Pomlajevanje kože z lastno trombocitno plazmo

Med novejšimi postopki, ki kožne celice spodbudijo k intenzivni prenovi, podobni procesu celjenja, je pomlajevanje s trombocitno plazmo ali krajše PRP (ang. Platelet-Rich Plasma).

Po tem, ko s centrifugo iz manjše količine krvi izločimo trombocite, jih ponovno vbrizgamo pod kožo ter jo tako stimuliramo k proizvodnji novega kolagena in kapilar, povečanju elastičnosti, izboljšanju tonusa, debeline ter barve. PRP pa je namenjena tudi dolgoročnemu glajenju gub, brazd in hitrejšemu celjenju po estetskih posegih.

Zanesljivost in tradicija

Opisan postopek v medicini poznamo že od 70. let prejšnjega stoletja. Prva jo je, za zdravljenje poškodb, (p)osvojila medicina športa, danes pa zdravilno sposobnost trombocitov uporabljamo na številnih področjih, ob dermatologiji še v ortopediji, ginekologiji, plastični kirurgiji in drugje. Uporaba celic pri osebi, ki so ji bile odvzete, je namreč popolnoma varna.

Pomladitev kože in pospešena rast las

PRP spodbuja nastajanje osnovnih gradnikov kože, kolagena in elastina, ter žil. Koža je tako bolj gladka, rožnata, drobne gube se zgladijo. Primerna je tudi za osebe z aknami in rosacejo ali kot podpora pri celjenju kože po estetskih posegih.  Njena dobrodošla lastnost je tudi, da rastni faktorji, ki se sprostijo iz trombocitov, spodbudijo rast las, povečajo njihovo gostoto in zadebelitev lasnih stebel.

Postopek

Po pregledu kože in pogovoru z dermatologom bo medicinska sestra iz žile odvzela ustrezno količino krvi, iz katere bomo s centrifugiranjem pridobili trombocitno plazmo, kar traja približno 15 minut. Na mesto postopka nanesemo anestetično kremo, nato zdravnik z injekcijsko iglo v izbrani predel vbrizga plazmo. Ker so alergije in draženje kože izključeni, je terapija primerna tudi za osebe z občutljivo kožo ter na delih obraza, kot so podočnjaki ali veke, kjer je koža tanjša in se znaki staranja pojavijo najprej.

Rezultati

Najhitrejše spremembe so opazne že po enem tednu, za končni rezultat pa je treba počakati vsaj šest do osem tednov. Učinek terapije s PRP, ki je bila v razmiku nekaj tednov narejena vsaj trikrat, lahko traja od enega leta do leta in pol.

Kombinacije z drugimi terapijami

PRP v estetski dermatologiji kombiniramo s številnimi drugimi postopki. Še posebej tistimi, ki kožo nadzorovano poškodujejo, kot so frakcioniran laser ali radiofrekvenca, mikronidling, srednje globok kemični piling, ionska plazma ali drugi. Ker spodbudi celjenje kože namreč dobro vpliva na končni učinek.

Opozorila ob jemanju zdravil

Nekatera zdravila, kot so Aspirin, Ibuprofen, Naprosin, Ketonal ter kortikosteroidi, lahko postopek celjenja upočasnijo, zato terapijo odsvetujemo bolnikom, ki se z njimi zdravijo vsakodnevno. O kontraindikacijah se vsekakor pogovorite z zdravnikom in s seboj prinesete seznam zdravil in prehranskih dopolnil, ki jih redno jemljete.

Trombociti so majhne ploščate celice v krvi, katere vsebujejo veliko proteinov in ostalih snovi, ki pospešujejo rast celic in sodelujejo pri nastanku novega tkiva.  Trombocitno plazmo pridobimo s postopkom centrifugiranja pacientove krvi. S posebnim aparatom pridobimo v 15 minutah trombocitno plazmo, ki jo nato s tanko injekcijsko iglo apliciramo v podkožje, na mesta, na katerih se izvede terapija. Takšna plazma vsebuje visoko koncentracijo  rastnega faktorja in ostalih proteinov,  ki sodelujejo pri obnavljanju in pomlajevanju kože.

Galerija

Naročanje in dodatne informacije

Za naročanje smo vam na voljo vsak dan od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 na telefonski številki:  064 12 80 15 ali preko e-pošte: info@derma-rogaska.si

Derma center Maribor
Aškerčeva 7, Maribor
+ 386 51 42 01 65
info@derma-mb.si
Naročanje:
Pon: 8:00 – 17:00
Tor – Pet: 8:00 – 16:00

Derma center Rogaška
Zdraviliški trg 25,  Rogaška Slatina
+386 64 12 80 15
info@derma-rogaska.si
Naročanje:
Pon: 8:00 – 17:00
Tor – Pet: 8:00 – 16:00

M-Marketing © 2022. Vse pravice pridržane.