Glajenje brazgotin

V dermatologiji obstaja veliko metod glajenja brazgotin, s katerimi lahko izboljšamo videz poškodovane kože.

Za nekatere zadošča že ena vrsta, medtem ko moramo pri drugih za doseganje najboljšega rezultata uporabiti kombinacijo različnih metod. Izbor je odvisen od velikosti, barve, debeline, anatomske lokacije in položaja brazgotine, predhodnih terapij ter kakovosti okolice.

Kemični piling

V dermatologiji govorimo o postopku, ki je namenjen vidnemu izboljšanju strukture kože z uporabo jedkih snovi. Za zelo blage in povrhnje brazgotine lahko izberemo alfa hidroksi kisline, kot so AHA, piruvična in triklorocetna kislina (TCA,) medtem ko videz srednje globokih in globokih izboljša uporaba fenolne raztopine. V zadnjih letih kemični piling za izboljšanje zrelih brazgotin vse bolj nadomeščajo frakcionirane metode z laserji ali radiofrekvnečnim tokom, saj imajo manj stranskih učinkov in boljši rezultat.

PDL laser

Deluje  na zapiranje drobnih kapilar v nezrelih, rdeče obarvanih brazgotinah. Tako se zmanjša pretirano nastajanje kolagena, ki povzroči dvignjene in na otip trde brazgotine. S postopkom zdravljenja moramo zato začeti že zgodaj po operativnem posegu ali poškodbi, a ne hitreje kot na dan odvzema šivov. Tako vplivamo na pospešitev celjenja ter zmanjšamo vidnost brazgotine. V primeru, da zgodnje obdobje zamudimo, brazgotinjenje natančno opazujemo vsaj prvi mesec do dva po poškodbi. Srbenje, občutek premajhne kože in bolečina, ki se ne zmanjšuje, kažejo na pretiran odziv ter s tem bodisi na nastanek keloida ali hipertrofične brazgotine. In dalje kot bomo zavlačevali z zdravljenjem, več kolagena se bo ustvarilo, večja in trša bo brazgotina. Proces do zacelitve lahko kot rečeno nadziramo in ustavimo le z zgodnjo terapijo s PDL laserjem in mazili, kompresijsko terapijo, s silikonskimi obliži in drugimi ukrepi.

Dermabrazija

Je metoda, ki jo lahko uporabimo za glajenje manjših hipertrofičnih brazgotin.

Uporaba polnil

Hialuronska kislina, caprolakton in kalcijev hidroksiapatit so primerni za atrofične brazgotine na obrazu in drugih delih telesa. Njihova največja prednost je brez dvoma takojšnji učinek, medtem ko je slabost omejen čas trajanja, odvisen od načina delovanja polnila.

Punch ekscizija in grafting

Sta kirurški metodi, ki jih v dermatologiji in plastični kirurgiji uporabljamo za korekcijo atrofičnih brazgotin, kot so nekatere brazgotine pri aknah. Lahko jo izvedemo pred srednje globokim ali globokim kemičnim pilingom, laserskim resurfacingom ali sublativnim pomlajevanjem. S pomočjo okroglega noža brazgotino izrežemo ter nato zašijemo s tanko nitjo. V primeru, da je brazgotina večja, plastični kirurg naredi presaditev kože.

Mikrodermabrazija

Je primerna za zelo plitke atrofične in/ali minimalno hipertrofične brazgotine. Naprava ustvari  podtlak, ki privlači zrnca peska. Glede na indikacijo lahko uporabimo zrnca različnih velikosti, ki z veliko hitrostjo potujejo iz rezervoarja preko nastavka do površine kože, kjer odluščijo nekaj njene plasti. Podtlak v nastavku odluščeno kožo in pesek posesa v odpadni rezervoar. Postopek je treba ponoviti večkrat.

Za glajenje brazgotin lahko uporabimo tudi tako imenovane neablativne metode, pri katerih kože ne poškodujemo. Mednje sodijo pomlajevanje kože z določenimi laserji ter kombinacija laserja in radiofrekvenčnega toka. Pri slednji s pregrevanjem do določene temperature dosežemo spremembe v globlji plasti kože ali dermisu, kar kratkoročno sproži preoblikovanje kolagena, dolgoročno pa nastanek novega. Postopek je primeren za plitve atrofične brazgotine, a je za doseganje najboljšega rezultata potrebnih več ponovitev v obdobju nekaj tednov. Slabost je ponovno v omejenem času trajanja učinka.

Laserski resurfacing

Izvajamo ga z laserji, ki lahko odstranijo posamezne sloje kože. Med najpogostejšimi sta Er: glass in superpulzni CO2 laser. Laserski žarek na poti iz naprave tako najprej poškoduje zgornjo plast kože ali epidermis, kar za dolgotrajno glajenje brazgotin še ni dovolj. Potrebna je namreč kontrolirana poškodba globlje plasti ali dermisa, kjer se sprožijo mehanizmi celjenja ter nastanejo novi gradniki kože, kot so kolagen, medceličnina in elastinska vlakna. Slednje opazimo kot zmanjšanje globine brazgotine in zglajen rob.

Obdobje celjenja traja različno dolgo. Odvisnosti od tega, ali je bil odstranjen celotni vrhnji del kože oziroma le določeni predeli v obliki pravilne mreže, kar imenujemo frakcionirana fototermoliza. Pri popolni ablaciji celjenje tako traja nekaj tednov, medtem ko pri frakcionirani fototermolizi do teden dni. Nepoškodovana koža med odstranjenimi predeli omogoči hitrejše celjenje v primerjavi s popolnim ablativnim postopkom, pri katerem je epidermis odstranjen v celoti. Postopek frakcionirane fototermolize moramo nekajkrat ponoviti, medtem ko se popolna ablacija običajno ponavadi izvede le enkrat. Frakcioniran superpulzni CO2 laser CO2RE se lahko prične uporabljati že na mesec dni stari brazgotini ali pa na  zrelih brazgotinah.Občasno ponavljanje terapije postopoma gladi brazgotino, do te mere, da postane manj opazna.

Sublativno pomlajevanje

Je novejša metoda glajenja gub, brazgotin in strij ter pomlajevanja in obnavljanja tonusa kože. Gre za nekakšno kombinacijo neablativne in frakcionirane ablativne metode. Z dotikom elektrod s povrhnjico in bipolarne radiofrekvence, ki steče med pozitivnimi in negativnimi elektrodami, dosežemo namreč pregrevanje kože točno na mestu, kjer želimo – v dermisu. Rezultat je neposredno, občutno večje in po površini obsežnejše pregrevanje, kar povzroči toplotno krčenje molekul kolagena ter nastajanje novega, kot tudi medceličnine. Na brazgotinah po aknah, poškodbah ali operacijah lahko po več ponovitvah tako pričakujemo zabrisane robove in manjšo globino, pri strijah pa manj papirnat videz in večjo prožnost kože.

Fractora

Ta inovativna in napredna tehnologija radiofrekvenčno energijo (RF) do podkožja prenaša s pomočjo zatičev, ki se segrevajo in s tem pozitivno vplivajo na tvorbo kolagena. Rezultat je zdrava, sijoča in pomlajena koža, s povrnjenim tonusom in vidno zmanjšanimi gubami, porami ali brazgotinami. Najpogosteje jo uporabljamo na brazgotinah po aknah na obrazu in trupu, smejalnih gubah, licih, gubah v okolici ustnic in strijah na telesu. Primerna je tudi za manjše predele, kot je zgornja ustnica, kjer se pojavljajo navpično potekajoče gube.

Pred postopkom, ki traja med 45 in 120 minut, odvisno od intenzitete uporabljene energije in površine področja, se boste z dermatologom temeljito pogovorili o pričakovanjih in željah. Morda boste po zaključku opazili drobne rdeče pike, rdečico in/ali rahlo oteklino, a bodo v naslednjih dneh izginile. Vsekakor je pomembno, da se držite navodil o negi, ki vam jih da dermatolog.

V primerjavi z ablativnimi laserji je okrevanje krajše, saj nastavek naprave s tankimi iglami deluje pod površino kože, kar pomeni, da je povrhnjica skoraj nepoškodovana oziroma opazimo zgolj drobne rdeče pike, ki postopoma pobledijo.

Fractora omogoča tudi bolj intenzivne rezultate, vendar je v tem primeru tudi okrevanje traja nekaj dni, medtem ko rabijo manj intenzivne terapije več ponovitev, a je okrevanje krajše.

V procesu zdravljenja ran nastajajo brazgotine, ki so čvrsto, fibrozno tkivo in nadomeščajo normalno zdravo tkivo. Kadar se koža poškoduje naše telo začne proizvajati kolagen, ki rano zapre. Tkivo ki nastane je kot cementni obliž, v katerem ni por ne žlez znojnic. Brazgotine lahko nastanejo v procesu zdravljena aken, operativnih posegov, opeklin in tudi zaradi drugih poškodb. Na srečo se videz brazgotin čez čas izboljša. Običajno so brazgotine na začetku videti rdeče in robate, nato se zmanjšajo in čez nekaj mesecev postanejo svetlejše.

Brazgotine se lahko dokončno zacelijo v letu ali dveh. V prvih treh mesecih je večina brazgotin roza barve, kar je posledica razširitve kapilar na tem mestu, kar pomaga bolje prekrvaviti  mesto celjenja. Po zacelitvi se kapilare zožijo, spremeni se barva in kadar gre za normalno celjenje se zmanjša tudi brazgotina.

Med celjenjem se proizvaja velika količina kolagena. Encim kolagenaza raztaplja odvečni kolagen saj telo poskuša ohraniti le tisto kar potrebuje za celjenje. Če celice ne proizvajajo dovolj kolagenaze, ostane v rani preveč kolagena, zaradi česar nastane debelejša brazgotina. Takšno brazgotino imenujemo hipertrofična brazgotina.

Galerija

  • Glajenje brazgotin

  • Glajenje brazgotin

  • Glajenje brazgotin

  • Glajenje brazgotin

  • Glajenje brazgotin

  • Glajenje brazgotin

Naročanje in dodatne informacije

Za naročanje smo vam na voljo vsak dan od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 na telefonski številki:  064 12 80 15 ali preko e-pošte: info@derma-rogaska.si

Derma center Maribor
Aškerčeva 7, Maribor
+ 386 51 42 01 65
info@derma-mb.si
Naročanje:
Pon: 8:00 – 17:00
Tor – Pet: 8:00 – 16:00

Derma center Rogaška
Zdraviliški trg 25,  Rogaška Slatina
+386 64 12 80 15
info@derma-rogaska.si
Naročanje:
Pon: 8:00 – 17:00
Tor – Pet: 8:00 – 16:00

M-Marketing © 2022. Vse pravice pridržane.