Kožne spremembe

Motnje pigmentacija

Motnje pigmentacije kože so skupina kožnih bolezni, pri katerih imamo bodisi preveč ali pa premalo kožnega pigmenta melanina. Lahko zajamejo omejen predel ali celo površino kože. V globljem delu kože se nahajajo pigmentne celice, melanociti in v njih nastaja kožno barvilo, melanin, ki se skladišči v posebnih cisternah, melanosomih.

Odstranjevanje pigmentacij

Pred odstranjevanjem pigmentacij na koži, moramo vedno najprej postaviti diagnozo in po možnosti odstraniti vzroke za njihov nastanek. Odstranjevanje kakršnih koli pigmentacij na koži, brez predhodnega pregleda pri zdravniku ali dermatologu, je nevarno početje, ki v najboljšem primeru ne bo uspešno, v najslabšem pa lahko poslabša osnovno bolezen ali celo škodi splošnemu zdravju pacientov.

Pred odstranjevanjem hiperpigmentacij v koži (beljenjem kože) je zelo koristno ugotoviti, ali imamo opraviti s povečano pigmentacijo v vrhnjem – epidermalnem ali globljem – dermalnem delu kože. V ta namen dermatologi uporabljamo Woodovo svetilko, kar nam služi za orientacijo in delno tudi za napoved uspeha beljenja kože, ki je uspešnejše pri epidermalni hiperpigmentaciji. Ločimo lahko postopke beljenja na tiste, ki odstranijo odvečen kožni pigment, in na tiste, ki delujejo na pigmentne celice – melanocite v smislu preprečevanja nastanka melanina ali pa jih trajno uničujejo. Odvečni melanin lahko odstranimo s kemičnim pilingom, mikrodermabrazijo ali uporabimo svetlobne vire, kot so PDL laser ali Tulijev laser in IPL tehnologijo. Ko je melanin v koži, v obliki tetovaže, kot je to pri prekomerni pigmentaciji kože, ki nastane po vnetju, so postopki beljenja kože s svetlobnimi viri lahko tudi zelo uspešni. Če pa melanin nastaja na novo, kot je to v primeru melazme, je potrebna potrpežljiva uporaba belilenih krem, krem z zaščitnim faktorjem in občasna izvedba Tulijevega laserja.


Pred in po postopku


Pred in po postopku


motnje pigmentacije

Pred in po postopku


Pred in po postopku

Copyright Derma center Rogaška 2021