Estetska dermatologija / Tehnologije

IONSKA PLAZMA

V estetski dermatologiji za odstranjevanje izrastkov, zdravljenje nekaterih bolezni in pomlajevanje kože uporabljamo več vrst energij kot so  laserji, radiofrekvenčni ali električni tok in ionska plazma. Slednjo ustvari naprava, ki deluje z izmeničnim tokom visoke napetosti in nizke frekvence ter jakosti, kar je zelo pomembno glede varnosti delovanja naprave, ki med konico naprave in pacientovo kožo ustvari ionsko plazmo.

 Kaj je ionska plazma?

V svetu fizike obstajajo štiri agregatna stanja: tekočina, plin, trdna snov in plazma.  Pri plazmi je velik del  elektronov ločen od atomov,  novonastali atomi brez elektronov (ti. ioni) se lahko prosto gibajo. Ionska plazma je agregatno stanje na višjem energetskem nivoju in je zato nestabilno, kar pomeni, da želi oddati višek energije in se spremeniti nazaj v agregatno stanje na nižjem nivoju (plin, trdna snov, tekočina).  Nastanek ionske plazme med konico naprave in kožo pacienta zaradi viška energije direktno upari trdno snov – kožo. Pri tem se pojavi dim. Pojavu se v fiziki reče sublimacija, izraz se nanaša  na proces, ko se trdna snov spremeni direktno v plin.

 Varnost terapije

Varnost je potrjena v mnogih kliničnih poizkusih. Ionska plazma deluje na kožo od zunaj in ne prehaja v globlji del kože. Ne povzroča pretoka električne energije skozi telo in ne pregreva spodnjih delov kože kot radiofrekvenčni tok. Delovanje slednjih lahko povzroči vnetje, oteklino in brazgotine, ozirom lahko deluje na vstavljene stimulatorje (npr. pace maker, ipd.).

Z ionsko plazmo lahko na zelo varen, natančen in neinvaziven način dovedemo toplotno energijo v tkiva, saj deluje le na vrhnjo plast kože. To je zelo pomembno, saj se poškodbe spodnjega sloja kože zmeraj zacelijo s pojavom brazgotin. Kljub omejenemu delovanju ionske plazme na vrhnji sloj kože, je pretok toplotne energije dovolj velik, da posledično spodbudi spodnji sloj kože k obnavljanju. Ta učinek je pomemben pri postopkih pomlajevanja kože.

Prednosti terapije

Čas celjenja je krajši, saj je vnetja v okolnih področjih bistveno manj. Zaradi tega je tudi manj možnosti za nastanek hiperpigmentacije. Uporaba očal za zaščito oči pri izvedbi terapije ni potrebna.

Poleg pomlajevanja kože, deluje tudi na odstranjevanje predstopenj kožnega raka, med katerimi so najpogostejše aktinične keratoze. Gre za hrapava žarišča na koži, ki so sprva manj opazna, z leti pa postanejo rožnata, na otip hrapava in na površini rumenkasto belo obarvana.

 Osnovna terapija kože po postopku

Med posegom (brez lokalne anestezije) se občuti zbadajoča bolečina, po posegu pa rahlo skelenje, ki traja nekaj minut. Na mestih delovanja ionske plazme se vidi rjavkasta luska, ki izgine v nekaj dneh. Kožo ni priporočljivo izpostavljati soncu, močiti z vodo (kopanje v bazenu ali morju). Dermatolog ali med. sestra v Derma centru vam bodo svetovali izbiro in način uporabe najprimernejše kreme, ki pomiri kožo in pospeši proces celjenja.


ionska plazma

Pred in po nizkornergijski terapiji z ionsko plazmo


OBRAZ

  • Pomlajevanje kože* v okolici oči
  • Pomlajevanje kože* v okolici ust in na zgornji ,spodnji ustnici, licih  in čelu
  • Glajenje vertikalnih gub v okolici ust
  • Glajenje brazgotin po aknah in drugih vrst brazgotin

*izboljšanje tonusa kože, odstranitev nekaterih vrst hiperpigmentacij, zmanjšanje povešenosti, glajenje gub

TELO

  • Pomlajevanje in lifting kože v okolici popka
  • Popravljanje minimalno oslabljenega tonusa kože po dieti ali liposukciji
  • Glajenje strij in brazgotin

DERMATOLOŠKE INDIKACIJE

  • Zdravljenje aken
  • Odstranjevanje kožnih izrastkov
  • Odstranjevanje predstopenj kožnega raka ( aktiničnih keratoz)

ionska plazma

Pred in po visokoenergijski terapiji z ionsko plazmo

Copyright Derma center Rogaška 2018

Spoštovani, obveščamo vas, da sta Derma center Rogaška in Derma center Maribor, zaradi zajezitve širjenja bolezni COVID-19, skladno z odredbo Ministrstva za zdravje, do nadaljnega zaprta. O ponovnem odprtju  ambulant vas bomo obvestili. Za morebitna nujna vprašanja nas pokličite na 051 420 165.

Hvala za razumevanje,

Ekipa Derma centra Maribor/Rogaška

Razumem