Akne

Večina ljudi v zahodnem svetu v življenju dobi akne. Večinoma se to zgodi v najstniških letih. Lahko se zgodi, da se pojavijo šele v odrasli dobi, se takrat spremenijo v težjo obliko in se pri posamezniku tudi nikoli popolnoma ne umirijo.

V povprečju trajajo od 4 do 15 let. Akne imajo velik vpliv na kakovost življenja, socialno življenje in na dojemanje lastne osebnosti, še posebej v obdobju odraščanja. Nezdravljene akne v veliki večini primerov puščajo brazgotine na koži, ki trajno negativno vplivajo na kakovost življenja in videz kože.

Kakšne so kožne spremembe pri aknah?

Akne se večinoma pojavijo na obrazu, lahko tudi na vratu, hrbtu, prsnem košu in drugje po telesu. Dlačno-lojnični mešiček je mesto v koži, kjer akne nastanejo. Lahko se pojavijo v vnetni obliki kot drobne rdeče bunčice z ali brez rumenega vrha, ali kot globoke, pordele zatrdline. Črni in beli ogrci predstavljajo nevneto obliko aken. Pri posamezniku lahko hkrati opazimo več oblik aken.  Posamične spremembe pri aknah lahko trajajo manj kot 2 tedna, globlje ležeče lezije pa tudi več mesecev. Večina pacientov z aknami ima mastno kožo.

Z aknami povezane kožne spremembe so:

 • Opraskanine,
 • pordele lise (zaceljene vnete aken, pogosto pri svetlopoltih osebah),
 • hiperpigmentirane lise (rjave lise na mestih zaceljenih vnetih aken, pogosto pri temnopoltih osebah),
 • razne vrste brazgotin.

Zakaj so akne najpogostejše v najstniških letih?

Običajno, a ne vedno, so akne najbolj pogoste v najstniških letih. Obstaja več teorij za takšen pojav:

 • Višji nivo spolnih hormonov v puberteti.
 • Spolni hormoni se pretvorijo v dihidrotestosteron, ki spodbudi žleze lojnice k povečanju njihovega volumna.
 • Žleze lojnice proizvedejo več loja, celice žlez lojnic pa več provnetnih snovi.
 • Vnetje in nepravilno luščenje dlačnih foliklov zamaši izvodila lojnic, kar naredi zaporo, zato nastane ogrc ali komedon.
 • Stena dlačno-lojničnega mešička se predre, kar poveča vnetje v okolici.
 • Na vnetje vplivajo bakterije, ki se nahajajo v mešičku, zato nastane vnetna lezija pri aknah.

Čeprav so akne najpogostejši pri najstnikih, se lahko pojavijo v vseh starostnih obdobjih.

Ponavadi se umirijo do 25 leta, 15 % žensk in 5 % moških pa ji ima tudi po 25. letu. Neredko se prvič pojavijo šele v dobi odraslosti.

Kako  poteka zdravljenje aken?

Zdravljenje aken je odvisno od starosti in spola pacienta, obsežnosti sprememb in stopnje vnetja, dolžine trajanja aken in odzivnosti na predhodno zdravljenje.

 • Zdravljenje blagih aken (<20 ogrcev, <15 vnetih lezija ali skupno vseh <30) poteka z uporabo zdravilnih krem na recept in/ali kozmetičnih krem za akne, uporabo svetlobnih virov:  laserjev, IPL ali LED terapijo, ki pomirjajo vnetje.
 • Zdravljenj zmernih aken (20–100 ogrcev, 15–50 vnetih lezij ali skupno vseh 30–125) se stopnjuje z uporabo antibiotikov ali kontraceptivov in antiandrogenov ( samo pri ženskah).
 • Zdravljenje težke oblike aken (>5 nodusov, ogrcev >100, vnetih lezij >50, ali skupno vseh >125) poteka z isotretinoinom.

Ozdravitev aken lahko pričakujemo samo pri zdravljenju z isotretinoinom, ki poteka pod nadzorom zdravnika in traja več mesecev. Vsa ostala terapija akne le začasno umiri, naknadno je potrebno vsakodnevno in več let trajajoče vzdrževanje stanja z lokalno terapijo in občasno uporabo svetlobnih virov ali ponavljajočim jemanjem kontraceptivov ali antibiotikov. Cilj zdravljenja aken je preprečevanje vnetij in brazgotin.

Nasvet: brez pomoči zdravnika lahko zdravimo le blago obliko aken. Pri tem so v pomoč kozmetične kreme in geli za umivanje priznanih blagovnih znamk, ki jih dobimo v lekarnah. Če po 1,5 meseca redne uporabe ne opazimo izboljšanja, obiščimo svojega osebnega zdravnika oziroma dermatologa.

Čiščenje aken v kozmetičnem salonu ni zdravljenje aken. Če imate nevneto obliko aken (bele in črne ogrce), jih lahko odstrani kozmetični tehnik. Nato je treba z ustreznimi kremami, zdravilnimi kremami ali zdravili preprečiti njihov ponovni nastanek, zato kasneje ponavljajoče se čiščenje aken ni več potrebno. Akne so kožna bolezen, ki se v primeru vnetij (zmerna in težka oblika) vedno zdravi pri osebnem zdravniku ali dermatologu.

Galerija

 • Zdravljenje aken
 • Zdravljenje aken
 • Akne
 • Akne

Naročanje in dodatne informacije

Za naročanje smo vam na voljo vsak dan od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 na telefonski številki:  064 12 80 15 ali preko e-pošte: info@derma-rogaska.si

Derma center Maribor
Aškerčeva 7, Maribor
+ 386 51 42 01 65
info@derma-mb.si
Naročanje:
Pon: 8:00 – 17:00
Tor – Pet: 8:00 – 16:00

Derma center Rogaška
Zdraviliški trg 25,  Rogaška Slatina
+386 64 12 80 15
info@derma-rogaska.si
Naročanje:
Pon: 8:00 – 17:00
Tor – Pet: 8:00 – 16:00

M-Marketing © 2022. Vse pravice pridržane.