Estetska dermatologija / Tehnologije

CO2RE® – nov, frakcioniran CO2 laser

CO2 laserji se v medicini uporabljajo že nekaj desetletij. V dermatologiji jih uporabljamo za glajenje brazgotin, gub in obnavljanje tonusa kože. Prve naprave so imele kontinuirano obliko pulznega vala, ki je močno pregrel kožo, popolnoma odstranil površinski sloj (t. i. resurfacing) in zato je bilo  celjenje dolgotrajno, postopek zelo boleč in povezan s pogostimi, trajnimi posledicami.

Frakcioniranje laserskega žarka in tehnične izboljšave pri generiranju pulza svetlobe so omogočile napredek  pri skrajšanju obdobja celjenja, zmanjšanju pojava neželenih strjanskih učinkov in bolečine pri posegu, vendar ne na račun zmanjšanja učinka.

Posebnosti laserja CO2RE®

So hkratna uporaba dveh oblik laserskega žarka, ki deluje na površino kože in hkrati na njene globoke sloje. Tako izboljša videz površine kože, odstrani lise, izboljša njeno površino in sijaj ter gladi gube in jo pomlajuje.

Z njim lahko:

–  gladimo gube, brazgotine in strije,

–  izboljšamo prožnost, čvrstost in debelino kože,

– ožimo razširjene pore na obrazu,

– odstranjujemo izrastke,

– pobledimo nekatere pigmentne lise in izenačimo ten kože,

– skrčimo kožo vek, kar daje učinek dviga vek in glajenja gub v okolici oči – t. i. laserski resurfacing vek. POGOSTO POSTAVLJENA VPRAŠANJA


 • Kako deluje frakcioniran laser?
 • Kako se CO2RE® razlikuje od drugih frakcioniranih CO2 laserjev?
 • Kakšne rezultate dosežemo s frakcioniranim laserjem CO2RE®?
 • Na katerih delih lahko opravimo postopek s frakcioniranim laserjem CO2RE® ?
 • Kdo je dober kandidat za terapijo s s frakcioniranim laserjem CO2RE®?
 • Je postopek s frakcioniranim laserjem CO2RE® boleč?
 • Kaj lahko pričakujem po postopku?
 • Koliko postopkov je potrebnih za dosego rezultatov?
 • Kako dolgo trajajo učinki terapije?
 • Kaj je laserski resurfacing vek?
Kako deluje frakcioniran laser?

Kot pove že ime, deluje le na manjši del površine – frakcijo kože. Frakcioniran laserski žarek naredi tisoče majhnih lukenj v koži, kjer se ta upari. Minimalna poškodba kože spodbudi proces celjenja in nastanek nove, bolj gladke in debele kože, ki ima manj lis, gub, ožje pore in povečan sijaj ter izgleda mlajša.

Nastavitve naprave omogočajo spreminjanje intenzivnosti delovanja, ki jo, glede na obravnavano težavo, ki določi dermatolog.

Kako se CO2RE® razlikuje od drugih frakcioniranih CO2 laserjev?

CO2RE®  je edini CO2 laser na svetu, ki omogoča hkratno delovanje laserskega žarka na različnih globinah (površinsko, srednje globoko in globoko). Terapija s CO2RE®  je, v primerjavi z drugimi CO2 laserji, manj boleča, celjenje je krajše, vidni učinek opazimo že po eni terapiji.

Kakšne rezultate dosežemo s frakcioniranim laserjem CO2RE®?

Po terapiji kože s frakcioniranim laserjem CO2RE®  opazimo naslednje izboljšave:

 • Izenačenje tena kože in njene površine.
 • Pomladitev od sonca poškodovane kože.
 • Pobleditev sončnih in starostnih lis.
 • Zmanjšanje drobnih in srednje izraženih gub.
 • Zmanjšanje brazgotin.
Na katerih delih lahko opravimo postopek s frakcioniranim laserjem CO2RE® ?

Za pomlajevanje lahko postopek s frakcioniranim laserjem CO2RE® opravimo na celotnem obrazu ali samo na delu, kot so:

 • zgornje in spodnje veke (takšen poseg imenujemo frakcioniran laserski resurfacing vek, učinek pa je enak kot pri kirurški blefaroplatiki),
 • prsni koš,
 • na trebuhu ali stegnih (strije),
 • na posamezni brazgotini kjerkoli na telesu.
Kdo je dober kandidat za terapijo s s frakcioniranim laserjem CO2RE®?

Postopek lahko opravimo pri pacientih v vseh starostnih obdobjih. Morajo pa to biti zdrave osebe,  ki nimajo nezdravljenih metaboličnih bolezni, aktivne okužbe kože na območju terapij, ki ne jemljejo določenih zdravil in nimajo nagnjenosti k pretiranemu brazgotinjenju. Prav tako ni primeren za osebe, ki ne morejo izvajati ukrepov za zaščito pred soncem vsaj nekaj tednov do mesecev po posegu.

Je postopek s frakcioniranim laserjem CO2RE® boleč?

Pri terapiji s površinsko nastavitvijo naprave zadostuje anestetična krema. Posege na večjih površinah ali pri globinski nastavitvi naprave pa opravimo v lokalni anesteziji. Po postopku lahko pacient za nekaj ur občuti pekočo bolečino, ki spominja na sončno opeklino.

Kaj lahko pričakujem po postopku?

V dneh po posegu se koža začne luščiti. Naraven proces obnavljanja traja od 7 do 10 dni. V tem obdobju svetujemo uporabo negovalne kozmetike, ki vam jo bo svetoval vaš dermatolog.  Zelo pomembno se je izogibati neposrednim sončnim žarkom, uporabljati pokrivala in po nekaj dneh tudi kreme z visokim zaščitnim faktorjem (SPF).

Koliko postopkov je potrebnih za dosego rezultatov?

Že po enem samem postopku s frakcioniranim laserjem CO2RE® lahko pričakujete opazno izboljšanje stanja kože. Nekaj dni po postopku postane koža bolj gladka in mehka, lise in hrapave površine izginejo.

Splošno pravilo, ki velja za vse frakcionirane postopke, pravi, da ni mogoče doseči maksimalnega izboljšanja že po enem postopku, saj je z njim obdelan le en del (frakcija) kože. Brazgotine, ki so ponavadi različne debeline in globina, potrebujejo več ponovitev kot npr. pomlajevanje kože.

Kako dolgo trajajo učinki terapije?

Učinki terapije s frakcioniranim laserjem CO2RE® trajajo več let, podobno kot kirurški postopki. Učinek je v osnovi odvisen od intenzivnosti izvedbe postopka, nastavitve delovanja globine in energije laserskega žarka ter števila prehodov prek površine kože.

Na dolgotrajnost učinkov vplivajo splošno zdravje, starost ter način in rednost postopkov nege kože. Pri dermatologu boste dobili napotke, kako čim dlje ohraniti učinke terapije.

Kaj je laserski resurfacing vek?

To je postopek, pri katerem skrčimo kožo vek in zgladimo gube, kar da učinek liftinga vek, ki je podoben učinku kirurškega posega na vekah – kirurški blefarosplatiki. V primerjavi s slednjo se pri laserskem resurfacingu ne pojavijo brazgotine v obliki črte. Primeren je za odstranitev manjšega viška kože na zgornjih in spodnjih vekah, pri pacientih, ki nimajo sočasnega spuščanja čela in obrvi (takšni potrebujejo najprej dvig čela in /ali obrvi), ter za odstranitev brazgotine po kirurški blefarosplatiki ali za obnovitev njenega učinka.

GALERIJA PREJ / POTEM

Glajenje brazgotin z CO2RE laserjem

Glajenje gub z CO2RE laserjem

Glajenje brazgotin z CO2RE laserjem

Pred in 2 meseca po eni terapiji

Obravnava zgornje in spodnje veke z CO2RE laserjem. Prej in 6 dni po posegu.

co2

Obravnava zgornje in spodnje veke z CO2RE laserjem. Prej in 6 dni po posegu.

Co2 laser

Copyright Derma center Rogaška 2021