Strije

Strije nastanejo na koži, ki je podvržena ponavljajočemu in povečanemu raztezanju. Natančen vzrok za njihov nastanek ni znan, vendar je videti, da raztezanje kože povzroči sproščanje encimov iz celic kože, mastocitov.

Mastociti postopoma okvarijo osnovne gradnike kože, ki so odgovorni za njeno elastičnost – kolagen in elastin. Koža se razpoči v poteku največjega vleka, v dermisu, vrhnjica – epidermis, ki je nad njo, pa ostane neprizadeta. Sprva so strije ob nastanku rdeče barve (Striae rubre – rdeče strije), to barvo pa po več mesecih izgubijo in postanejo zrele (Striae albae – bele strije). Nastanejo lahko kjerkoli, vendar pogosteje na tistih delih telesa, kjer se v podkožju nahaja več maščobnega tkiva: trebuh in dojke pri nosečnicah, posebno pri tistih, ki imajo prekomerno telesno težo že pred in med nosečnostjo, hrbet pri body bilderjih ter mladostnikih s slabo držo in hitro rastjo. Pri osebah s prekomerno telesno težo se strije pojavljajo tudi na rokah, lahko pa se pojavijo še na zadnjici, bokih, dimljah in pod pazduho.

Dejavniki tveganja za nastanek strij

Najobsežnejše strije nastanejo zaradi vpliva hormonov – kortikosteroidov, ki zavirajo nastanek kolagena in elastina. Prekomerna in dolgotrajna povišana koncentracija teh hormonov v telesu je lahko posledica redke bolezni nadledvične žleze, pogosteje pa dolgotrajnega vnosa teh hormonov v telo zaradi zdravljenja mnogih internističnih in dermatoloških bolezni. Preventiva nastanka strij z uporabo krem, masaže in podobnih postopkov, ni znanstveno podprta z zanesljivimi dokazi o učinkovitosti. Dermatologi zato svetujemo vzdrževanje normalne telesne teže, zlasti pri nosečnicah, pravilno držo pri mladostnikih in izogibanje pretiranega vleka kože z vajami proti ekstremnemu naporu (dvigovanje uteži).

Strije se pojavijo v več oblikah

Strije se delijo po Adatto – Deprez na več podtipov, ki jih označujemo s številkami od I do IV. Najtanjše, povrhnje so v obliki linij so lažje odstranljive (tip I.), kot več kot 1 cm široke strije, ki imajo številne prečne letvice (tip IV.). Najlažje je izboljšati strije v obliki tankih linij. (tip I.), za opazen učinek je potrebni manj ponovitev postopkov), kot pa pri tipu IV, kjer tudi po več ponovitvah ni pričakovati popolnega zmanjšanja njihove opaznosti.

Glajenje strij

Popolna odstranitev večine strij žal ni mogoča, obstajajo pa postopki, s katerimi v estetski dermatologiji omejimo njihovo pojavnost. Z uporabo lokalne terapije nekaj izboljšanja v globini zrelih strij prinese le večmesečna uporaba krem z tretinoinom, rdeče strije pa postanejo po več mesecih bele z uporabo vsake kreme ali pa tudi brez nje.

Proces zorenja rdečih strij v bele lahko pospešimo z:

  • žilnimi laserji
  • intenzivno pulzirajočo svetlobo ali tehnologijo ELOS 

Pri belih strijah lahko s posameznimi ali kombinacijo postopkov zabrišemo mejo med robovi strij in kožo v okolici, zbližamo robove strij in zmanjšamo njihovo globino.

  • Najmanj invazivni so t. i. neablativni postopki, pri katerih se z energijo dolgopulznih laserjev, radifrekvenco ali tehnologijo ELOS™ stimulira celice kože k nastanku novega kolagena in elastina. Prednost teh postopkov je v odsotnosti celjenja površine kože, slabost pa v njihovi učinkovitosti, zato so primerni le za manj globoke in manj široke strije.
  • Pri ablativnih postopkih kožo kontrolirano poškodujemo, kar sproži proces celjenja, v katerem nastaneta nov kolagen in elastin. Celjenje kože je obsežnejše pri kemoabraziji, kjer najprej mehanično odbrusimo nekaj plasti vrhnjice, temu pa sledi nanos kisline, ki po predpripravi kože najbolj prodira na dno strije in ne toliko v njeno okolico. Tako se več kolagena tvori na dnu strije, kar po več ponovitvah izenači ta kožni defekt s kožo v okolici. Frakcionirana fototermoliza je postopek uporabe laserjev v obliki  prostorsko pravio razpršenih snopov laserske svetlobe. V primeru uporabe ablativnega laserja, CO2 ali Er:YAG, lahko tako pri vsakem prehodu laserske glave odstranimo le delček brazgotine ali strije. To povzroči številne mikroskopske poškodbe kože, v obliki mreže med seboj enakomerno oddaljenih luknjic, ki se hitro zacelijo s tvorbo novega kolagena in drugih gradnikov kože. Pri CO2 laserju je viden tudi izrazit učinek na obnavljanje napetosti povešene kože. Podobno deluje sublativno glajenje strij in brazgotin ter gub s frakcioniranim radiofrekvenčnim tokom – SUB-2.  Prednost pred kemoabrazijo in ablativnim laserjem je v krajšem času celjenja kože. Če pa je koža izrazito povešena in se strije nahajajo na trebuhu, jih lahko naredimo manj opazne tudi s kirurškim postopkom, raztegnitvijo kože – abdominoplastiko, vendar po njem ostane brazgotina na spodnjem delu trebuha.
  • SkinPen mikronidling je metoda, pri kateri s hitrim prebadanjem kože s tankimi iglicami spodbujamo njeno celjenje in novotvorbo kolagena in elastina. Globina strij se zmanjša, bela barva se repigmentira, robovi strij postanejo manj ostri. Število ponovitev je odvisno od širine strij, za 50 % izboljšanje njihovega videza je potrebno narediti 3-6 ponovitve v razmiku meseca dni.
  • Fractora in Morpheus8 sta novejša postopka, ki delujta na strije podobno kot mikronidling, dodatno k temu pa se globlji sloji kože pregrevajo še z radiofrekvenčnim tokom s pomočjo tankih igel. Učinek je v intenzivnem spodbujanje nastanka vezivnega tkiva kože (kolagena in elastina), kar zmanjša opaznost strij
  • NeoGen plazma deluje z intenzivnim pregrevanjem celotne površine kože s pomočjo ionske plazme. Ta deluje ciljano na vrhnji sloj usnjice, kjer se nahajajo fibroblasti. Koža se s pomočjo teh celic obnovi s tvorbo kolagena, elastina in hialuronske kisline. Globina strij se zmanjša, robovi postanejo manj opazni.
  • Radiesse  je kožno polnilo iz kalcijevega hidroksiapatita, ki je sestavina kosti. Pri injiciranju v kožo se postopoma razgradi in pri tem spodbuja fibroblaste k tvorbi kolagena. Uporablja se pri širokih in globokih strijah, kjer vpliva na zmanjšanje njihove globine in opaznosti razlike v barvi z okolno kožo.

Galerija

  • Glajenje strij
  • Glajenje strij

Naročanje in dodatne informacije

Za naročanje smo vam na voljo vsak dan od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 na telefonski številki:  064 12 80 15 ali preko e-pošte: info@derma-rogaska.si

Derma center Maribor
Aškerčeva 7, Maribor
+ 386 51 42 01 65
info@derma-mb.si
Naročanje:
Pon: 8:00 – 17:00
Tor – Pet: 8:00 – 16:00

Derma center Rogaška
Zdraviliški trg 25,  Rogaška Slatina
+386 64 12 80 15
info@derma-rogaska.si
Naročanje:
Pon: 8:00 – 17:00
Tor – Pet: 8:00 – 16:00

M-Marketing © 2022. Vse pravice pridržane.