Estetska dermatologija

POMLAJEVANJE KOŽE Z LASTNO TROMBOCITNO PLAZMO

Trombocitna plazma je stimulacija kožnih celic z lastno trombocitno plazmo, ki spodbudi lasten potencial celjenja in je pridobljena iz manjše količine centrifugenta pacientove krvi. Postopek imenujemo pomlajevanje s koži lastno trombocitno plazmo (PRP). Z neposrednim vbrizgavanjem v kožo jo uporabljamo za stimulacijo pomlajevanja kože in nastanek novega kolagena, rast novih kapilar, za povečanje elastičnosti, tonusa in debeline kože ter za izboljšanje barve kože. Prav tako je namenjena dolgoročnemu glajenju gub, brazd in hitrejšemu celjenju po estetskih posegih.

Zanesljivost in tradicija postopka

Pomlajevanje s trombocitno plazmo v medicini uporabljajo že od 70. let prejšnjega stoletja. Sprva je bila v uporabi v medicini športa za zdravljenje poškodb, danes pa se zdravilna sposobnost trombocitov v medicini uporablja na raznih področjih; poleg dermatologije še v ortopediji, ginekologiji, plastični kirurgiji in drugje. Uporaba telesu lastnih celic v medicinske namene pri osebi, ki so ji bile odvzete, je popolnoma varna, kar je glavna značilnost terapije s PRP.

Popolna pomladitev kože in rast las

Pomlajevanje s trombocitno plazmo (PRP) spodbuja nastanek osnovnih gradnikov kože, kolagena in elastina, ter novotvorbo žil. Koža postne bolj gladka, rožnata, drobne gube se zgladijo. Ta terapija je primerna tudi za osebe z aknami in rosacejo.

Dobrodošla lastnost pomlajevanja s trombocitno plazmo je tudi, da rastni faktorji, ki se sprostijo iz trombocitov, spodbudijo rast las in njihovo zadebelitev.

Postopek

Po pogovoru z dermatologom in pregledu vaše kože vam bo medicinska sestra iz žile odvzela ustrezno količino krvi, iz katere bomo s centrifugiranjem pridobili vašo trombocitno plazmo. Postopek traja približno 15 minut. Nato vam bo zdravnik z injekcijsko iglo vbrizgal plazmo v izbrani predel, v podkožje.  Za preprečevanje neprijetnega občutka bolečine vam bomo na mesto postopka nanesli anestetično kremo.

Koncentrirani trombociti iz krvi (PRP )se uporabijo za pomlajevanje kože pri isti osebi, ki ji je bila kri za pripravo PRP odvzeta, zato pojav alergije in draženje kože ni mogoč. Terapija je primerna tudi za osebe z občutljivo in k alergijam nagnjeno kožo.

Postopek je mogoč tudi na občutljivih delih obraza, kot so podočnjaki ali veke, kjer je koža sicer tanjša in se znaki staranja pojavijo najprej.

Rezultati

Najhitrejše spremembe so opazne že po enem tednu, za končni rezultat pa je treba počakati vsaj od 6 do 8 tednov. Učinek terapije s PRP, ki je bila narejena vsaj trikrat v razmiku nekaj tednov, je lahko traja od enega leta do leta in pol. Postopek lahko, glede na predhodno stanje kože in želen učinek, ponovimo v nekaj tednih.

Kombinacija z drugimi postopki

PRP lahko v estetski dermatologiji kombiniramo z veliko drugimi postopki. Še posebej koristen za kožo je v kombinaciji s postopki, v katerih je bila koža nadzorovano poškodovana, kot naprimer po uporabi frakcioniranega laserja, frakcionirane radiofrekvence, mikronidlinga, srednje globokega kemičnega pilinga, ionske plazme in drugih. PRP spodbudi celjenje kože po teh postopkih, kar dobro vpliva na njihov končni učinek.

Opozorila glede jemanja zdravil

Nekatera zdravila, kot so na primer  Aspirin, Ibuprofen, Naprosin, Ketonal in njim podobna ter kortikosteroidi lahko upočasnijo postopek celjenja, zato odsvetujemo terapijo pri bolnikih, ki se vsakodnevno zdravijo z njimi. Priporočamo, da se o kontraindikacijah pogovorite z zdravnikom in da s seboj prinesete seznam zdravil, ki jih redno uživate.Trombocitna plazma

Trombocitna plazma


Copyright Derma center Rogaška 2018