Zdravljenje predstopenj kožnega raka – fotodinamična terapija

Fotodinamična terapija (PDT) je varna, klinično potrjena in priporočena metoda za odstranjevanje in zdravljenje kožnih sprememb, ki so posledica pretiranega izpostavljanja soncu.

Med njimi so najpogostejše aktinične keratoze, ki jih prepoznamo kot na otip hrapava, ostro omejena žarišča v barvi kože ali pordela, z luskami rumenkasto bele barve, ki se pojavljajo na obrazu, neporaščenem delu lasišča, uhljih, podlahteh, hrbtiščih rok in trupu. Kljub temu, da same po sebi niso nevarne, v določenem obdobju lahko vodijo v razvoj kožnega raka, imenovanega spinocelularni karcinom, zato priporočamo, da jih zdravite. Poleg teh lahko s fotodinamično terapijo zdravimo tudi bazalno celični karcinom, Mb. Bowen in nekatere kožne bolezni, kot so luskavica, akne, Porokeratosis Mibelli ali virusne bradavice.

Delovanje

Med najpogosteje uporabljene snovi, zaradi katerih koža postane občutljiva na svetlobo, sodijo zdravila s 5-aminoluvelinsko kislino, skrajšano ALA. Slednja se po nanosu ciljano absorbira v spremenjenih celicah prizadetih mest, po osvetlitvi z močno rdečo svetlobo pa aktivira ter reagira s kisikom v celicah. Tako ustvari zelo reaktivno in toksično vrsto kisika, ki spremenjene kožne celice poškoduje in odstrani ciljano, medtem ko kože v okolici ne poškoduje.

Sočasno se izboljša tudi videz kože, saj se med celjenjem obnovi kolagen. Drobne gube se zgladijo, izboljša se tonus, pigmentne lise pobledijo. In čeprav je bila fotodinamična terapija odkrita zaradi zdravljenja pred rakastih in rakastih kožnih sprememb, se v zadnjem času uporablja tudi za pomlajevanje ter zdravljenje aken.

Potek

Pred izvedbo PDT odstranimo zadebeljeno kožo, luske in kraste. Pri tem si pomagamo z mazilom, ki nam ga nekaj dni ali tednov prej predpiše dermatolog, oziroma s površinskim postrganjem kože ali ablativnim laserjem. Neposredno pred nanosom gela s fotosenzbilizatorjem kožo razmastimo še z alkoholom. V tem času mora biti s širokim pokrivalom popolnoma zaščitena pred soncem, še bolje z aluminijasto folijo. Po treh urah zdravljeno področje obsevamo še z rdečo svetlobo LED svetilke.

Je postopek boleč?

Med obsevanjem se pojavi pekoča bolečina, intenzivnejša na mestih, kjer se nahajajo rakave celice. To potrjuje, da se le-te odzivajo na zdravljenje.

Za koga ni primeren?

Osebam s potrjeno alergijo na ALA, sojino olje in fotoaktivne snovi, imenovane porfirini, kot tudi s kožnimi boleznimi, ki se zaradi terapije lahko poslabšajo, PDT odsvetujemo.

Neželeni učinki

Večina stranskih učinkov se pojavi med obsevanjem in takoj po njem. Trajajo od enega do štiri dni, v nekaterih primerih od tedna do dveh, redkeje dlje časa. Na zdravljenih mestih so pogosti naslednji stranski učinki:

rdečina, bolečina, draženje kože, oteklina, srbenje, luščenje, kraste, zadebelitev ali izcedek,
redko se pojavita krvavitev in drobni gnojni mehurji,
še veliko redkeje glavobol, mrzlica in otekanje vek.

Po končanem obsevanju

Vsaj dva dni po obsevanju se izogibajte močni svetlobi luči in soncu. Izpostavljanje slednjemu takoj po postopku lahko povzroči celo mehurje. Ponovni pojav aktiničnih keratoz in drugih sprememb preprečimo z redno uporabo pokrival, oblačil, zadrževanjem v senci in doslednim nanosom krem z visokim zaščitnim faktorjem. Po nekaj dneh ali tednih ocenimo učinke terapije ter po potrebi svetujemo ponovitev.

Galerija

  • Pred in po odstranitvi aktiničnih keratoz s fotodinamično terapijo.

    Pred in po odstranitvi aktiničnih keratoz s fotodinamično terapijo.

  • Pred in po odstranitvi aktiničnih keratoz s fotodinamično terapijo.

Video

Naročanje in dodatne informacije

Za naročanje smo vam na voljo vsak dan od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 na telefonski številki:  064 12 80 15 ali preko e-pošte: info@derma-rogaska.si

Derma center Maribor
Aškerčeva 7, Maribor
+ 386 51 42 01 65
info@derma-mb.si
Naročanje:
Pon: 8:00 – 17:00
Tor – Pet: 8:00 – 16:00

Derma center Rogaška
Zdraviliški trg 25,  Rogaška Slatina
+386 64 12 80 15
info@derma-rogaska.si
Naročanje:
Pon: 8:00 – 17:00
Tor – Pet: 8:00 – 16:00

M-Marketing © 2022. Vse pravice pridržane.