Estetska dermatologija / Tehnologije

IONSKA PLAZMA

Leta naši koži ne prizanašajo. Drobne linije, gube, povešena koža, neenakomerna pigmentacija, izstopajoče kapilare, hrapava in suha koža … Vse omenjene estetsko moteče tegobe lahko izboljšamo z inovativno tehnologijo ionske plazme, ki se v boju proti starostnim spremembam kože pridružuje napravam, ki delujejo s pomočjo laserjev in IPL, ultrazvoku, radiofrekvenčni tehnologiji, kemičnemu pilingu in stimulacijskim polnilom.

Pri pomlajevanju kože z ionsko plazmo med konico naprave in kožo ustvarimo s pomočjo izmenični toka visoke napetosti in nizke frekvence ter jakosti ionsko plazmo iz plina dušika  Učinek NeoGen plazme na kožo je poseben, saj se sproži proces celjenja kože in obnavljanja v njeni globini, ne da bi pri tem prišlo do kontrolirane poškodbe površine. Za razliko od ablativnih laserjev, frakcioniranih laserjev  ali kemičnih pilingov ne pride do odstranitve površinskih slojev kože. Povrhnjica ostane na površini in služi kot zaščita pred mikrobi ter spodbudi celjenje in obnavljanje kože. Postopek lahko izvajamo na celotnem obrazu, vratu, prsih in hrbtiščih rok ter na posamičnih predelih, npr. okoli oči in ust.

Obnova kože z ionsko plazmo NeoGen prinaša inovativen pristop z dolgotrajnimi rezultati, ki ima odobritev agencije FDA (Ameriška agencija za hrano in zdravila) za:

 • Glajenje plitkih in zmernih gub na obrazu in telesu.
 • Glajenje brazgotin po aknah.
 • Odstranjevanje aktiničnih in seboroičnih keratoz.
 • Odstranjevanje benignih kožnih izrastkov.
 • Odstranjevanje virusnih bradavic.

Kako deluje ionska plazma in kakšne so prednosti pred primerljivimi postopki?

V svetu fizike obstajajo štiri agregatna stanja: tekočina, plin, trdna snov in plazma. Ionska plazma je agregatno stanje na višjem energetskem nivoju in je zato nestabilno, kar pomeni, da želi oddati višek energije in se spremeniti nazaj v agregatno stanje na nižjem nivoju (plin, trdna snov, tekočina). Polarni sij, razelektritve ozračja, sredica in korona Sonca so ionska plazma, v napravi NeoGen pa plazma nastane iz atoma dušika, ki ga visokoenergijsko polje v nastavku naprave ionizira. Dušik izpihuje kisik s površine kože, kar zmanjša možnost nastanka izgorevanja kože. Na konici naprave nastala ionska plazma takoj prenese toplotno energijo v kožo, pri čemer pride do posušitve vrhnjice, ki ostane na površini in deluje zaščitno ter tako bolj pospešuje celjenje v primerjavi z ablativnimi laserji ali kemičnim piligom. Čas celjenja za razliko od drugih tehnologij krajši, saj je vnetja v okolnih področjih terapije bistveno manj. Zaradi tega je tudi manj možnosti za nastanek hiperpigmentacije po posegu.

Postopek lahko izvedemo z različnimi energijami, od lažjih terapij, ki osvežijo kožo brez opaznega celjenja kože, do izvedbe, katere učinek je primerljiv s CO2 laserjem, vendar z manj možnimi komplikacijami. NeoGen plazma deluje na celotno površino kože, ne samo na nekaj odstotkov površin, kot je to običajno pri uporabi frakcioniranega ablativnega laserja. Zaradi te lastnosti lahko z njo odstranjujemo predstopnje kožnega raka, ki se nahajajo v vrhnji plasti kože, t. i. aktinične keratoze. Z izvedbo terapije z NeoGen plazmo se koža pomlajuje in hkrati zdravi. Novotvorba elastina, kolagena in popravljanje od sonca okvarjene kože traja do leta dni po postopku.

 Varnost terapije

Varnost terapij z ionsko NeoGen plazmo je bila potrjena v mnogih kliničnih poizkusih. Ionska plazma deluje na kožo od zunaj in ne prehaja v globlji del kože, prav tako ne povzroča pretoka električne energije skozi telo in ne pregreva spodnjih delov kože kot radiofrekvenčni tok. Delovanje slednjih lahko povzroči vnetje, oteklino in brazgotine, ozirom lahko deluje na vstavljene stimulatorje (npr. srčni spodbujevalnik ipd.). Kljub omejenemu delovanju ionske plazme na vrhnji sloj kože je pretok toplotne energije dovolj velik, da posledično spodbudi spodnji sloj kože k obnavljanju in novotvorbi kolagena in elastina, kar je ključno pri postopkih pomlajevanja.

 Osnovna terapija kože po postopku

Med posegom (brez lokalne anestezije) se občuti zbadajoča bolečina, po posegu pa rahlo skelenje, ki traja nekaj minut. Na mestih delovanja ionske plazme se vidi rjavkasta luska, ki izgine v nekaj dneh. Kožo ni priporočljivo izpostavljati soncu, močiti z vodo (kopanje v bazenu ali morju). Dermatolog ali med. sestra v Derma centru vam bodo svetovali izbiro in način uporabe najprimernejše kreme, ki pomiri kožo in pospeši proces celjenja.


ionska plazma

Pred in po nizkornergijski terapiji z ionsko plazmoionska plazma

Pred in po visokoenergijski terapiji z ionsko plazmo

OBRAZ

 • Pomlajevanje kože* v okolici oči
 • Pomlajevanje kože* v okolici ust in na zgornji ,spodnji ustnici, licih  in čelu
 • Glajenje vertikalnih gub v okolici ust
 • Glajenje brazgotin po aknah in drugih vrst brazgotin

*izboljšanje tonusa kože, odstranitev nekaterih vrst hiperpigmentacij, zmanjšanje povešenosti, glajenje gub

TELO

 • Pomlajevanje in lifting kože v okolici popka
 • Popravljanje minimalno oslabljenega tonusa kože po dieti ali liposukciji
 • Glajenje strij in brazgotin

DERMATOLOŠKE INDIKACIJE

 • Zdravljenje aken
 • Odstranjevanje kožnih izrastkov
 • Odstranjevanje predstopenj kožnega raka ( aktiničnih keratoz)

Copyright Derma center Rogaška 2018