Izpadanje las

Na glavi se nahaja okoli 100.000 las. Svetlolasi jih imajo približno 120.000, rdečelasi pa 80.000. Ločimo tri tipe las: lanugo so tanki lasje, ki jih vidimo pri novorojenčkih, velusni so nepigmentirani, tanki in zelo povrhnje v koži ležeči lasje, terminalni lasje pa so debeli, pigmentirani  in jih opazimo na vsakem lasišču oz. vidimo kot dlake na telesu.

Lasje in dlake na telesu rastejo v več ciklusih. Kadar so v fazi rasti, rečemo temu anagena faza. Tej sledi katagena faza, ki je vmesna stopnja med rastjo in izpadanjem. Naslednja je telogena faza, ko lasje izpadejo iz lasnega folikla. To je zadnja faza lasnega ciklusa, ki traja vse do pojava novih las na površini kože, nato se rastni ciklus ponovi. Katagena faza je povsod enako dolga, medtem ko se trajanje anagene in telogene faze precej razlikuje glede na področje telesa, poleg tega pa so ciklusi med seboj tudi neusklajeni. Na lasišču je večina las, 85–90 %, v fazi rasti, medtem ko je na golenih ravno nasprotno, tam jih je v fazi rasti 12–38 %. Trajanje anagene faze določa dolžino las in dlak. Na lasišču je anagena faza najdaljša in traja od 48 do 72 mesecev, nato las izpade. Najkrajša je na obrveh, kjer traja od 1 do 2 meseca.

Izpadanje las je zelo pogosto stanje, ki pacientu predstavlja velik problem in povzroča zaskrbljenost. Medicinski izraz za izpad las je alopecija, pri kateri pacienti opazijo izpadanje las, slabšo kvaliteto in tanjšanje las ter gola področja na lasišču. Alopecija je lahko omejena na manjša področja ali pa se izrazi na celem lasišču.

Vzroki za izpadanje las

Vzrokov za izpadanje las je veliko. Nenadno prekinitev rasti las lahko povzročijo nekatera zdravila za zdravljenje raka in avtoimune bolezni telesa ter lasišča. Izpad las je v teh primerih dramatičen in obsežen, lasje pa izpadajo na poteg v velikem številu. Lasje sicer izpadajo vsak dan. Okoli 100 las na dan je normalno število, ki se lahko poveča v spomladanskem ali jesenskem času. Povečano izpadanje las se opazi po porodu, bolezni s povišano telesno temperaturo, po večjih operacijah, izgubi telesne teže ali zaradi nekaterih zdravil. Včasih vzroka povečanega izpadanja ni mogoče ugotoviti, stanje pa lahko traja več let. Genetski vpliv na redčenje lasišča povzroča trajno izgubo las, ki ji pravimo androgena alopecija. Pojavlja se pogosteje pri moških in redkeje pri ženskah. Povečanega izpadanja ni opaziti, saj je proces tanjšanja las in manjšanja njihovega števila dolgotrajen ter poteka več let. Postopen umik las na čelu in na vrhu skalpa povzroči nastanek tipične moške pleše. Pri ženskah popolne plešavosti ni nikoli, se pa lasje precej razredčijo, predvsem na sprednjem delu lasišča. Androgeno alopecijo je možno zavreti, če zdravljenje začnemo v zgodnji fazi.

Na slabšo kvaliteto las lahko vplivajo nekatere notranje bolezni, pomanjkljivo delovanje ščitnice in pomanjkanje železa. Poškodbe lasišča, okužbe z bakterijami in glivami ter razne bolezni kože lahko povzročijo nastanek omejenih področij z brazgotinjenjem in plešami.

Zdravljenje izpadanja las

Čeprav je postavitev natančne diagnoze izpadanja las včasih zelo težka,  lahko dermatolog  s pomočjo podatkov o vzrokih in poteku izpadanja las  ter s pregledom lasišča ugotovi vzrok in prične z zdravljenjem, katerega  oblika je odvisna od diagnoze bolezni. Uporabljajo se zdravila v obliki losjonov, injekcij v kožo lasišča in tablet. Pri nakaterih oblikah  izpadanja las pomagajo tudi injekcije lastne trombocitne plazme v  lasišče. Izboljšanje nastane postopoma, zdravljenje se mora izvajati  vsaj šest mesecev preden lahko opazimo spremembo gostote las.
V nekaterih primerih  je potrebno z zdravljenjem nadaljevati v nedogled,  če želimo obdržati izboljšano gostoto lasišča.

Galerija

  • Pred in po 10 mesecih zdravljenja s PRP in zdravili proti izpadanju las

Naročanje in dodatne informacije

Za naročanje smo vam na voljo vsak dan od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 na telefonski številki:  064 12 80 15 ali preko e-pošte: info@derma-rogaska.si

Derma center Maribor
Aškerčeva 7, Maribor
+ 386 51 42 01 65
info@derma-mb.si
Naročanje:
Pon: 8:00 – 17:00
Tor – Pet: 8:00 – 16:00

Derma center Rogaška
Zdraviliški trg 25,  Rogaška Slatina
+386 64 12 80 15
info@derma-rogaska.si
Naročanje:
Pon: 8:00 – 17:00
Tor – Pet: 8:00 – 16:00

M-Marketing © 2022. Vse pravice pridržane.