Klasična dermatologija

IZPADANJE LAS IN POSTOPEK PRP – TROMBOCITNA PLAZMA

Z zdravili

Izpadanje, slabšo kakovost in tanjšanje las ali povsem gola področja na lasišču v medicini imenujemo alopecija. Gre za pogosto stanje, ki predstavlja velik problem in povzroča zaskrbljenost. Vzrokov zanj je veliko. Pomembnejšo vlogo pa igrajo genetika, hormonsko neravnovesje, nekatere bolezni, zdravila in stres. Čeprav je postavitev natančne diagnoze včasih zelo težka, lahko dermatolog, s pomočjo podatkov o poteku izpadanja ter s pregledom lasišča, odkrije razloge in začne z zdravljenjem.

Najpogostejši vzrok je povezan z delovanjem androgenih hormonov na lasne mešičke, kar vodi v njihovo postopno zmanjšanje ter pojav pleše. V začetni fazi zdravljenja zato uporabljamo losjon z minoxidilom in sistemsko terapijo z antiandrogeni.

Zdravljenje z lastno trombocitno plazmo ali metoda PRP

V zadnjem času se je uveljavila tudi terapija z lastno trombocitno plazmo. Slednja je frakcija krvi, od katere s centrifugiranjem odstranimo rdeče krvne celice ali eritrocite. Ostanejo torej krvne ploščice, ki po poškodbi poskrbijo za strjevanju krvi ter sproščanje številnih rastnih faktorjev, ki spodbujajo celjenje kože, nastajanje novih kapilar in medceličnine. Koncentrirani trombociti (PRP) se v ortopediji uporabljajo za obnovo hrustanca, v plastični kirurgiji za hitrejše in lepše celjenje kože ter kroničnih ran, v dermatologiji pa za zdravljenje nekaterih kožnih bolezni. V zadnjih letih se je, kot rečeno, pojavilo tudi večje število dokazov o delovanju PRP pri spodbujanju rasti las. Najbolj učinkoviti so v začetni fazi, ko so lasni mešički še ohranjeni. Da opazimo izboljšanje debeline lasnih stebel in povečanje gostote las običajno zadostujejo že tri terapije PRP v razmiku nekaj tednov, učinek pa traja približno leto dni, nato priporočamo ponovitev.

Krožno izpadanje las ali Alopecia Areata

Relativno pogosta je tudi krožna izguba las ali alopecia areata, pri kateri avtoimuno vnetje deluje na lasni mešiček. Glede na razširjenost pleš, ločimo tudi več tipov plešavosti. V veliki večini primerov opazimo eno do nekaj pleš, ki se pojavijo nenadoma. Zdravljenje posameznih območij navadno ni potrebno, saj se zarastejo v enem do treh mesecih.

Za uporabo injekcij razredčenega kortikosteroida se odločimo v primeru, da je pleš več in se med seboj zlivajo. V kolikor na lasišču izpadejo vsi lasje in ob tem še obrvi, trepalnice, dlake (alopecia totalis, alopecia universalis), je zdravljenje zelo težko in večinoma neuspešno. Najboljše rezultate daje terapija s kontaktnimi ekcematogeni, ki poteka v dveh stopnjah: najprej na eni od podlahti izvedemo senzibilizacijo na posebno alergeno snov, ki jo začnemo po dveh do treh tednih v zelo razredčeni obliki en krat tedensko nanašati na določen del lasišča. Pri tem pričakujemo blago ekcemsko reakcijo, z rahlo rdečico, srbečico in luščenjem kože. Slednja namreč spremeni vrsto vnetnih celic ter tako zavre avtoimuno vnetje proti lastnim lasnim mešičkom. Ko s postopnim povišanjem koncentracije ugotovimo najprimernejšo količino alergena, en krat tedensko z zdravljenjem nadaljujemo doma. Uspešnost terapije ocenimo po več mesecih.


Derma center Rogaška

+386 64 12 80 15
info@derma-rogaska.si


Derma center Maribor

+386 51 42 01 65
info@derma-mb.si


Obišči nas

Derma center Rogaška, Zdraviliški trg 25, Rogaška Slatina

Obišči nas

Derma center Maribor, Aškerčeva 7, Maribor (Poliklinika Spera)

Galerija

Izpadanje las


izpadanje las

Izpadanje las

Copyright Derma center Rogaška 2021