Kemični piling

Kemični piling (peel, angl. luščenje) je namenjen izboljšanju kožne strukture.

Pri postopku na obraz nanesemo izbrano raztopino kisline, ki v določeni plasti kože povzroči nadzorovano poškodbo ter s tem sproži kompleksne procese celjenja, preoblikovanja in nastajanje novega kolagena ter elastina. Rezultat? Gladka koža, brez vidnejših gub, izrastkov, brazgotin, lis in aken.

Prednosti

Le v rokah izkušenega zdravnika je opisan ambulantni postopek učinkovit ter varen, zapleti pa v veliki večini minimalni in prehodni. Glede na težavo bo namreč izbral najprimernejšo različico sadnih ali drugih kislin, saj se nekatere bolje obnesejo pri določeni indikaciji ali tipu kože oziroma celo ne povzročajo vidnega luščenja. Medicinska oskrba po posegu, razen ob globokem kemičnem pilingu, ni potrebna, gre namreč za dobro poznan postopek, podprt z dolgoročnimi izkušnjami in dokazi. Lahko ga kombiniramo z laserjem, mezoterapijo, mikrodermabrazijo, trombocitno plazmo, botulinskim toksinom in polnili.

Indikacije

Površinski kemični piling:

 • razširjene pore,
 • tanke linije in drobne gube,
 • neenakomeren ten,
 • koža brez sijaja.

Srednje globoki kemični pling:

 • razširjene pore,
 • srednje globoke gube,
 • neenakomerna pigmentacija,
 • sončne pege, rjave lise,
 • tanke seboroične in aktinične keratoze.

Globoki kemični piling:

 • napredovano fotostaranje kože in solarna elastoza,
 • rumenkast ten kože,
 • številne hiperpigmentacije,
 • številne srednje globoke in globoke gube na obrazu,
 • seboroične in aktinične keratoze.

Pričakovanja

Intenzivnost luščenja je odvisna od globine delovanja kisline. Tako bo komaj opazno, blago luščenje, ki ga z uporabo vlažilnih krem lahko zakrijemo, posledica povrhnjega kemičnega pilinga. Da dosežemo najboljši rezultat, ga zato ponavljamo v nekaj zaporednih intervalih. Izrazitejše luščenje, ki ga prve dni lahko spremljata še prehodna rdečina ali blaga oteklina, pa pričakujte pri srednje globokem pilingu,. Ponovite ga lahko na šest do dvanajst mesecev ali dve leti, odvisno od izvedbe ali sprememb, ki jih želite odstraniti. Po globokem kemičnem pilingu se za 24 ur oziroma dlje namestijo posebni povoji, nato pa še kakšen teden uporabljamo poseben prašek. Po tednu dni je koža rožnata in po več mesecih postopoma pobledi.

Okrevanje

Po površinskem pilingu le redko nastopita rdečica in razdraženost. Zato ne potrebuje posebnega zdravljenja in že dan po posegu se lahko vrnete na delo. Pri srednje globokem se novi sloj oblikuje v treh do sedmih dneh in v dveh tednih je koža v celoti obnovljena. Priporočamo, da prvih nekaj dni ostanete doma. Pri globokem pilingu pa se novi sloj kože začne pojavljati šele sedem do deset dni po postopku in popolna obnova lahko traja dva meseca ali več. Vsekakor svetujemo, da si za okrevanje vzamete vsaj deset dni odsotnosti od dela.

Kemični piling je postopek, s katerim posegamo v telo, zato spada v področje medicine. Izvede ga lahko zdravnik, ki ima poglobljeno znanje o postopku kemičnega pilinga in boleznih kože, zato pa tudi boljši »občutek« za izbiro primernih kandidatov. Na predhodno očiščeno kožo se nanese ena ali več kemičnih raztopin, ki povzročijo omejeno in kontrolirano poškodbo kože, kar spodbudi proces celjenja in obnavljanja kože.

Večina pacientov občuti majhno do zmerno pekočo bolečino, ki traja nekaj minut. Po zaključku postopka se koža pomiri in občutek pekoče bolečine se ne povrne. Samo pri globokem kemičnem pilingu je na večji površini obraza treba uporabiti protibolečinska zdravila pred in po posegu.

V odvisnosti od uporabljene raztopine in globine njenega delovanja se pojavi drobno, komaj opazno luščenje pri zelo povrhnjem ter blago luščenje pri povrhnjem kemičnem pilingu. Takšno luščenje ne predstavlja ovire pri stikih z ljudmi v družini ali v službi, saj ga je možno skriti z uporabo vlažilnih krem. Povrhnji in zelo povrhnji kemični piling je treba ponavljati v nekaj zaporednih intervalih, saj lahko le tako dosežemo najboljši rezultat. Bolj izrazito luščenje je pričakovati pri srednje globokem kemičnem pilingu, kjer se pojavi še prehodna rdečina kože in prve dni tudi občasno blaga oteklina. Piling se lahko ponovi na 6 – 12 mesecev ali na dve leti, odvisno od sprememb, ki jih želimo odstraniti, ali od načina izvedbe. Po globokem kemičnem pilingu se za 24 ur ali dlje namestijo posebni povoji, nato se do tedna dni uporablja poseben prašek. V tem obdobju so ovirani vsi socialni kontakti. Po tednu dni je koža rožnata in po več mesecih postopoma pobledi.

Po površinskem pilingu je koža le redkokdaj razdražena, rdeča  in ni potrebno posebnega zdravljenja ali odsotnosti iz dnevnega življenja.

Po srednje globokem pilingu se novi sloj kože začne pojavljati  v 3 do 7 dneh. Po 14 dneh je koža v celoti obnovljena. Pacienti običajno ostanejo doma nekaj dni.

Po globokem pilingu se začne novi sloj kože pojavljati 7 do 10 dni po pilingu. Popolna obnova kože lahko traja dva meseca ali več. Običajno si pacienti vzamejo 10 dni dopusta.

Galerija

Naročanje in dodatne informacije

Za naročanje smo vam na voljo vsak dan od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 na telefonski številki:  064 12 80 15 ali preko e-pošte: info@derma-rogaska.si

Derma center Maribor
Aškerčeva 7, Maribor
+ 386 51 42 01 65
info@derma-mb.si
Naročanje:
Pon: 8:00 – 17:00
Tor – Pet: 8:00 – 16:00

Derma center Rogaška
Zdraviliški trg 25,  Rogaška Slatina
+386 64 12 80 15
info@derma-rogaska.si
Naročanje:
Pon: 8:00 – 17:00
Tor – Pet: 8:00 – 16:00

M-Marketing © 2022. Vse pravice pridržane.