Kako gladimo brazgotine

Brazgotine so naš pomnik na poškodbo, akne, bolezen, operacijo … Celjenje kože je kompleksen proces in nepozorna obravnava brazgotine lahko pripelje do estetsko motečega izgleda, fizičnih bolečin pa tudi psihičnih težav. Učinkovito zmanjševanje vidnosti brazgotin lahko zato bistveno izboljša kakovost življenja.  

Po poškodbah

Začnimo z brazgotinami po poškodbah, ki so zelo pogoste. Keloidi so sprva mehki in rožnati na mestu poškodbe kože in se po dveh ali treh mesecih začnejo širiti izven meja prvotne poškodbe. Tipično je, da po kirurški eksciziji pride do ponovitve. Vzroki nastanka so danes še nepojasnjeni, zato tudi ne obstaja učinkovita terapija. Zelo pogoste so tudi hipertrofične brazgotine, ki nastanejo posledica neustrezne kirurške tehnike, nezadostnega približanja robov, vlečenja kože, nepravilne incizije, pomanjkljive higiena, tujka v rani, okužbe in podaljšanega celjenja. Razlika med keloidom in hipetrofično brazgotino je, da slednja ostane omejena na prvotno mesto poškodbe in se spontano zmanjša v 12-24 mesecih, vendar se vedno ne zmanjša popolnoma.

Akne

Vzrok za nastanek brazgotin po aknah je v različnem imunskem odgovoru posameznika in nagnjenosti k nastanku brazgotin. Nastanejo pri globlji obliki aken in prizadejo kar 95 % vseh pacientov z aknami. So pogosta težava, ne samo najstnikov, tudi odraslih. Z različnimi terapijami jih je potrebno zdraviti že v zgodnjih najstniških letih, saj to dokazano prepreči hujšo obliko aken s pojavom brazgotin v kasnejših leti.

Celjenje je kompleksno

Pri poškodbi usnjice se proces celjenja zmeraj konča z brazgotino, ki se postopoma splošči, zbledi, postane belkaste barve in na otip mehka. Če celjenje ne poteka pravilno, vzrokov ne poznamo, se brazgotina povečuje, ostane nad nivojem kože in je pordela. Brazgotina, ki se dviguje nad nivojem kože, je bodisi keloid ali hipertrofična brazgotina.

Negovanje brazgotin

Pri poškodbah kože po opeklinah, mehanski poškodbi ali obsežni okužbi kože dermatologi svetujemo zgodnjo uporabo silikonskih oblog in kompresije, ki zmanjšujejo simptome in velikost brazgotin. Silikonske obloge lahko preprečijo pretirano brazgotinjenje z zaporo prehoda vode in vlaženjem vrhnje plasti kože. Dokler brazgotina ni zaceljena, se je treba izogibati soncu in uporabljati kreme z zaščitnim faktorjem.

Po zdravljenju

Največ je mogoče narediti v prvih dveh mesecih, ko je brazgotina še nova. Zdravimo z barvilnim laserjem, ki prepreči prehitro celjenje. Poseg je najbolje opraviti na dan odvzema šivov ali v prvem mesecu dni po odstranitvi.

Metode glajenja

Najpogostejši vzrok za obisk zdravnika je estetsko moteč videz. Dermatolog presodi, kako in s katerimi metodami lahko brazgotino zgladimo in polepšamo. Na voljo so številne metode, ki jih izberemo glede na velikost, barvo, debelino, anatomsko lokacijo in položaj, na vrsto predhodne terapije ter glede na kvaliteto kože okoli brazgotine. Med njimi so posebne oblike kemičnega pilinga, dermabrazija, polnila iz hialuronske kisline, punch ekscizija, grafting in elevacija, avtomatski mokronidling, injiciranje kortikosteroidov, 5-florouracila, frakcioniran koagulativni laser, laserski resurfacing, frakcioniran ablativni laser, sublativno glajenje z radiofrekvenčnim tokom ali kombinacija naštetih metod, s čimer lahko še povečamo učinkovitost zdravljenja. S temi metodami popravimo površino brazgotine, odstranimo rdečino, žilice in hiperpigmentacije.

Derma center Maribor
Aškerčeva 7, Maribor
+ 386 51 42 01 65
info@derma-mb.si
Naročanje:
Pon: 8:00 – 17:00
Tor – Pet: 8:00 – 16:00

Derma center Rogaška
Zdraviliški trg 25,  Rogaška Slatina
+386 64 12 80 15
info@derma-rogaska.si
Naročanje:
Pon: 8:00 – 17:00
Tor – Pet: 8:00 – 16:00

M-Marketing © 2022. Vse pravice pridržane.