videz, saj jih izravna z površino kože v okolici. Uporabljajo se polnila iz hialuronske kisline, ki nimajo trajnega učinka  ter t.i. stimulacijska polnila (Radiesse, PLLA (Sculptra, Lanluma, Olidia), Ellanse, ki imajo dalj časa trajajoč učinek zaradi spodbujanja nastanka kolagena in elastina v koži, ki zapolnita zaradi brazgotin nastalo manjkajoče vezivno tkivo v koži.

Kompresijska terapija zadebeljenih brazgotin (hipertrofičnih in keloidov) se izvaja, ko so brazgotine izbočene nad površino kože. Izvaja se s pomočjo kompresijskih pripomočkov v obliki silikonskih blazinic, ki se prilegajo obliki brazgotine. Pritisk na slednje in brazgotino se izvede s pomočjo kompresijskih oblačil ali pasov. Kompresijska terapija je učinkovita v zgodnji fazi celjenja brazgotine, ko so te pordele. S pomočjo konstantnega pritiska je brazgotina manj prekrvljena in se posledično ustvari manj kolagena. Izvajati se mora 24 ur na dan, 4-6 mesecev. Na nekaterih predelih telesa je ni mogoče izvesti.

Glajenje brazgotin z ablativnimi laserji

Z nekaterimi laserji se lahko odstrani celotni vrhnji sloj kože v predelu brazgotine, ki se nato zaceli, koža pa postane bolj gladka, enakomernejšega tena in z manj opaznimi brazgotinami. Za slednje se uporabljata ablativna laserja CO2RE laser in  Er: YAG laser.

Ablativna laserja lahko delujta na frakcioniran način, kjer je po prehodu nastavka laserja preko površine brazgotine odstranjen samo del brazgotine – med seboj enakomerno oddaljenih točkovnih odstranitev povrhnjega sloja kože v obliki stolpcev. Celjenje po frakcioniranem postopku je krajše in ima manj možnih stranskih učinkov v primerjavi s popolno ablativnim postopkom. Prav zato je danes pri glajenju brazgotin večinoma prevladujoča oblika uporaba ablativnih laserjev. Postopek se lahko izvaja samostojno ali v kombinaciji za drugimi postopki glajenja brazgotin.

Zdravljenje novih brazgotin z žilnimi laserji

vpliva na zmanjšanje njihove gostote kapilar, ki je velika v začetnem obdobju njihovega nastanka. Najbolj učinkovito žilni laserji delujejo v prvih tednih nastanka brazgotine, saj v nekaterih primerih zmanjšajo proces nastanka brazgotine zaradi manjše tvorbe kolagena. Pri brazgotinah, ki ostanejo po kiruškem posegu, se lahko žilni laser izvede že na dan odvzema šivov. Rdečina na brazgotini prej pobledi, zaradi manjše tvorbe kolagena nastane manj opazna brazgotina.

Uporaba laserjev ima pomembno vlogo pri zdravljenju brazgotin

Mednarodna priporočila za zdravljenje brazgotin po poškodbah in kontrakturah iz leta 2020 so postavila uporabo laserjev na prvo mesto izbora terapij za brazgotine. Pacienti, ki nimajo dostopa do teh terapij, tudi nimajo možnosti prejeti najboljše terapije za brazgotine, ki so nastale po poškodbi kože. Svetuje se hkratna uporaba več laserskih sistemov pri enem obisku ali zaporedoma. Za hipetrofične brazgotine se svetuje kombinirana uporaba laserjev in drugih načinov zdravljenja, kot so zdravilne kreme, injiciranje zdravil …

Glajenje brazgotin z medicinskim mikronidlingom Skinpen

Nekatere vrste brazgotin po aknah, opeklinah in poškodbah je mogoče izboljšati z uporabo mikronidlinga Skinpen. Naprava deluje s pomočjo tankih igel, ki z veliko hitrostjo prebadajo brazgotinsko tkivo, zato pride do pretrganja kolagenskih vlaken v brazgotinah in v končni fazi preoblikovanja trdega brazgotinskega tkiva. Mikropoškodba kože spodbudi nastanek novega kolagena, kar zmanjša globino brazgotin, dodatno pa v nekaterih primerih pride do spodbujanja delovanja pigmentnih celic, kar bledi ali beli brazgotini povrne naravno barvo kože. Več lahko preberete na Skinpen mikonidling.

Glajenje vdrtih brazgotin po aknah z mikronidilng RF

Glajenje vdrtih brazgotin po aknah z mikronidilng RF se izvaja s pomočjo naprav Fractora  in Morpheus8. Postopek je delno podoben mikronidlingu Skinpen, z razliko v uporabi tankih izoliranih igel, ki imajo aktivno konico, preko katere se v globlji del usnjice dovede radiofrekvenčni tok. Točkovno pregrevanje usnjice sproži proces novotvorbe kolagen in elastina ter hialuronske kisline v koži, kar zapolni vdrtine, ki so nastale po aknah. Proces novotvorbe vezivnega tkiva kože traja več mesecev po postopku.

Pred in po eni terapji s frakcionirano RF
Pred in po eni terapji s frakcionirano RF
Subcizija brazgotin

Močno vnetje spremeni strukturo kože. V procesu celjenja po vnetju pride do propada vezivnega tkiva kože in podkožja, kar povzroči vdrtine na površini. V dnu teh brazgotin se ustvari novo trdo brazgotinsko tkivo, ki vleče dno brazgotine navzdol. Subcizija brazgotin je manjši poseg, s pomočjo katerega prerežemo kolagenske snope v dnu brazgotine in jo tako sprostimo. Dno brazgotine se nato približa površini kože.

O primernosti izvedbe, indikacijah in kontraindikacijah, kombinacijah raznih postopkov, prednostih in slabostih se boste pogovorili z dermatologom v Derma centru Rogaška /Maribor.

Galerija

Glajenje brazgotin, pred in po posegu
Glajenje brazgotin, pred in po posegu
Glajenje brazgotin, pred in po posegu
Glajenje brazgotin, pred in po posegu
Derma center Rogaška in Maribor
Zmanjšanje brazgotin s frakcioniranim laserjem; Pred in dva meseca po drugi terapiji
Derma center Rogaška in Maribor
Zmanjšanje brazgotin s frakcioniranim laserjem; Pred in več mesecev po prvi terapiji

Naročanje in dodatne informacije

Za naročanje smo vam na voljo vsak dan od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 na telefonski številki:  064 12 80 15 ali preko e-pošte: info@derma-rogaska.si

Derma center Maribor
Aškerčeva 7, Maribor
+ 386 51 42 01 65
info@derma-mb.si
Naročanje:
Pon: 8:00 – 17:00
Tor – Pet: 8:00 – 16:00

Derma center Rogaška
Zdraviliški trg 25,  Rogaška Slatina
+386 64 12 80 15
info@derma-rogaska.si
Naročanje:
Pon: 8:00 – 17:00
Tor – Pet: 8:00 – 16:00

M-Marketing © 2022. Vse pravice pridržane.