Kožne spremembe

BRAZGOTINE

V procesu zdravljenja ran nastajajo brazgotine, ki so čvrsto, fibrozno tkivo in nadomeščajo normalno zdravo tkivo. Kadar se koža poškoduje naše telo začne proizvajati kolagen, ki rano zapre. Tkivo ki nastane je kot cementni obliž, v katerem ni por ne žlez znojnic. Brazgotine lahko nastanejo v procesu zdravljena aken, operativnih posegov, opeklin in tudi zaradi drugih poškodb. Na srečo se videz brazgotin čez čas izboljša. Običajno so brazgotine na začetku videti rdeče in robate, nato se zmanjšajo in čez nekaj mesecev postanejo svetlejše.

Celjenje brazgotin

Brazgotine se lahko dokončno zacelijo v letu ali dveh. V prvih treh mesecih je večina brazgotin roza barve, kar je posledica razširitve kapilar na tem mestu, kar pomaga bolje prekrvaviti  mesto celjenja. Po zacelitvi se kapilare zožijo, spremeni se barva in kadar gre za normalno celjenje se zmanjša tudi brazgotina.

Glajenje brazgotin

Učinkovita terapija brazgotin lahko bistveno izboljša kakovost življenja. V dermatologiji obstaja veliko metod glajenja brazgotin, s katerimi lahko izboljšamo njihov videz. Nekatere so primernejše za določen tip brazgotin, pri drugih tipih brazgotin, pa moramo za doseganje najboljšega rezultata uporabiti kombinacijo metod. Metodo glajenja brazgotin izberemo glede na velikost, barvo, debelino, anatomsko lokacijo in položaj, na vrsto predhodne terapije in glede na kvaliteto kože okoli brazgotine. Tako obstaja zelo veliko terapevtskih opcij, še posebej, če upoštevamo usposobljenost, izkušnje zdravnika in dostopnost sodobnih tehnologij.


Brazgotine

Pred in po glajenju brazgotin


Brazgotine

Pred in po glajenju brazgotin


Copyright Derma center Rogaška 2021