Zdravljenje rdečine, rosaceje in odstranjevanje žilic z laserjem

Rdečica je bolezen kože, a z ustrezno terapijo učinkovito odpravljamo njene simptome in preprečujemo poslabšanje.

Dermatolog vam lahko predpiše jemanje antibiotikov ali kapsul isotretinoina ter ustrezno mazilo, drobne žilice pa odstrani s pomočjo žilnih laserjev, IPL ali tehnologije ELOS. Zaradi zmanjšane prekrvavljenost vrhnjega dela kože, navali rdečice v obraz postanejo redkejši, za določeno obdobje se bolezen tudi umiri. Navadno je učinek dveh do treh terapij z laserji viden do enega leta, nato je postopek odstranjevanja žilic treba ponoviti.

 

Kapilare na telesu

Zaradi dedne nagnjenosti ali zunanjih vplivov se lahko kapilare na obrazu, vratu, prsnem košu, trupu in nogah trajno razširijo ter postanejo vidne. Tudi za njihovo odstranjevanje uporabljamo žilne laserje in tehnologijo ELOS. Svetloba laserjev, ki se koncentrira v ciljni kapilari, se namreč spremeni v toploto, ta pa zapre kapilaro, ki se nato razgradi in odstrani s krvjo.

 

Število terapij

Veliko mrežje kapilar potrebuje več ponovitev, medtem ko ena žilica praviloma izgine že po enem posegu. Več vztrajnosti zahtevajo tudi nekatere žilne strukture, kot sta kavernozni hemangiom in nevus flammeus, njihova odstranitev pa ni zmeraj uspešna.

 

Stranski učinki

Poseg spremlja občasna bolečina, podobna udarcu z elastično gumico. Pri manj obsežnem mrežju kapilar rdečina nato izzveni že po nekaj minutah, medtem ko pri večjih površinah traja nekoliko dlje,  zaznamo pa lahko tudi blažjo oteklino, ki mine po nekaj dneh brez zdravljenja. Manjše in posamezne kraste so redke.

 

Pogoji za poseg

Odstranjevanje žilic lahko varno izvajamo le na neporjaveli koži, ki jo moramo po posegu dosledno ščititi pred soncem. Še posebej, če nameravamo po nekaj tednih terapijo z laserji ali tehnologijo ELOS ponoviti, oziroma vse dokler na koži ne izginejo spremembe, nastale s posegom.

Rdečica je kronična bolezen kože, ki prizadene kožo na obrazu in očeh. Zanjo so značilna poslabšanja in izboljšanja. Natančni vzroki so še neznani, razvoj bolezni  pa lahko pospešijo življenjski slog in okolje. Obstajajo različni domnevni vzroki:  spremembe v krvnem  pretoku,  mikroskopsko majhne kožne pršice (Demodex), vnetje foliklov, poškodbe kože zaradi sonca in povečan imunski ali vnetni odziv kože  zaradi psihološki dejavnikov.

Najpogostejši simptomi so rdečica, srbečica in zbadanje. Prav tako lahko nastanejo tudi otekline. Simptomi se najpogosteje razvijejo  na predelih nosu, ličnic ter na bradi, kjer so vidne razširjene kapilare, oteklina, skelenje ter  vnetni izpuščaji na koži. Lahko se razvije postopoma, kot blago zardevanje ali blaga rdečica, ki se kasneje razvije v stalno rdečico. Rdečica na očeh  se lahko razvije na predelu oči ali na vekah. Simptomi so rdečica, suha sluznica oči, občutljivost v predelu oči in skelenje. Na vekah se lahko pojavijo rdečica, kraste in izguba trepalnic .

Izogibati se je potrebno soncu, čustvenemu stresu, vroči ali hladni vodi, vetru, alkoholu, vročim kopelim, vrelim napitkom in nekaterim kremam za kožo.

Galerija

Naročanje in dodatne informacije

Za naročanje smo vam na voljo vsak dan od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 na telefonski številki:  064 12 80 15 ali preko e-pošte: info@derma-rogaska.si

Derma center Maribor
Aškerčeva 7, Maribor
+ 386 51 42 01 65
info@derma-mb.si
Naročanje:
Pon: 8:00 – 17:00
Tor – Pet: 8:00 – 16:00

Derma center Rogaška
Zdraviliški trg 25,  Rogaška Slatina
+386 64 12 80 15
info@derma-rogaska.si
Naročanje:
Pon: 8:00 – 17:00
Tor – Pet: 8:00 – 16:00

M-Marketing © 2022. Vse pravice pridržane.