Odstranjevanje benignih kožnih izrastkov in virusnih bradavic

Marsikdo na vratu, trupu, pod pazduhami ali na obrazu opazi moteče izrastke.

Vsekakor jih je dobro pokazati zdravniku ali dermatologu, številni neinvazivni estetski postopki pa omogočajo tudi učinkovito odstranitev ter lepši in zdrav videz kože.

Vrste izrastkov

Poznamo več vrst kožnih sprememb in vsaka potrebuje natančno diagnozo. Predvsem je treba ločiti med nevarnimi, tako imenovanimi benignimi, ter nenevarnimi, zgolj estetsko motečimi. Potencialno nevarne izrastke in spremembe lahko odstranimo le operativno, njihov histološki pregled je nujen.

Na srečo so pecljati fibromi, starostne bradavice in lise ter angiome na vratu in v pazduhah običajno nenevarni. Zato zdravstvenega stanja ne morejo poslabšati in njihovo odstranjevanje ni nujno, razen iz estetskih razlogov.

Odstranjevanje

Estetska medicina pozna učinkovite kirurške in nekirurške metode odstranjevanja. Med prvimi sta najpogostejši izrez ali ekscizija oziroma tako imenovana shave ekscizija. Po obeh posegih ostane bolj ali manj opazna brazgotina. Med  nekirurškimi metodami pa lahko izbirate med: odstranitvijo z ostro žličko do nivoja kože, postopke z električnim tokom, kot so elektrokoagulacija, elektrodesikacija, fulguracija in elektrokavterizacija, odstranitev s pomočjo radiofrekvenčnega toka, ablativnega laserja ali z lokaliziranim, srednje globokim kemičnim pilingom.

POMEMBNO: Šele po postaviti diagnoze lahko določimo najprimernejšo obliko odstranjevanja.

Nekirurški posegi

Pri odstranjevanju večine benignih kožnih izrastkov se kirurškemu posegu lahko izognemo. Na voljo so površinsko odstranjevanje z ablativnim laserjem CO2 ali Er: YAG oziroma radiofrekvenčni tok. Slednji je izboljšana oblika električnega toka, ki se uporablja v elektrokirurgiji. Ker gre za tehnično manj zahtevne posege, povzročajo tudi bistveno manjše poškodbe tkiva in s tem povezano brazgotinjenje.

Elektrokirurgija

Že vse od odkritja električnega toka le tega v medicini uporabljamo tudi za izreze, odstranjevanje in koagulacijo tkiv. Glede na različne parametre frekvence, jakosti in napetosti toka pa ločimo med elektrokavterizacijo in hifrekacijo.

Zaradi prehoda električnega toka skozi tkivo, prihaja pri prvi do izrazitega pregrevanja ter s tem do ciljnega uničenja celic. Ker sta vonj ožgane kože in učinek podobna opeklinam tretje stopnje, je v pogovornem jeziku postopek znan tudi kot žganje izrastkov. Ob tem je treba povedati, da je pri odstranjevanju benignih kožnih sprememb celjenje daljše, rdečina traja dalje, pogosteje se pojavi brazgotina.

Kadar med nastavkom in površino kože nastane tako imenovani obločni tok ali iskra, govorimo o hifrekaciji. Delovanje slednje je zelo površinsko in ne omogoča incizije ali reza kože.

Radiofrekvenčni tok

Izboljšano obliko energijskega toka, ki uporablja električni tok visoke frekvence, v območju radijskih valov, nad 4 MHz, imenujemo radiofrekvenčni tok (RF tok). Njegova bistvena prednost pred napravami z elektrokavtetrizacijo in hifrekacijo je v nižji delovni temperaturi, ki znaša od 60-100 stopinj, med tem ko je delovna temperatura elektrokavtertrizacije ali ablativnih laserjev med 750-1000 stopinjami, kar je precej nad želenim terapevtskim učinkom.

Tudi uporaba RF toka je preverjena in se v mnogih vejah medicine, zaradi natančnega in nadzorovanega učinka na mehkih tkivih, uporablja v različne namene. Pri prehodu RF toka skozi tkiva se ta, zaradi vsebnosti vode, segrevajo. V bližini elektrode celo do 100 stopinj, zato pride do vretja in uparitve, kar povzroči razpad ciljanih celic, med tem ko okolno tkivo ostane nepoškodovano. Opisana lastnost RF toka tako zmanjša poškodbo okolnih tkiv in izboljša natančnost posega, kar vodi v hitrejše celjenje po odstranitvi benignih izrastkov in manjšo verjetnost brazgotinjenja.

Prednosti odstranjevanja benignih kožnih izrastkov z RF tokom v primerjavi z:

  • elektrokoagulacijo so v hitrejšem celjenju, manjši verjetnosti nastanka brazgotine ali motenj pigmentacije (belih lis),
  • krioterapijo s tekočim dušikom v natančnejšem in bolj učinkovitem odstranjevanju ter prav tako manjši verjetnosti motenj pigmentacije,
  • ablativnim laserjem (CO2 ali Er. YAG) v hitrejšem celjenju in lažji odstranitvi pecljatih izrastkov,
  • srednje globokim kemičnim piligom v natančnejšem odstranjevanju, hitrejšem celjenju in večji učinkovitosti.

Galerija

Naročanje in dodatne informacije

Za naročanje smo vam na voljo vsak dan od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 na telefonski številki:  064 12 80 15 ali preko e-pošte: info@derma-rogaska.si

Derma center Maribor
Aškerčeva 7, Maribor
+ 386 51 42 01 65
info@derma-mb.si
Naročanje:
Pon: 8:00 – 17:00
Tor – Pet: 8:00 – 16:00

Derma center Rogaška
Zdraviliški trg 25,  Rogaška Slatina
+386 64 12 80 15
info@derma-rogaska.si
Naročanje:
Pon: 8:00 – 17:00
Tor – Pet: 8:00 – 16:00

M-Marketing © 2022. Vse pravice pridržane.