Zdravljenje izpadanja las

Izpadanje las je zelo pogosto stanje, ki pacientu predstavlja velik problem in povzroča zaskrbljenost. Medicinski izraz za izpad las je alopecija, pri kateri pacienti opazijo izpadanje las, slabšo kvaliteto in tanjšanje las ter gola področja na lasišču. Alopecija je lahko omejena na manjša področja ali pa se izrazi na celem lasišču.

Z zdravili

Izpadanje, slabšo kakovost in tanjšanje las ali povsem gola področja na lasišču v medicini imenujemo alopecija. Gre za pogosto stanje, ki predstavlja velik problem in povzroča zaskrbljenost. Vzrokov zanj je veliko. Pomembnejšo vlogo pa igrajo genetika, hormonsko neravnovesje, nekatere bolezni, zdravila in stres. Čeprav je postavitev natančne diagnoze včasih zelo težka, lahko dermatolog, s pomočjo podatkov o poteku izpadanja ter s pregledom lasišča, odkrije razloge in začne z zdravljenjem.

Najpogostejši vzrok je povezan z delovanjem androgenih hormonov na lasne mešičke, kar vodi v njihovo postopno zmanjšanje ter pojav pleše. V začetni fazi zdravljenja zato uporabljamo losjon z minoxidilom in sistemsko terapijo z antiandrogeni.

Zdravljenje z lastno trombocitno plazmo ali metoda PRP

V zadnjem času se je uveljavila tudi terapija z lastno trombocitno plazmo. Slednja je frakcija krvi, od katere s centrifugiranjem odstranimo rdeče krvne celice ali eritrocite. Ostanejo torej krvne ploščice, ki po poškodbi poskrbijo za strjevanju krvi ter sproščanje številnih rastnih faktorjev, ki spodbujajo celjenje kože, nastajanje novih kapilar in medceličnine. Koncentrirani trombociti (PRP) se v ortopediji uporabljajo za obnovo hrustanca, v plastični kirurgiji za hitrejše in lepše celjenje kože ter kroničnih ran, v dermatologiji pa za zdravljenje nekaterih kožnih bolezni. V zadnjih letih se je, kot rečeno, pojavilo tudi večje število dokazov o delovanju PRP pri spodbujanju rasti las. Najbolj učinkoviti so v začetni fazi, ko so lasni mešički še ohranjeni. Da opazimo izboljšanje debeline lasnih stebel in povečanje gostote las običajno zadostujejo že tri terapije PRP v razmiku nekaj tednov, učinek pa traja približno leto dni, nato priporočamo ponovitev.

Krožno izpadanje las ali Alopecia Areata

Relativno pogosta je tudi krožna izguba las ali alopecia areata, pri kateri avtoimuno vnetje deluje na lasni mešiček. Glede na razširjenost pleš, ločimo tudi več tipov plešavosti. V veliki večini primerov opazimo eno do nekaj pleš, ki se pojavijo nenadoma. Zdravljenje posameznih območij navadno ni potrebno, saj se zarastejo v enem do treh mesecih.

Za uporabo injekcij razredčenega kortikosteroida se odločimo v primeru, da je pleš več in se med seboj zlivajo. V kolikor na lasišču izpadejo vsi lasje in ob tem še obrvi, trepalnice, dlake (alopecia totalis, alopecia universalis), je zdravljenje zelo težko in večinoma neuspešno. Najboljše rezultate daje terapija s kontaktnimi ekcematogeni, ki poteka v dveh stopnjah: najprej na eni od podlahti izvedemo senzibilizacijo na posebno alergeno snov, ki jo začnemo po dveh do treh tednih v zelo razredčeni obliki en krat tedensko nanašati na določen del lasišča. Pri tem pričakujemo blago ekcemsko reakcijo, z rahlo rdečico, srbečico in luščenjem kože. Slednja namreč spremeni vrsto vnetnih celic ter tako zavre avtoimuno vnetje proti lastnim lasnim mešičkom. Ko s postopnim povišanjem koncentracije ugotovimo najprimernejšo količino alergena, en krat tedensko z zdravljenjem nadaljujemo doma. Uspešnost terapije ocenimo po več mesecih.

Galerija

  • Pred in po zdravljenju izpadanja las

  • Pred in po zdravljenju izpadanja las

  • Pred in po zdravljenju izpadanja las

  • Pred in po zdravljenju izpadanja las

  • Pred in po 10 mesecih zdravljenja s PRP in zdravili proti izpadanju las

Naročanje in dodatne informacije

Za naročanje smo vam na voljo vsak dan od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 na telefonski številki:  064 12 80 15 ali preko e-pošte: info@derma-rogaska.si

Derma center Maribor
Aškerčeva 7, Maribor
+ 386 51 42 01 65
info@derma-mb.si
Naročanje:
Pon: 8:00 – 17:00
Tor – Pet: 8:00 – 16:00

Derma center Rogaška
Zdraviliški trg 25,  Rogaška Slatina
+386 64 12 80 15
info@derma-rogaska.si
Naročanje:
Pon: 8:00 – 17:00
Tor – Pet: 8:00 – 16:00

M-Marketing © 2022. Vse pravice pridržane.