Krčne vene in kapilare na nogah

Vene so žile, ki vračajo kri iz organov in okončin proti srcu. Če pride do dalj časa trajajočega in ponavljajočega se zastoja v obtoku krvi iz spodnjih okončin, se pojavijo simptomi in znaki KBV (kronične bolezni ven).

Poleg krčnih ven, ki so modre barve, se pojavijo še modro rdeče obarvane metličaste varice in rdeče kapilare in drugi znaki na koži.

Varice so razširjene, vijugavo potekajoče vene, ki se lahko bočijo nad površino kože. So modre do modrikastro vijolične barve, premera več milimetrov. Kapilare so milimeter široke žile rdeče barve. V večini primerov hkrati opazimo obe vrsti žil, kar je za mnoge zelo moteče. Pogosto so lahko moteče kapilare in manjše varice le estetska nadloga, ki ne povzroča resnih simptomov. Na pojav kapilar vpliva še fotostaranje, vplivi hormonom in pretekle poškodbe.

Zdravljenje lahko zmanjša simptome bolezni ven, kot so bolečina, nočni krči in občutek težkih nog ter prepreči napredovanje te kronične bolezni. Kapilar in ven ni mogoče odstraniti z mehkimi ukrepi ali kremami, ki jih ponujajo na spletu, v drogerijah ali lekarnah. Njihova odstranitev je mogoča z medicinskimi postopki, kjer izvedemo kontrolirano poškodbo stene krčnih žil in kapilar, ki se na to postopoma razgradijo in odstranijo iz venskega obtoka.

Estetsko moteče žilice in manjše varice, ki niso povezani z napredovalo KBV odstranjujemo v Derma centru Rogaška/ Maribor s sklerozacijo ali žilnimi laserji.

Pri sumu, da so razširjene ven posledica KBV je potrebno narediti ultrazvok povrhnjega in globokega venskega sistema in zdravljenje okvarjenih ven pri žilnem kirurgu ali dermatologu, ki se ukvarja z zdravljenjem napredovale kronične bolezni ven s sklerozacijo s peno pod nadzorom ultrazvoka, znotrajžilnimi posegi z laserji, radiofrekvenčnimi sondami, posebnim lepilom ali mikrovalovi. Pri teh postopkih se iz obtoka odstranijo okvarjene vene. Pogosto ostane še nekaj estetsko motečih manjših ven in kapilar, ki jih nato odstranimo s sklerozacijo ali žilnim laserjem.

Sklerozacija krčnih žil

Se uporablja za odstranjevanje manjših krčnih žil in metličastih varic. Postopek je najbolj učinkovit v primerih, ko KBV ni v napredovali fazi.

Postopek poteka na naslednji način:

 • Postopek se izvaja v ležečem položaju, koža se predhodno razkuži z antiseptikom.
 • S tanko iglo injiciramo raztopino sklerozantnega sredstva v veno, kar povzroči vnetje stene žile.
 • Injiciranje poteka na več mestih in vbodno mesto takoj prelepimo z obližem.
 • Anestezija ni potrebna, saj med postopkom občutite le neznaten vbod igle.
 • Sklerozacija povzroči, da se stene krčnih žil zalepijo in tako kri ne more več teči skoznje. To izboljša cirkulacijo venske krvi v nogah in zmanjša otekanje, simptome ter izboljša videz nog.
 • Kapilare pobledijo v 3-6 tednih, varice se razgradijo postopoma, v 3-4 mesecih.
 • Najboljši učinek terapije dosežemo po 2 do 3 ponovitvah postopka.
 • Odsotnost od dela ni potrebna.

Podobno kot pri žilnih laserjih s sklerozacijo učinkovito odstranjene vene izginejo za zmeraj, lahko pa se čez čas pojavijo nove zaradi vzrokov, ki so našteti zgoraj pri KBV.

Žilni laser uporabljamo za odstranjevanje kapilar na obrazu, vratu, prsnem košu, trupu, nogah in krčnih žil do premera 5 milimetrov na in nogah. Svetloba žilnih laserjev ima sposobnost selektivne absorpcije v krvnem barvilu, hemoglobinu. Žilni laser povzroči pregrevanje stene kapilar in manjših ven, okolna koža pa pri tem ostane nepoškodovana. Svetloba laserjev se koncentrira v ciljni kapilari, spremenjena kapilara, pa se nato razgradi in odstrani iz kože po krvnih žilah.

Postopek posega poteka na naslednji način:

 • Koža mora biti pred posegom očiščena krem, make-upa, parfumov, posipov, oljnih gelov za tuširanje. Dlake morajo biti skrajšane, še bolje pobrite.
 • Pred posegom kožo očistimo z antiseptično tekočino in oči zaščitimo z zaščitnimi očali.
 • Glavo laserja nastavimo točno nad žilo, ki jo želimo odstraniti.
 • Kožo hladimo s hladilnim gelom, hladilnim plinom ali z ohlajenim nastavkom. Kljub temu se občuti zbadanje, ki je bolj izrazito pri večjih varicah in manjše pri kapilarah.
 • Stene žil se med postopkom skrčijo, z žilnim laserjem obdelane varice in kapilare se izločijo iz venskega obtoka na nogah. To odpravi občasne bolečine v venah in izboljša videz nog.
 • Kapilare lahko izginejo takoj po posegu ali pa postanejo motnega videza in na pritisk ne pobledijo. Razgradijo se v nekaj tednih.
 • Varice, ki so modre, oziroma modro rdeče barve, širine do 5 milimetrov, se po posegu skrčijo in postanejo bledo rdeče barve. V nekaj mesecih se postopoma razgradijo in razpadejo.
 • Odstranjevanje kapilar in varic z žilnim laserjem je mogoče samo na neporjaveli koži.
 • Nošnja kompresijskih nogavic po postopku z laserjem večinoma ni potrebna. Za nego lahko uporabljate običajno kremo za vlaženje kože.
 • Po posegu svetujemo zaščito pred soncem, vse dokler rdečina kože ne izgine. Zaščita pomaga preprečiti pojav prekomerne pigmentacije kože na mestu posega.
 • Celoletna zaščita pred soncem preprečuje nastanek telangiektazij in kožnega raka.
 • Za popoln učinek je potrebujemo več kot tri ponovitev postopka.

Stopnja izboljšanja je odvisna od števila ponovitev postopka in individualne razlike v  izraženosti krčnih žil in kapilar med različnimi posamezniki.

Galerija

 • Krčne vene in žilice na nogah

Naročanje in dodatne informacije

Za naročanje smo vam na voljo vsak dan od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 na telefonski številki:  064 12 80 15 ali preko e-pošte: info@derma-rogaska.si

Derma center Maribor
Aškerčeva 7, Maribor
+ 386 51 42 01 65
info@derma-mb.si
Naročanje:
Pon: 8:00 – 17:00
Tor – Pet: 8:00 – 16:00

Derma center Rogaška
Zdraviliški trg 25,  Rogaška Slatina
+386 64 12 80 15
info@derma-rogaska.si
Naročanje:
Pon: 8:00 – 17:00
Tor – Pet: 8:00 – 16:00

M-Marketing © 2022. Vse pravice pridržane.