Zakaj kozarec terana povzroči rdečino na obrazu?

Rosaceja je pogosta kožna bolezen, ki je prepoznamo po rdečini na licih, nosu, bradi in čelu, po razširjenih kapilarah in izpuščaji na teh mestih. Njeno stanje lahko poslabšajo določene vrste pekoče hrane, rdeče vino, izrazit psihični stres ali sonce. Pojav bolezni lahko omilimo s pravilno nego kože in samodisciplino, kjer izločimo vse moteče dejavnike, ki slabšajo stanje kože.

Sandi Luft, dr. med., spec. dermatolog

Rosaceja se lahko pojavi v vseh starostnih skupinah. Rdečina je prevladujoč znak bolezni, poleg tega se v poznejši fazi bolezni pojavijo kapilare, zadebelitev kože na nosu in licih, rdečina očesnih veznic ter pekoč občutek. Pogosteje se pojavi pri svetlopoltih, svetlolasih osebah, ni pa to redka bolezen  pri vseh ostalih tipih kože.

Hrana ali vino lahko poslabšata stanje kože

Določena hrana lahko sproži naval rdečine v obraz, kar si bolnik dobro zapomni in se ponavadi izogne tem dražečim dejavnikom. Med njimi so: vroče pijače, določene začimbe, alkoholne pijače, še posebej pa rdeče vino. Za slednjega je splošno znano, da razširi žile, kar je pri tej kronični vnetni bolezni obraza zadosten razlog, da rdečina postane še izrazitejša.

Sončni žarki širijo žile na obrazu, kar poslabša rosacejo. Zelo pomembna je vsakodnevna uporaba krem, ki imajo širokospektralni filter za zaščito pred soncem in izogibanje pretiranemu pregrevanju kože na soncu in opeklinam.

Poskrbite za dnevno nego kože

Uporaba lahkih mazilnih podlag, ki vsebujejo naravne protivnetne snovi in antioksidante, lahko ugodno vpliva na pomiritev znakov in simptomov rosaceje. V dnevni kremi mora biti obvezno dodan zaščitni faktor, višji od 15. V težjih primerih dermatologi bolezen zdravimo z uporabo krem, ki vsebujejo mentonidazol, azelainsko kislino, alfa agonist, tabletami, ki vsebujejo tetraciklinski antibiotiki ali derivat vitamina A. Razširjene žilice in rdečino je možno za nekaj časa uspešno odstraniti s tehnologijo ELOS in žilnimi laserji. Bolezen se lahko s vztrajno in pravilno terapijo v veliki večini primerov umiri in postane nemoteča.

 Pekoča omaka, vroča močno začinjena hrana, kofein, alkohol, še posebej rdeče vino, mraz, izrazit psihični stres, vročina in kreme, ki dražijo kožo, so najpogostejši vzrok poslabšanja rosaceje.

Derma center Maribor
Aškerčeva 7, Maribor
+ 386 51 42 01 65
info@derma-mb.si
Naročanje:
Pon: 8:00 – 17:00
Tor – Pet: 8:00 – 16:00

Derma center Rogaška
Zdraviliški trg 25,  Rogaška Slatina
+386 64 12 80 15
info@derma-rogaska.si
Naročanje:
Pon: 8:00 – 17:00
Tor – Pet: 8:00 – 16:00

M-Marketing © 2022. Vse pravice pridržane.