Varice in kapilare na nogah

Moteče krčne vene in kapilare na nogah.

Vene so žile, ki vračajo kri iz organov in okončin proti srcu. Če pride do dalj časa trajajočega in ponavljajočega se zastoja v obtoku krvi iz spodnjih okončin, se pojavijo simptomi in znaki KBV (kronične bolezni ven). Poleg krčnih ven, ki so modre barve, se pojavijo še modro rdeče obarvane metličaste varice in rdeče kapilare in drugi znaki na koži.

Varice so razširjene, vijugavo potekajoče vene, ki se lahko bočijo nad površino kože. So modre do modrikastro vijolične barve, premera več milimetrov. Kapilare so milimeter široke žile rdeče barve. V večini primerov hkrati opazimo obe vrsti žil, kar je za mnoge zelo moteče. Pogosto so lahko moteče kapilare in manjše varice le estetska nadloga, ki ne povzroča resnih simptomov. Na pojav kapilar vpliva še fotostaranje, vplivi hormonom in pretekle poškodbe.

Zdravljenje lahko zmanjša simptome bolezni ven, kot so bolečina, nočni krči in občutek težkih nog ter prepreči napredovanje te kronične bolezni. Kapilar in ven ni mogoče odstraniti z »mehkimi ukrepi« ali kremami, ki jih ponujajo na spletu, v drogerijah ali lekarnah. Njihova odstranitev je mogoča z medicinskimi postopki, kjer izvedemo kontrolirano poškodbo stene krčnih žil in kapilar, ki se na to postopoma razgradijo in odstranijo iz venskega obtoka.

Kako prepoznati kronično bolezen ven?

Kronična bolezen ven (KVB) je najpogostejši vzrok za nastanek krčnih žil in kapilar na nogah. Začne se zelo neopazno, zato je v začetni fazi pogosto spregledamo. Nanjo vplivajo mnogi vzroki, od starosti, dednosti, sedečega ali stoječega dela do telesne višine. Pomembno je, da kronično bolezen ven pravočasno opazimo in začnemo ustrezno zdraviti. Sprva jo lahko opazimo kot oteklino v predelu gležnja, pogosto jo spremlja občutek težkih, utrujenih, tudi nemirnih nog. Otekanje se lahko pojavi tudi po naporu, dalja časa trajajočem sedenju ali stoječem položaju, v toplem vremenu ob koncu dneva …

Zelo pogost prvi znak je pojav modrih venskih pletežev na notranji strani gležnjev. Razširjene, vijugavo potekajoče vene – varice se lahko pojavijo tudi na drugih delih goleni, stopalu in stegnih. Nekateri bolniki opažajo krče v nočnem času na področju varic na golenih in stegnih, zato varice imenujemo tudi krčne žile.

Rizični dejavniki za nastanek krčnih žil so:

  • Starost, saj tveganje za nastanek narašča s starostjo. Z leti nastane obraba venskih zaklopk, ki vplivajo na tok venske krvi.
  • Genetski vplivi: en starš ima vpliv v 30 %, oba okoli v 60 % za verjetnost pojava kronične bolezni ven pri potomcih.
  • Spol: ženske so bolj nagnjene k nastanku krčnih žel, saj na pojav vplivajo hormonska stanja, kot so nosečnost , mesečni ciklus in menopavza.
  • Nosečnost poveča volumen cirkulirajoče krvi, hormon progestereon širi vene, teža ploda pa pritiska na velike vene, ki odvajajo kri iz nog. Kombinacija vseh poslabša ali sproži kronično bolezen ven. Rešitev je nošnja nosečniških kompresijskih nogavic.
  • Debelost vpliva na omejeno gibanje, kar zmanjša povratni tok venske krvi in poveča pritisk na steno ven.
  • Dalj časa trajajoč stoječ ali sedeč položaj negativno vpliva na obtok venske krvi.
  • Kapilare na nogah in drugje po telesu se lahko pojavijo tudi zaradi prekomernega ponavljajočega se izpostavljanja soncu, kajenja, hormonskih sprememb in poškodb.
  • Njihov pojav ni nujno povezan s kronično boleznijo ven, saj imajo poleg prej naštetih še veliko drugih razlogov za nastanek.

Kronična bolezen ven (KBV) je napredujoča bolezen, ki močno vpliva na kakovost življenja. Pri zdravljenju je treba razmišljati o rizičnih dejavnikih, ki lahko poslabšajo bolezen, in o – za bolnika – najprimernejšem načinu znižanja venskega pritiska v nogah. S prilagoditvijo življenjskega sloga z več gibanja si lahko v veliki meri olajšamo težave in vplivamo na napredovanje bolezni. Na napredovanje bolezni zelo vpliva kompresijska terapija z nogavicami ali kompresijskimi povoji, način življenja in zdravila, ki vplivajo na vnetje v steni ven – venotoniki.

V napredovali fazi KBV se pojavi golenja razjeda, ki zelo vpliva na kakovost življenja. Komplikacije razjede so ponavljajoča se bakterijska in alergijska vnetja, sistemska okužba z bakterijami, krvavitev iz razjede.

NASVET: Pri sumu, da so razširjene vene posledica kronične bolezni ven, je potreben ultrazvok povrhnjega in globokega venskega sistema ter zdravljenje okvarjenih ven pri žilnem kirurgu ali dermatologu.

Ukrepi za izboljšanje venskega obtoka ter preprečevanje pojava novih varic in kapilar

Med ukrepe za izboljšanje venskega obtoka ter preprečevanje pojava novih varic in kapilar sodijo redno vsakodnevno gibanje, dvig spodnje stranice postelje za 20 cm, po 30 minutah neprekinjenega sedenja ali stanja je priporočljiva hoja z vsaj 15 koraki, noge pri sedenju naj bodo vsaj v horizontalnem položaju (pravilno bi bile morale biti dvignjene nad nivojem srca, kar pa je v praksi skoraj nemogoče), izogibanje dalj časa trajajočega in ponavljajočega se namakanja v vroči kopeli ali savni, izogibanje terapij na nogah, ki vključujejo delovanje vakuma, ponavljajoče dvigovanje bremen, šport, pri katerem se teče ali skače na trdi podlagi in kompresijska terapija, ki obsega nošnjo kompresijskih nogavic I,, II. ali III. stopnje oz. pri športu uporabo športnih kompresijskih nogavic. Ti. preventivne nogavice( izven Slovenije so poznane pod imenom DEN-ske nogavice, DEN je teža v g niti dolge 9000 m, iz katere so narejen nogavice) niso namenjene preventivi in zdravljenju kronične bolezni ven. Uporabljajo se lahko le občasno pri osebah, ki redno nosijo kompresijske nogavice zaradi kronične bolezni ven in bi želeli kakšen dan njihovo nošnjo opustiti.

Stopenjski pristop k zdravljenji krčnih žil in kapilar na nogah

Pri sumu, da so razširjene ven posledica KBV je potrebno narediti ultrazvok povrhnjega in globokega venskega sistema in zdravljenje okvarjenih ven pri žilnem kirurgu ali dermatologu, ki se ukvarja z zdravljenjem napredovale kronične bolezni ven s sklerozacijo s peno pod nadzorom ultrazvoka, znotrajžilnimi posegi z laserji, radiofrekvenčnimi sondami, posebnim lepilom ali mikrovalovi. Pri teh postopkih se iz obtoka odstranijo okvarjene vene. Pogosto ostane še nekaj estetsko motečih manjših ven in kapilar, ki jih nato odstranimo s sklerozacijo ali žilnim laserjem.

Na napredovanje bolezni zelo vpliva kompresijska terapija z nogavicami ali kompresijskimi povoji, način življenja in jemanje zdravil, ki vplivajo na vnetje v steni ven – t. i. venotonikov.

Kompresijsko zdravljenje je temelj uspešnega zdravljenja kronične bolezni ven (KBV). S pravilno in dosledno kompresijsko terapijo lahko uspešno zdravimo vse simptome in znake te bolezni. Kompresijsko zdravljenje lahko izvedemo s kompresijskimi povoji in kompresijskimi sistemi ter kompresijskimi nogavicami.

Kompresijske nogavice izvajajo stalen pritisk na nogo. Pritisk je najvišji v predelu nad gležnjem, nato postopoma upada proti kolenu oziroma dimljam. Slednje pomaga pretoku venske krvi proti srcu, zmanjša oteklino, vnetje in krče ter zaustavi napredovanje kronične venske bolezni. Dermatolog vam bo na podlagi pregleda nog in po potrebi predhodnega ultrazvočnega pregleda ven predpisal vrsto kompresijskih nogavic (dokolenke, do stegen, hlačne nogavice) in stopnjo kompresije (I., II., III. ali IV.).

Estetsko moteče žilice in manjše varice, ki niso povezani z napredovalo KBV odstranjujemo v Derma centru Rogaška/ Maribor s sklerozacijo ali žilnimi laserji. S posegi na varicah in kapilarah ni mogoče pozdraviti KBV, saj so te le končna posledica kroničnega vnetja na stani ven, ki z leti oslabi njihovo steno. Učinek sklerozacije in žilnih laserjev na vene in kapilare je začasen, traja od nekaj mesecev do let, kar je odvisno od številnih dejavnikov. S ponavljanjem posegov in prilagoditvijo načina življenja in drugimi ukrepi lahko dolgoročno zmanjšamo število in/ali odstranimo večino varic in kapilar ter tako izboljšamo videz nog.

Sklerozacija krčnih žil

Se uporablja za odstranjevanje manjših krčnih žil in metličastih varic. Postopek je najbolj učinkovit v primerih, ko KBV ni v napredovali fazi.

Postopek poteka na naslednji način:

Postopek se izvaja v ležečem položaju, koža se predhodno razkuži z antiseptikom.
S tanko iglo injiciramo raztopino sklerozantnega sredstva v veno, kar povzroči vnetje stene žile.
Injiciranje poteka na več mestih in vbodno mesto takoj prelepimo z obližem.
Anestezija ni potrebna, saj med postopkom občutite le neznaten vbod igle.
Sklerozacija povzroči, da se stene krčnih žil zalepijo in tako kri ne more več teči skoznje. To izboljša cirkulacijo venske krvi v nogah in zmanjša otekanje, simptome ter izboljša videz nog.
Kapilare pobledijo v 3-6 tednih, varice se razgradijo postopoma, v 3-4 mesecih.
Najboljši učinek terapije dosežemo po 2 do 3 ponovitvah postopka.
Odsotnost od dela ni potrebna.
Podobno kot pri žilnih laserjih s sklerozacijo učinkovito odstranjene vene izginejo za zmeraj, lahko pa se čez čas pojavijo nove zaradi vzrokov, ki so našteti zgoraj pri rizičnih dejavnikih za nastanek KBV.

Žilni laser uporabljamo za odstranjevanje kapilar na obrazu, vratu, prsnem košu, trupu, nogah in krčnih žil do premera 5 milimetrov na in nogah.

Svetloba žilnih laserjev ima sposobnost selektivne absorpcije v krvnem barvilu, hemoglobinu. Žilni laser povzroči pregrevanje stene kapilar in manjših ven, okolna koža pa pri tem ostane nepoškodovana. Svetloba laserjev se koncentrira v ciljni kapilari, spremenjena kapilara, pa se nato razgradi in odstrani iz kože po krvnih žilah. Za globlje ležeče in večje krčne žile se uporabljajo laserji daljše valovne dolžine (od 900 do 1200 nm), za tanke, površinsko ležeče rdeče kapilare pa krajše valovne dolžine (od 532 , 595 nm).

Z žilnimi laserji se lahko odstranjuje moteče žile vseh dimenzij: najtanjše rdeče kapilare, ki merijo manj kot 0,5 mm, in običajne, od 0,5 do 1 mm ter metličaste varice premera od 1 do 3 mm.

Pred prvim posegom na večji površini nog se 15 minut prej (ali dva dni pred posegom pri temnejših fototipih) naredi test, po možnostih na manj opaznem področju, s katerim ugotovimo individualno občutljivost na bolečino, reakcijo kože na poseg z žilnim laserjem in določimo učinkovito energijo svetlobnega toka laserja.

Postopek posega poteka na naslednji način:

Koža mora biti pred posegom očiščena krem, make-upa, parfumov, posipov, oljnih gelov za tuširanje. Dlake morajo biti skrajšane, še bolje pobrite.
Pred posegom kožo očistimo z antiseptično tekočino in oči zaščitimo z zaščitnimi očali.
Glavo laserja nastavimo točno nad žilo, ki jo želimo odstraniti.
Kožo hladimo s hladilnim gelom, hladilnim plinom ali z ohlajenim nastavkom. Kljub temu se občuti zbadanje, ki je bolj izrazito pri večjih varicah in manjše pri kapilarah.
Stene žil se med postopkom skrčijo, z žilnim laserjem obdelane varice in kapilare se izločijo iz venskega obtoka na nogah. To odpravi občasne bolečine v venah in izboljša videz nog.
Kapilare lahko izginejo takoj po posegu ali pa postanejo motnega videza in na pritisk ne pobledijo. Razgradijo se v nekaj tednih.
Varice, ki so modre, oziroma modro rdeče barve, širine do 5 milimetrov, se po posegu bodisi skrčijo, postanejo bledo rdeče barve ali potemnijo, izgubijo oster rob ( znak razpada stene ven), pojavi se oteklina na področju ven, redko modrice. V nekaj mesecih se stene ven postopoma razgradijo s telesu lastnimi mehanizmi.
Odstranjevanje kapilar in varic z žilnim laserjem je mogoče samo na neporjaveli koži.
Nošnja kompresijskih nogavic po postopku z laserjem večinoma ni potrebna. Za nego lahko uporabljate običajno kremo za vlaženje kože.
Po posegu svetujemo zaščito pred soncem, vse dokler rdečina kože ne izgine. Zaščita pomaga preprečiti pojav prekomerne pigmentacije kože na mestu posega.
Celoletna zaščita pred soncem preprečuje nastanek telangiektazij in kožnega raka.
Stopnja izboljšanja je odvisna od števila ponovitev postopka in individualne razlike v izraženosti krčnih žil in kapilar med različnimi posamezniki. Občasno je potrebno ponoviti terapijo zaradi osvežitve učinka.

Občutek bolečine med posegom je podoben bolečini pri udarcu z gumico in je bolj izrazit pri večjih venah. Odstranjevanje tankih rdečih kapilar se občuti mnogo manj. Bolečina je prisotna samo ob laserskem pulzu, po koncu terapije je ni. Če imate nizek prag bolečine, to zaupajte zdravniku, saj je mogoče s prilagoditvijo izvedbe terapije in določenimi zdravili terapijo narediti znosno.

Možni stranski učinki in kontraindikacije za poseg z žilnimi laserji

V zvezi s primernostjo za izvedbo posega z žilnim laserjem se boste pred prvim posegom pogovorili na pregledu pri dermatologu v Derma centru Maribor/ Rogaška.

Naročanje in dodatne informacije

Za naročanje smo vam na voljo vsak dan od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 na telefonski številki:  064 12 80 15 ali preko e-pošte: info@derma-rogaska.si

Derma center Maribor
Aškerčeva 7, Maribor
+ 386 51 42 01 65
info@derma-mb.si
Naročanje:
Pon: 8:00 – 17:00
Tor – Pet: 8:00 – 16:00

Derma center Rogaška
Zdraviliški trg 25,  Rogaška Slatina
+386 64 12 80 15
info@derma-rogaska.si
Naročanje:
Pon: 8:00 – 17:00
Tor – Pet: 8:00 – 16:00

M-Marketing © 2022. Vse pravice pridržane.