Suha koža

Suha koža je lahko prirojeno ali pridobljeno stanje. Spremlja nekatere dermatološke bolezni, kot so luskavica, atopijski dermatitis in nekatere internistične bolezni.

Pogosto jo je najti pri starejših ljudeh, kjer nastane zaradi padca nivoja hormonov. Lahko je komaj opazna težava, ali pa zelo resen problem, za katerega je značilna razpokana in luščeča se koža, srbenje in tudi okužba z mikrobi. Za suho kožo je značilno pomanjkanje vlage v vrhnji plasti kože. V vrhnji plasti kože, epidermisu, celice kože, keratinociti, ki so vloženi v maščobe epidermisa, podobno kot opeka v malto, tvorijo bariero, ki preprečuje vstop toksinov, alergenov in mikrobov v kožo ter pretirano izgubo vlage iz telesa.

V primeru poškodbe kožne bariere v vrhnji plasti kože, vlaga iz globljih plasti kože prehaja hitro in neovirano v atmosfero, kar povzroči sušenje kože. Kožna bariera se lahko poškoduje zaradi nanosa razmaščevalcev (aceton in bencin), drgnjenja in prepogoste uporaba detergentov ter pogostega močenja kože. Ko vrhnja plast kože izgubi preveč vlage, koža postane hrapava na otip, razpoka, pordi in prične srbeti. Na mestih kjer je malo žlez lojnic, kot so goleni, podlahti in trup, takšne spremembe najprej opazimo,oziroma so najbolj izrazite.

Pacienti večkrat opisujejo, da imajo na obrazu bodisi suho ali mastno kožo. Obe stanji si nista izključujoči, zato lahko vidimo na obrazu velikokrat mastno kožo v ti. T coni (čelo, nos, obnosni predel lic in brada), drugje pa je koža lahko tudi suha. Temu pravimo mešani tip kože. Poleg tega ima lahko nekdo mastno kožo na celotnem obrazu, po telesu pa suho zaradi pomanjkanja žlez lojnic.

Suha koža je lahko ozdravljena

Suho kožo zdravimo z vračanjem vlage. V ta namen uporabljamo preparate, ki imajo sposobnost preprečevanja izgube vlage skozi kožo ali zadrževanja vlage v vrhnji plasti kože.

Slednjim pravimo tudi vlažilci. Mednje sodijo kreme in losjoni, ki vsebujejo hialuronsko kislino, ceramide, ureo, laktat, glicerol, polihidroksi kisline, omega 6 maščobne kisline, pa tudi
mikropulveriziran škrob.

S pomočjo mezoterapije – vbrizgavanja majhnih količin hialuronske kisline na obrazu, vratu in dekolteju prav tako lahko izboljšamo stopnjo vlažnosti kože. Vlaženje kože je hkrati tudi njeno pomlajevanje, saj je znano, da poleg izboljšanega videza površine kože pride v globljih plasteh tudi do zmanjšanega delovanja encimov, ki razgrajujejo kolagen in hialuronsko kislino.

Tip kože na obrazu in razporeditev področij z mastno ali suho kožo je v Derma centru možno natančno določiti s pomočjo digitalne analize kože obraza – Visia®. Dermatolog vam bo pri pregledu svetoval izbiro preparatov za osnovno terapijo suhe kože.

Naročanje in dodatne informacije

Za naročanje smo vam na voljo vsak dan od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 na telefonski številki:  064 12 80 15 ali preko e-pošte: info@derma-rogaska.si

Derma center Maribor
Aškerčeva 7, Maribor
+ 386 51 42 01 65
info@derma-mb.si
Naročanje:
Pon: 8:00 – 17:00
Tor – Pet: 8:00 – 16:00

Derma center Rogaška
Zdraviliški trg 25,  Rogaška Slatina
+386 64 12 80 15
info@derma-rogaska.si
Naročanje:
Pon: 8:00 – 17:00
Tor – Pet: 8:00 – 16:00

M-Marketing © 2022. Vse pravice pridržane.