Hibridni frakcioniran laser

Hibridni frakcioniran laser je nov postopek pomlajevanja kože z uporabo dveh različnih frakcioniranih laserjev, ki na površino kože hkrati delujeta ablativno in neablativno. Vzajemen učinek obeh tehnologij daje večji končni učinek in zagotavlja krajše okrevanje po posegu, kot bi to bilo pri ločeni uporabi vsakega laserja posebej.

Staranje kože je proces, na katerega vplivajo notranji in zunanji dejavniki. Večina staranja kože je povezana z vplivov UV žarkov sonca in solarijev, ki povzročijo nastanek gub, neenakomerno pigmentacijo kože, izgubo elastičnosti, tanjšanje kože, pojav rdečine in kapilar, nekaterih kožnih izrastkov, razširjenih por in številne druge kožne bolezni.

Ablativni frakcioniran laser je uveljavljena metoda odpravljanja znakov staranja kože, ki odstrani del površine kože (vrhnjice in zgornji del usnjice), neobdelana koža v okolici pa omogoči hitro celjenje brez vidnih posledic. Površinsko delujoči laser odstranjuje nekatere vrste rjavih lis, tanke izrastke, drobne linije, zoži pore in gladi neenakomerno in na otip hrapavo površino kože.

Neablativni frakcioniran laser deluje globlje v usnjici, kjer povzroči številna mikroskopska področja pregrevanja, in to brez vidnih znakov delovanja naprave na površini kože po posegu. Postopek spodbudi kožne celice k obnavljanju kolagena, elastina in hialuronske kisline, kar zmanjša globino gub, popravlja poškodbe in posledice staranja kože in zaradi delovanja sonca spremenjeno vezivno tkivo ter neenakomerno pigmentacijo kože.


Hibridni frakcioniran laser uporablja obe tehnologiji hkrati in ima zato mnoge prednosti:

 • predvidljiv in dober učinek po samo 1 do 2 terapijah,
 • izvedba postopka lahko poteka tudi na vratu, prsnem košu in podlahteh hrbtiščih rok in nogah,
 • primeren je za vse fototipe kože, izvedba postopka je mogoča tudi na porjaveli koži,
 • manj intenzivni in manj boleč postopek kot pri frakcioniranem ablativnem laserju,
 • pred posegom zadostuje uporaba anestetične kreme,
 • krajše obdobje celjenja kot pri frakcioniranem ablativnem laserju,
 • pojav opaznega učinka že po nekaj tednih.

 Komu priporočamo hibridni frakcioniran laser?

Postopek s hibridnim frakcioniranim laserjem svetujemo, ko želimo odpraviti naslednje kožne nepravilnosti:

 • drobne linije in gube,
 • razširjene pore na obrazu,
 • rjave lise: sončne (Lentigo solaris) in starostne lise (Lentigo senilis), tanke seboroične keratoze,
 • hrapavo in neenakomerno površino kože, izgubo sijaja,
 • plitve brazgotine po aknah, vodenih kozah, opeklinah, operacijah,
 • od sonca (in ali solarijev) spremenjena koža z neenakomerno pigmentacijo, izrastki, izgubo tonusa, razširjenimi porami,
 • predstopnje kožnega raka – tanke aktinične keratoze.

Postopek

Poseg s hibridnim frakcioniranim laserjem začnemo s pripravo kože. Nanjo nanesemo anestetično kreme, saj anestezija z injiciranjem anestetika ni potrebna. Med posegom, ki traja od 20 do 30 minut, se občuti zbadanje oz. zmerna pekoča bolečina, ki jo je mogoče blažiti s hladnim zrakom in po potrebi s kratkodelujočim anestetikom. Največja površina kože, ki jo lahko obdelamo pri enem posegu, je enaka površini obraza, vratu in prsnega koša.

Po posegu

Po posegu je koža blago pordela in lahko tudi blago otečena. Občutek je precej podoben sončni opeklini. Po nekaj urah se koža umiri.

Rdečina traja od enega do dveh dni, redko traja dlje časa. Trajanje rdečine je odvisno od lastnosti pacienta (nagnjenosti k rdečini), debeline kože in nastavitev naprave. Pri posegu z nižjo energijo traja rdečina manj časa (nekaj ur do 12 ur), pri posegu z višjo energijo pa do 7 dni. Svetovali vam bomo mazilo in gel za umivanje kože po posegu, ki ustrezata vašemu tipu kože.

V naslednjih dneh se pojavi svetlo do temno rjavo obarvana in na otip suha povrhnjica, ki se odlušči večinoma do petega dne po posegu. V tem obdobju svetujemo opustitev socialnih aktivnosti (obiski na domu, odhod na delo ipd.). Po odluščenju suhe povrhnjice lahko uporabite tonirano kremo. Začetek njene uporabe je odvisen od nastavitev naprave na nizko ali visoko energijo. Pri nizki energiji je mogoče uporabiti kozmetiko od 3 do 4 dni po posegu, pri izvedbi na visoki energiji pa približno sedmi dan po posegu.

Izpostavljanje soncu brez zaščitne kreme in pokrivala odsvetujemo vsaj 3 do 4 tedne po posegu.

Učinki

Po posegu s frakcioniranim hibdridnim laserjem se pri vseh pacientih opazno izboljša videz kože. Izboljšanje površine kože je opaziti že nekaj tednov po posegu, končni učinek je pričakovati 3 do 6 mesecev po izvedbi postopka. Več ponovitev terapije poveča učinek.

Trajanje učinkov

Na trajnost učinka hibridnega frakcioniranega laserja vplivajo enaki dejavniki kot pri vseh drugih postopkih v estetski dermatologiji. Slednja je povezana z mnogimi dejavniki, kot so tip kože, stopnja okvare zaradi delovanja UV žarkov pred izvedbo posega, vpliv zdravil in drugih bolezni, način življenja, izpostavljenost soncu in stopnja kontrolirane poškodbe kože med posegom, ki sproži njeno celjenje in obnavljanje. V idealnih razmerah je učinek hibridnega frakcioniranega laserja viden več let, vzdržuje se z izvajanjem ukrepov za zaščito pred soncem in zdravim načinom življenja.

Koliko ponovitev postopka je potrebnih?

Število ponovitev je odvisno od stopnje okvare kože, vaših pričakovanj in časa, ki ga imate na razpolago za okrevanje kože po posegu. Izjemno opazen učinek je viden že po 1 ali 2 ponovitvah terapij. Pri starejših tehnikah pomlajevanja kože s pomočjo neablativnih frakcioniranih laserjev je bilo za primerljiv učinek treba narediti okoli 5 ponovitev postopka.

Kako pogosto se lahko ponovi hibridini frakcionioran laser?

Pri osebah, ki imajo težjo stopnjo od sonca postarane kože in debelejšo kožo, potrebujejo za doseganje najboljšega učinka več ponovitev. Postopek se lahko ponovi najhitreje po treh tednih pri izvedbi z nižjo energijo oziroma po dveh mesecih z višjo energijo. Po vsakem posegu se opazi dodatno izboljšanje, ki nato ob izvajanju ustrezne zaščite in nege kože traja vrsto let.

Kakšni so lahko stranki učinki?

Pričakovani pojavi po posegu so sončni opeklini podobna bolečina, rdečina, blaga oteklina in drobne kraste rjave barve.

Nepričakovani stranski učinki so hujša oteklina, hujša pekoča bolečina, izbruh herpesa na ustnicah, srbenje in alergija na kremo, ki se uporablja po posegu, okužba z bakterijami, virusi ali glivami ali prekomerna pigmentacija kože po vnetju (t.i. PIH). Z osnovno terapijo po posegu, ki vam jo bomo svetovali glede na tip kože, je mogoče zmanjšati ali preprečiti možnost pojava nepričakovanih stranskih učinkov.

Ob pravilni negi po posegu pojav brazgotine in spremembe pigmentacije kože niso mogoče. Slednje se lahko zgodi, če pride v času celjenja do poškodbe kože zaradi drgnjenja, udarca ipd., izpostavljanja soncu, namakanja v vodi (morje, bazeni itd.), zato te aktivnosti v obdobju celjenja odsvetujemo.

Galerija

Naročanje in dodatne informacije

Za naročanje smo vam na voljo vsak dan od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 na telefonski številki:  064 12 80 15 ali preko e-pošte: info@derma-rogaska.si

Derma center Maribor
Aškerčeva 7, Maribor
+ 386 51 42 01 65
info@derma-mb.si
Naročanje:
Pon: 8:00 – 17:00
Tor – Pet: 8:00 – 16:00

Derma center Rogaška
Zdraviliški trg 25,  Rogaška Slatina
+386 64 12 80 15
info@derma-rogaska.si
Naročanje:
Pon: 8:00 – 17:00
Tor – Pet: 8:00 – 16:00

M-Marketing © 2022. Vse pravice pridržane.