Oblikovanje telesa

Medicinska kriolipoliza – ciljano zmanjšanje podkožnih maščobnih blazinic brez diete in športa?


Medicinska kriolipoliza je postopek, s katerim s hlajenjem trajno odstranimo maščobno tkivo, brez obdobja okrevanja, pojava brazgotin ali operativnega posega. Pri vsaki terapiji za do 30 % zmanjšamo trdovratne maščobne blazinice na t. i. problematičnih delih telesa – na trebuhu, zgornjem delu stegen, bokih, hrbtu ali kolenih. Takoj po postopku lahko nadaljujete z vsakodnevnimi aktivnostmi.

Medicinska kriolipoliza posega v maščobno tkivo, ki je hormonsko aktiven organ, zato spadajo posegi lipolize (lysis, lat. razpad, lipo- lat. maščoba) v roke specialistov zdravnikov. Naša naprava za medicinsko kriolipolizo je medicinska naprava, z vsemi dovoljenji za izvajanje postopka, pri katerem posegamo v telo, v podkožje, kjer se nahaja maščobno tkivo.

Nastavek naprave je narejen tako, da s pomočjo vakuma pritrdi kožno gubo in maščobno tkivo na hladilno površino naprave. Postopek je ambulantni, traja 70 minut in ni boleč. Končni učinek je viden po mesecu in pol. Takrat ga je mogoče tudi ponoviti. Po posegu je koža še nekaj časa pordela in na dotik občutljiva. Redko se pojavijo prehodne modrice kože, rane in brazgotine se ne pojavijo.

Medicinska kriolipoliza je dodatna možnost s pomočjo katere lahko pospešimo oblikovanje telesa, še posebej učinkovito v kombinaciji z ustrezno dieto in redno telesno aktivnostjo doma ali programom vadbe fitnesu. O njeni izvedbi vam bomo z veseljem svetovali v Derma centru Rogaška/Maribor.

medicinska kriolipoliza
Medicinska kriolipoliza pomaga ciljano zmanjšati volumen podkožnega maščobnega tkiva.

Medicinska kriolipoliza deluje s pomočjo nadzorovanega hlajenja podkožnega maščobnega tkiva na temperaturo – 8 st. C v določenem časovnem obdobju. Vakum deluje na začasno zmanjšanje pretoka skozi maščobno tkivo, kar poveča učinek hladu na maščobne celice. Te so bolj občutljive na mraz kot druge celice kože, žil, živcev, ki ostanejo nepoškodovani. V maščobnih celicah pride zaradi mrazu do minimalnega vnetja in postopnega propada okoli 30 % maščobnih celic na območju izvedbe medicinske kriolipolize. Naknadno se razpadle celice in njihova vsebina odstranijo s pomočjo telesu lastnih mehanizmov celičnega metabolizma in limfnih ven. Maščobne kisline iz maščobnih celic se transportirajo do jeter, kjer se razgradijo. Po izvedbi medicinske kriolipolize je koristna dobra hidracija, zato svetujemo, da vsakodnevno popijete dodatnih  1,5 l vode ali nesladkanega čaja.

Kakšna je razlika med medicinsko kriolipolizo in kriolipolizo?

Medicinska kriolipoliza se od kriolipolize razlikuje v petih pomembnih posebnostih:

 1. Medicinsko kriolipolizo izvajamo po pregledu in pod nadzorom zdravnika v prostorih, ki imajo dovoljenje ministrstva za zdravje za opravljanje medicinske dejavnosti.
 2. Medicinska kriolipoliza (in tudi kriolipoliza sicer) je poseg v telo, zato bi se morala izvajati samo pod prej naštetimi pogoji.
 3. Naprava, ki jo uporabljamo, ima certifikat CE za uporabo v medicinske namene. Vakum naprave in velikost nastavka sta dovolj močna in velika, da učinkovito povlečeta kožno gubo in podkožje v nastavek naprave, začasno zmanjšata pretok krvi skozi kožo in jo enakomerno ohladita. Ob tem ves čas merimo stopnjo vakuma in temperaturo kože. Vse našteto je izjemnega pomena za varnost in učinkovitost postopka medicinske kriolipolize.
 4. Poseg je personaliziran, torej prilagojen posamezniku z meritvijo debeline kožne gube tretiranega območja pred posegom, kar vnesemo v računalnik naprave. Ta nato prilagodi stopnjo vakuma, ki se ves čas postopka vzdržuje in nadzira, kar je pomembno za učinkovitost postopka.
 5. Prenos mrazu na kožo poteka prek kovinskih plošč v nastavku, ki bolje prevajajo mraz kot pa npr. silikonski nastavki drugih naprav, kar poveča učinkovitost postopka.

Na katerih delih telesa lahko izvedemo postopek medicinske kriolipolize?

Medicinsko kriolipolizo lahko izvedemo na naslednjih delih telesa:

 • Trebuh
 • Boki
 • Hrbet
 • Kolena (notranja stran)
 • Nadlahti
 • Podbradek
 • Stranski del prsnega koša

Območja izvedbe terapije se razlikujejo pri ženskah in moških. Za medicinsko kriolipolizo niso primerne maščoben blazinice, ki so na otip trde, prekrite z mnogo vezivnega tkiva ali obdane z njim. V takšnih primerih pride vam bo zdravnik specialist svetoval ustrezne terapije.

Kako poteka medicinska kriolipoliza?

Zdravnik bo po pogovoru pregledal območje, kjer bi želeli opravljeno terapijo. Izmerimo debelino kožne gube, po potrebi jo tudi fotografiramo in označimo. Medicinska kriolipoliza poteka na terapevtski postelji. Na telo namestimo aplikatorje in med postopkom, ki traja dobro 1 uro, lahko berete, poslušate glasbo, brskate po spletu ali se preprosto sproščate.

Po koncu terapije obravnavano območje zmasiramo, očistimo in pregledamo.

Lahko koža med postopkom zmrzne?

Temperatura, pri kateri pride do poškodbe kože, je – 10 st. C. Površinska temperatura na koži pri medicinski kriolipolizi je mnogo višja. Maščobne celice, ki so dalj časa izpostavljene – 4 st. C so trajno poškodovane. Pri medicinski kriolipolizi se podkožno maščobno tkivo ohladi na – 8 st. C. V primeru, da se kontraindikacije za postopek ne upoštevajo in terapijo izvaja nepoučeno osebje, lahko pride do poškodb kože in podkožja.

Je medicinska kriolipoliza boleč postopek?

Postopek medicinske kriolipolize je zaradi lokalnega omrtvičenja kože z mrazom skoraj neboleč. Na začetku terapije se občuti le prehoden občutek mrazu in stiskanje vakuuma.

Kdaj je mogoče videti učinek?

Telesu lastni mehanizmi celične presnove razgradijo maščobno tkivo na tretiranem območju v 2-4 mesecih po postopku. Do končnega učinka medicinske kriolipolize se morate izogibati vsej visoko kalorični hrani, saj lahko telo v nasprotnem primeru s kriolipolizo sproščene maščobe ponovno uskladišči v maščobnem tkivu.

Se lahko maščobno tkivo po medicinski kriolipolizi obnovi?

Študije in praktične izkušnje so pokazale, da se z medicinsko kriolipolizo uničene celice (do 30 % maščobnih celic na tretiranem območju) se ne povrnejo, saj so bile uničene.

Je potrebna odsotnost iz službe in okrevanje?

Ne, ravno nasprotno. Po medicinski kriolipolizi lahko takoj opravljate vse vsakodnevne aktivnosti. Po posegu se za nekaj minut na območju izvedbe terapije še občuti zamrznjenost, ki pa izgine. V zelo redkih primerih se lahko po postopku na mestih delovanja nastavka pojavi občutek, podoben bolečini v mišicah po intenzivni vadbi.

Zelo redko se pojavijo modrice, rdečina kože in prehodno zmanjšanja občutljivost kože na dotik. Ti stranki učinki v večini primerov ne trajajo več kot teden dni. Občasno se lahko več tednov po medicinski kriolipolizi na tretiranem območju pojavi mravljinčenje ali blažji mišični bolečini podobni občutki. Slednje se pogosteje pojavlja pri moških. Včasih pacienti opazijo povečano pogostost odvajanja blata, ki lahko traja nekaj dni po postopku.

Kako pogosto se lahko medicinska kriolipoliza ponovi?

Medicinska kriolipoliza se lahko pod zdravniškim nadzorom na istem območju ponovi največ trikrat. Med terapijami mora biti vsaj 6 tednov premora (vsaj zaradi čakanja na končni rezultat postopka). Pred iztekom tega roka se območja, ki smo jih obdelali z medicinsko kriolipolizo, še nahajajo v procesu razgradnje maščobnega tkiva.

Ali je učinek medicinske kriolipolize znanstveno dokazan?

Delovanje medicinske kriolipolize je dokazno s številnimi medicinskimi študijami:

Zelickson B, Egbert BM, Preciado J, Allison J, Springer K, Rhoades RW, Manstein D.: Cryolipolysis for noninvasive fat cell destruction: initial results from a pig model. Dermatol Surg. 2009 Oct;35(10):1462-70 PMID 19614940

Avram MM, Harry RS.: Cryolipolysis for subcutaneous fat layer reduction. Lasers Surg Med. 2009 Dec;41(10):703-8 PMID 20014262

Coleman SR1, Sachdeva K, Egbert BM, Preciado J, Allison J.: Clinical efficacy of noninvasive cryolipolysis and its effects on peripheral nerves. Aesthetic Plast Surg. 2009 Jul;33(4):482-8. doi: 10.1007/s00266-008-9286-8. Epub 2009 Mar 19. PUBMED

Nils Krueger, Sophia V Mai, Stefanie Luebberding, Neil S Sadick: Cryolipolysis for noninvasive body contouring: clinical efficacy and patient satisfaction. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2014; 7: 201–205. Published online Jun 26, 2014. PMCID:PMC4079633

Nelson AA, Wasserman D, Avram MM.: Cryolipolysis for reduction of excess adipose tissue. Semin Cutan Med Surg. 2009 Dec;28(4):244-9. PMID 20123423

Kdo ni primeren za medicinsko kriolipolizo?

Pri pregledu z zdravnikom boste ugotovili, če ste primerni za izvedbo medicinske kriolipolize.

Obstaja vrsta stanj in bolezni, pri katerih ni dovoljeno izvajanje postopka. Pred izvedbo vas bo zdravnik pregledal, ocenil stanje kože in debelino podkožnega maščevja ter povprašal o določenih stanjih in boleznih, jemanju zdravil itd.

V primeru, da nimate kontraindikacij za izvedbo posega, je medicinska kriolipoliza varen in učinkovit postopek, s katerim zmanjšamo podkožen maščobne obloge.


Derma center Rogaška

+386 64 12 80 15
info@derma-rogaska.si


Derma center Maribor

+386 51 42 01 65
info@derma-mb.si


Obišči nas

Derma center Rogaška, Zdraviliški trg 25, Rogaška Slatina

Obišči nas

Derma center Maribor, Aškerčeva 7, Maribor (Poliklinika Spera)

Galerija

kriolipoliza


kriolipoliza

kriolipoliza

Copyright Derma center Rogaška 2021