Novice in strokovni članki

Derma-center-Rogaška.jpg

Derma center Rogaška / Maribor 4. maja 2020 odpira svoje ordinacije. V skladu z odločitvijo vlade je 11. aprila 2020 začela veljati dopolnitev Odloka o začasnih ukrepih na področju zdravstvene dejavnosti zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 (Uradni list RS, št. 49/20; v nadaljnjem besedilu: Odlok),  da “izvajalci zdravstvene dejavnosti izvedejo zdravstvene storitve za paciente, pri katerih bi opustitev ali preložitev izvedbe zdravstvene storitve vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja pacienta. Zdravstvena obravnava se na ta način zagotovi le pacientom, ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in nimajo prisotnih znakov okužbe dihal.”

Na pregled / poseg vas bomo sprejeli:

–          če nimate znakov okužbe dihal (npr. povišana temperatura, kašelj, bolečine v grlu, žrelu, nahodni znaki, bolečine v mišicah) in

–          če niste imeli kontaktov s COVID-19 okuženim ali potencialno okuženo osebo (oboleli svojci, sostanovalci, sodelavci).

Dan pred pregledom vas bomo kontaktirali zaradi dokončne potrditve termina pregleda v in povprašali o zdravstvenem stanju in morebitnih kontaktih z okuženo ali potencialno okuženo osebo. Pregled bo mogoč samo v primeru pravočasno pridobljenih podatkov o vašem zdravstvenem stanju, sicer termin pregleda žal ne bo potrjen.

Za vsa dodatna pojasnila smo vam z veseljem na voljo: Derma center Maribor / info@derma-mb.si / 051 42 01 65. Derma center Rogaška: info@derma-rogaska.si  /064 12 80 15.

Dodatne  informacije o koronavirusu najdete na spletnih straneh NIJZ , Vlade Republike Slovenije 


Ulthera.jpg

Razlike med Ulthero in kopijami ( Ultraformer in druge naprave HIFU za pomlajevanje kože na obrazu, vratu in dekolteju)

Ulthera je naprava, ki ima odobritev ameriške agencije FDA, zato je njena glavna prednost pred slabimi kopijami varnost in učinkovitost delovanja, ki je dokazana s številnimi kliničnimi študijami. Na trgu se pojavljajo mnoge slabe kopije in te naprave ter ponudniki storitev nikakor ne dosegajo učinkovitosti, varnosti in zanesljivosti Ulthere v rokah izkušenega zdravnika.

Ulthera je namenjena le posegom na obrazu, vratu in dekolteju. Omogoča individualiziran pristop, saj imamo ljudje na obrazu različno debelino kože. Z vizualizacijo s pomočjo ultrazvoka lahko na izbranem mestu obraza zelo natančno določimo debelino kože in področje delovanja mikrofokusiranega ultrazvoka, kar zmanjša možnost  pojava stranskih učinkov in poveča učinkovitost terapije. Ulthera ima strokovno poimenovanje MFU-V, kar pomeni mikrofokusirani ultrazvok z vizualizacijo. Nekateri ponudniki posege na obrazu ponujajo z ultrazvočnimi MFU napravami brez vizualizacije, ki jih napačno imenujejo HIFU, kar pomeni visokointenzivni fokusirani ultrazvok. Naprave s HIFU se uporabljajo na telesu, za zmanjšanje podkožnih maščobnih oblog, delujejo globlje, več centimetrov pod nivojem kože, frekvenca ultrazvoka je je drugačna od tiste pri MFU.

Te naprave so primerne le za zmanjšanje maščobnega sloja v podkožju na telesu in delujejo neprimerno globlje ter z drugimi frekvencami, zato jih nikakor ne bi smeli uporabljati na obrazu. Posegi z napravami, ki nimajo ultrazvočnega vpogleda v kožo, bi lahko poškodovali žile, živce, povzročali nepotrebne bolečine, takšen poseg pa tudi ne bi imel nikakršnega učinka. Prav tako so pri Ultheri s kliničnimi študijami ugotovili, da ni primerna za posege na koži drugje po telesu, saj ne deluje dovolj globoko in ima premalo moči, da bi naredila viden in trajne učinek liftinga na debeli koži telesa in okončin.

 

Ulthera

Vsaka učinkovita terapija v medicini ima svojo ceno in če ta v nekaterih primerih nadomesti kirurški nož in zelo skrajša čas okrevanja, potem je ta cena upravičena. Čeprav pogosto na videz obstajajo bližnjice, jim ne zaupajte. Zaupajte preverjeni in učinkoviti tehnologiji. Vaš obraz je vaše ogledalo.

Rezultati na podbradku.

 


brazgotine-Pred-in-po-glajenju-s-CO2-laserjem-1200x561.jpg

Brazgotine so naš pomnik na poškodbo, akne, bolezen, operacijo … Celjenje kože je kompleksen proces in nepozorna obravnava brazgotine lahko pripelje do estetsko motečega izgleda, fizičnih bolečin pa tudi psihičnih težav. Učinkovito zmanjševanje vidnosti brazgotin lahko zato bistveno izboljša kakovost življenja.  

 

Po poškodbah

Začnimo z brazgotinami po poškodbah, ki so zelo pogoste. Keloidi so sprva mehki in rožnati na mestu poškodbe kože in se po dveh ali treh mesecih začnejo širiti izven meja prvotne poškodbe. Tipično je, da po kirurški eksciziji pride do ponovitve. Vzroki nastanka so danes še nepojasnjeni, zato tudi ne obstaja učinkovita terapija. Zelo pogoste so tudi hipertrofične brazgotine, ki nastanejo posledica neustrezne kirurške tehnike, nezadostnega približanja robov, vlečenja kože, nepravilne incizije, pomanjkljive higiena, tujka v rani, okužbe in podaljšanega celjenja. Razlika med keloidom in hipetrofično brazgotino je, da slednja ostane omejena na prvotno mesto poškodbe in se spontano zmanjša v 12-24 mesecih, vendar se vedno ne zmanjša popolnoma.

Akne

Vzrok za nastanek brazgotin po aknah je v različnem imunskem odgovoru posameznika in nagnjenosti k nastanku brazgotin. Nastanejo pri globlji obliki aken in prizadejo kar 95 % vseh pacientov z aknami. So pogosta težava, ne samo najstnikov, tudi odraslih. Z različnimi terapijami jih je potrebno zdraviti že v zgodnjih najstniških letih, saj to dokazano prepreči hujšo obliko aken s pojavom brazgotin v kasnejših leti.

Celjenje je kompleksno

Pri poškodbi usnjice se proces celjenja zmeraj konča z brazgotino, ki se postopoma splošči, zbledi, postane belkaste barve in na otip mehka. Če celjenje ne poteka pravilno, vzrokov ne poznamo, se brazgotina povečuje, ostane nad nivojem kože in je pordela. Brazgotina, ki se dviguje nad nivojem kože, je bodisi keloid ali hipertrofična brazgotina.

Negovanje brazgotin

Pri poškodbah kože po opeklinah, mehanski poškodbi ali obsežni okužbi kože dermatologi svetujemo zgodnjo uporabo silikonskih oblog in kompresije, ki zmanjšujejo simptome in velikost brazgotin. Silikonske obloge lahko preprečijo pretirano brazgotinjenje z zaporo prehoda vode in vlaženjem vrhnje plasti kože. Dokler brazgotina ni zaceljena, se je treba izogibati soncu in uporabljati kreme z zaščitnim faktorjem.

Po zdravljenju

Največ je mogoče narediti v prvih dveh mesecih, ko je brazgotina še nova. Zdravimo z barvilnim laserjem, ki prepreči prehitro celjenje. Poseg je najbolje opraviti na dan odvzema šivov ali v prvem mesecu dni po odstranitvi.

Metode glajenja

Najpogostejši vzrok za obisk zdravnika je estetsko moteč videz. Dermatolog presodi, kako in s katerimi metodami lahko brazgotino zgladimo in polepšamo. Na voljo so številne metode, ki jih izberemo glede na velikost, barvo, debelino, anatomsko lokacijo in položaj, na vrsto predhodne terapije ter glede na kvaliteto kože okoli brazgotine. Med njimi so posebne oblike kemičnega pilinga, dermabrazija, polnila iz hialuronske kisline, punch ekscizija, grafting in elevacija, avtomatski mokronidling, injiciranje kortikosteroidov, 5-florouracila, frakcioniran koagulativni laser, laserski resurfacing, frakcioniran ablativni laser, sublativno glajenje z radiofrekvenčnim tokom ali kombinacija naštetih metod, s čimer lahko še povečamo učinkovitost zdravljenja. S temi metodami popravimo površino brazgotine, odstranimo rdečino, žilice in hiperpigmentacije.


dlačice.jpg

Odgovor je: Da. Dlake vedno odstranjujemo na neporjaveli koži, zato je pomlad pravi čas za ta estetski postopek. Dermatolog bo pregledal vašo kožo in se z vami pogovoril, kje želite odstraniti dlake. Temu bo prilagodil terapijo in ponovitve odstranjevanja. Zavedati se je treba, da samo z enim postopkom nikoli ne moremo odstraniti vseh dlak, saj jih je od več milijonov na našem telesu le manjši del v fazi rasti.

 

Odstranitev je mogoče le v fazi rasti dlak – anageni fazi. Največji odstotek dlak se v tej fazi nahaja na lasišču, bradi in zgornji ustnici, kjer je gostota dlak tudi največja, najmanj pa na podlahteh in stegnih ter golenih. Trajanje faze mirovanja rasti dlak je najdaljše na nogah, najkrajše pa na ustnici. Speči dlačni mešički se lahko spremenijo v aktivne v različnih obdobjih življenja in stanjih, kot so nosečnost, menopavza, zaradi vplivov hormonov, zdravil, bolezni, debelosti ali neznanih vzrokov, zato ni mogoče zagotoviti in doseči popolne ter trajne odstranitve dlak na določenih delih telesa.

 

Napredek v tehnologiji odstranjevanja

Za odstranjevanje dlak sodobna estetska medicina uporablja več pristopov. Izjemno učinkovita je tehnologija ELOS™, ki združuje vzajemno delovanje dveh vrst energij – optične energije in radiofrekvenčnega toka. Prednost pred laserskimi ali IPL sistemi, ki uporabljajo le optično energijo, je manjša možnost stranskih učinkov zaradi pregrevanja vrhnjice. Sočasno delovanje radiofrekvenčnega toka hitreje in bolj usmerjeno steče po predhodno segreti strukturi kože, kar povzroči nadzorovano poškodbo dlačnega mešička brez poškodb v njegovi okolici.

Odstranitev dlak
Naravnih pripravkov, s katerimi bi dosegli trajno zmanjšanje števila ali trajno odstranitev dlak ni. Odstranjevanje zato zaupajte dermatologu in sodobni medicinski tehnologiji.

Več ponovitev za večji učinek

Na učinkovitost postopka odstranjevanja vpliva različna globina dlak na telesu, spol, starost, hormonski vpliv, zdravila in drugi dejavniki, zato je  nemogoče pričakovati popolno odstranitev dlak po enem postopku, z eno vrsto energije, valovne dolžine in enakim trajanjem pulza svetlobne energije. Z več ponovitvami postopka dosežemo, da bo večina dlačnih foliklov trajno poškodovana.

In še to, naprave, ki so v prosti prodaji za odstranjevanje dlak so IPL, ki imajo nizko izhodno moč in lahko v nekaterih primerih samo za določeno obdobje zavrejo rast dlak, ne morejo pa trajno zmanjšati njihovega števila.


1.jpg

Piše: Sandi Luft, dr. med., spec. dermatolog

Iskanje načina pomladitve kože je staro več tisočletij in estetska medicina danes za pomlajevanje kože uporablja različne postopke in tehnologije, kot so frakcionirani ablativni laser, frakcionirani radiofrekvenčni tok, ionska plazma, globok kemični piling in še mnogi drugi. Med njimi je tudi pomlajevanje s stromalnimi matičnimi celicami, kjer spodbujamo celice k obnavljanju s pomočjo rastnih faktorjev iz trombocitov.

Staranje kože je dolgoletni proces, za katerega je značilen pojav gub, tanjšanja kože, pomnožitve kapilar na površini, lis, izrastkov, suhe kože in drugih sprememb. Je posledica delovanja škodljivih zunanjih vplivov, od katerih so najpomembnejši škodljivi vplivi sonca, kajenja, mikrofinega prahu iz industrije in prometa ter notranjih dejavnikov, ki so določeni v genih.

Nova metoda pomlajevanja

Pomlajevanje kože s stromalnimi matičnimi celicami iz maščobnega tkiva je nova metoda, ki uporablja telesu lastne mehanizme obnavljanja kože. Človeško telo je sestavljeno iz več kot 200 različnih visoko specializiranih celic, ki v različnih kombinacijah sestavljajo tkiva in organe. Obstaja več tipov matičnih celic, od katerih za pomlajevanje kože uporabljamo stromalne matične celice iz maščobnega tkiva. Te celice imajo sposobnost delitve in razvoja v nekaj vrst specializiranih odraslih celic in tkiv – hrustanec, maščobo, mišice in še v nekaj drugih.

Pod skrbnim nadzorom dermatologa

Postopek se začne z mini liposukcijo na bokih ali telesu, od koder pridobimo manjšo količino maščobnega tkiva. Za izločitev matičnih celic iz opornega tkiva maščevja, t. i. strome, uporabljamo visokotehnološki laboratorijski postopek z encimsko metodo, ki je učinkovitejša od mehanske metode, saj z njo pridobimo več celic. Dermatolog bo pridobljene celice injiciral v kožo in podkožje obraza, vratu, rok ali dekolteja. Postopek ni boleč ali neprijeten za pacienta.

Popolnoma naraven videz

Po naših izkušnjah se v nekaj tednih pojavijo opazne izboljšave površine kože, ki se stopnjujejo do leta dni. Rezultat je popolnoma naraven videz kože, v kateri je prišlo do razgradnje vseh posledic staranja kože, ki so se pojavile z leti. Pomlajevanje s stromalnimi matičnimi celicami lahko po nasvetu dermatologa združimo z drugimi estetskimi postopki, s čimer bomo povečali učinek in našo kožo še bolj pomladili.


FOREO_MYSA_Rosacea_171215-850x477.jpg

Rosaceja je pogosta kožna bolezen, ki je prepoznamo po rdečini na licih, nosu, bradi in čelu, po razširjenih kapilarah in izpuščaji na teh mestih. Njeno stanje lahko poslabšajo določene vrste pekoče hrane, rdeče vino, izrazit psihični stres ali sonce. Pojav bolezni lahko omilimo s pravilno nego kože in samodisciplino, kjer izločimo vse moteče dejavnike, ki slabšajo stanje kože.

Sandi Luft, dr. med., spec. dermatolog

Rosaceja se lahko pojavi v vseh starostnih skupinah. Rdečina je prevladujoč znak bolezni, poleg tega se v poznejši fazi bolezni pojavijo kapilare, zadebelitev kože na nosu in licih, rdečina očesnih veznic ter pekoč občutek. Pogosteje se pojavi pri svetlopoltih, svetlolasih osebah, ni pa to redka bolezen  pri vseh ostalih tipih kože.

Hrana ali vino lahko poslabšata stanje kože

Določena hrana lahko sproži naval rdečine v obraz, kar si bolnik dobro zapomni in se ponavadi izogne tem dražečim dejavnikom. Med njimi so: vroče pijače, določene začimbe, alkoholne pijače, še posebej pa rdeče vino. Za slednjega je splošno znano, da razširi žile, kar je pri tej kronični vnetni bolezni obraza zadosten razlog, da rdečina postane še izrazitejša.  

Sončni žarki širijo žile na obrazu, kar poslabša rosacejo. Zelo pomembna je vsakodnevna uporaba krem, ki imajo širokospektralni filter za zaščito pred soncem in izogibanje pretiranemu pregrevanju kože na soncu in opeklinam.

Poskrbite za dnevno nego kože

Uporaba lahkih mazilnih podlag, ki vsebujejo naravne protivnetne snovi in antioksidante, lahko ugodno vpliva na pomiritev znakov in simptomov rosaceje. V dnevni kremi mora biti obvezno dodan zaščitni faktor, višji od 15. V težjih primerih dermatologi bolezen zdravimo z uporabo krem, ki vsebujejo mentonidazol, azelainsko kislino, alfa agonist, tabletami, ki vsebujejo tetraciklinski antibiotiki ali derivat vitamina A. Razširjene žilice in rdečino je možno za nekaj časa uspešno odstraniti s tehnologijo ELOS in žilnimi laserji. Bolezen se lahko s vztrajno in pravilno terapijo v veliki večini primerov umiri in postane nemoteča.

 Pekoča omaka, vroča močno začinjena hrana, kofein, alkohol, še posebej rdeče vino, mraz, izrazit psihični stres, vročina in kreme, ki dražijo kožo, so najpogostejši vzrok poslabšanja rosaceje.

 

 


botox.jpg

Koža v vsakem izmed življenjskih obdobij potrebuje prilagojeno nego, ki odpravlja nepravilnosti. Z leti se pojavi potreba tudi po odpravljanju prvih znakov staranja, in to kmalu po 30. letu. Dermatolog Sandi Luft iz Derma centra Rogaška za pomlajevanje kože v vseh starostnih obdobjih svetuje postopke s frakcioniranim laserjem Clear + Brilliant.

Terapija s frakcioniranim laserjem Clear + Brilliant, ki jo izvajajo v Derma centru Rogaška, je namenjena negi kože, izboljšanju tonusa in strukture kože ter odpravljanju neželenih znakov staranja, ki jih hkrati preprečuje. »Postopek je primeren za vse starosti, še posebej pa na začetku staranja kože v 30. oziroma 40. letu,« poudarja dermatolog Sandi Luft, dr. med.

Postopek, prijazen do kože in pacienta

Postopek je prijazen do pacienta, poteka hitro, je učinkovit in primeren za vse tipe kože. Nežen frakcionirani deluje na globino kože, pri tem pa vrhnji del ostane nedotaknjen. Laser naredi v koži več tisoč točkovnih pregrevanj, ki nato spodbudijo naravni potek obnavljanja kože. »S postopkom tako odstranimo pigmentne lise, zožimo pore, obnovimo sijaj in pomladimo kožo. Rezultati po zdravljenju so neposredni in napredujoči, saj telo obnovi globoko kožno tkivo,« pojasnjuje dermatolog Sandi Luft, dr. med. Metoda je zaradi načina svojega delovanja primerna tudi za področja z anatomsko tanjšo kožo, kot so veke, vrat, prsni koš in roke.

Za vsako težavo poseben pristop

Frakcionirani koagulativni laser ima dva nastavka in vsak ima svojo namembnost. Na pregledu bo dermatolog, glede na prevladujoče težave s kožo, izbral terapije z najprimernejšim nastavkom ali svetoval kombinacijo več postopkov.

Terapija s klasičnim nastavkom Clear + Brilliant:

  • Zmanjšuje zgodnje znake staranja.
  • Izboljša tonus in teksturo kože.
  • Obnovi teksturo kože, da postane izjemno mehka in gladka.
  • Omogoča naravno sijoč in svež videz kože.
  • Okrepi čvrstost in elastičnost kože.
  • Zmanjša videz por.

Terapija z nastavkom Clear + Brilliant Perméa:

–  Obnovi sijaj kože.

–  Po postopku poveča delovanje aktivnih snovi v kremah.

–  Pobledi lise.

–  Dodatno poenoti ton kože.

Zadovoljstvo z rezultati

V primerjavi z drugimi postopki pomlajevanja je zagotovo pomembno, da boste po postopku hitro okrevali in se vrnili k vsakodnevnim opravkom. »Rezultati so vidni že po enem tretmaju, več tretmajev pa pomladi večji del kože. Najboljši rezultati se pokažejo po več ponovitvah,« še poudarja dermatolog Sandi Luft, dr. med., iz Derma centra Rogaška.


aha-and-bha1.jpg

Koža z leti dobiva sledi časa, kot so gube, neenakomerna pigmentacija in druge nepravilnosti. Zgladite površino kože z izbranimi izdelki medicinske kozmetike Neostrata, ki vsebujejo sadne kisline AHA.

Staranje kože je neizogiben proces. S kremami, ki vsebujejo aktivne učinkovine in dokazano delujejo proti staranju, lahko zelo omilimo pojav drobnih linij in gub. »Sadne kisline (ang. Alpha Hydroxy Acids oziroma s kratico: AHA ) v medicinski kozmetiki Neostrata so tisočletja preverjena učinkovina. Glikolna, mlečna, citronska, mandljeva, jabolčna, vinska kislina se razlikujejo v molekulski masi, sposobnosti luščenja kože, antioksidativnemu potencialu in še drugih posebnostih,« razlaga dermatolog Sandi Luft, dr. med., iz Derma centrov Maribor in Rogaška Slatina.

Medicinska kozmetika Neostrata pomlajuje

Izdelki medicinske kozmetike Neostrata so primerni za nepoškodovano, normalno in mešano neobčutljivo ter zdravo kožo, ki ima na otip hrapavo površino z razširjenimi porami in drobnimi gubami. Sadne kisline v izdelkih iz linije za boj proti gubam odluščijo vrhnji sloj kože in spodbudijo nastanke sveže, vlažne in na otip prijetne kože, ki spet tvori kolagen in hialuronsko kislino.

Izbrano za vas

Kožo na nanos kreme pripravite s posebnim čistilnim gelom, na kar nanesete nočno ali dnevno kremo, ki vsebuje UVA/UVB zaščito in preprečuje nadaljevanje razvoja znakov staranja zaradi sonca. Ne pozabite na vrat, dekolte in telo, za kar so v Neostrati razvili poseben losjon s sadnimi kislinami. Prav njihov pojav naj bo znak za začetek krem s sadnimi kislinami, ki delujejo na tvorbo

Več informacij: www.neostrata.si


Copyright Derma center Rogaška 2021