Kožne spremembe

RDEČICA IN ŽILICE

Občutljivo kožo, nagnjeno k rdečici ali žilicam, prepoznamo predvsem po hitri reakciji na različne zunanje (mraz, vročina, vlaga, drgnjenje, nepravilna nega) in notranje dejavnike (stres, uživanje določenih vrst hrane in pijač). Na koži obraza in tudi vratu se pojavijo rdeči madeži ali pa se rdečina izrazi z nežnim luščenjem v predelih ob nosu, med in nad obrvmi (seboroični dermatitis). Spremembe na koži spremljajo občutki zategovanja, srbenja, občasno tudi blage pekoče bolečine. Načeloma je koža tanka in skozi njo sevajo pleteži žilic. Takšna koža se lahko pojavi v vseh starostnih obdobjih, je nekoliko bolj značilna za suhi tip kože, občasno pa tudi za normalni, mešan in mastni tip kože.

Rdečica (Rosacea)

Rdečica je kronična bolezen kože, ki prizadene kožo na obrazu in očeh. Zanjo so značilna poslabšanja in izboljšanja. Natančni vzroki so še neznani, razvoj bolezni  pa lahko pospešijo življenjski slog in okolje. Obstajajo različni domnevni vzroki:  spremembe v krvnem  pretoku,  mikroskopsko majhne kožne pršice (Demodex), vnetje foliklov, poškodbe kože zaradi sonca in povečan imunski ali vnetni odziv kože  zaradi psihološki dejavnikov.

Zdravljenje rdečice

Rdečice se ne da popolnoma pozdraviti, a obstaja terapija, ki preprečuje poslabšanja in odpravlja različne simptome. Znaki in simptomi so različni pri vsakem posamezniku. Pri mozoljih in rdečih bunčičah, zdravnik običajno predpiše antibiotik v obliki tablet ali kapsule isotretinoina in  ustrezno terapijo v obliki mazila.

Drobne žilice lahko odstranimo s pomočjo žilnih laserjev, IPL ali tehnologije ELOS. Z zapiranjem žilic se zmanjša prekrvavljenost vrhnjega dela kože. Pacient opazi zmanjšanje pogostosti navala rdečice v obraz, za določeno obdobje se bolezen tudi umiri. Navadno je učinek dveh do treh terapij z laserji viden do enega leta, nato je postopek odstranjevanja žilic potrebno ponoviti.


Rdečica

Pred in po terapiji žilic in rdečice


Pred in po terapiji žilic in rdečice


Pred in po terapiji žilic in rdečice

Copyright Derma center Rogaška 2021