Estetska dermatologija / Najsodobnejše tehnologije

ELEKTROLIZA

Epilacija dlak z elektrolizo epilacija je EDINA metoda, ki ima potrdilo agencije FDA (Ameriška agencija za hrano in zdravila) za TRAJNO odstranitev dlak. Primerna je za vse barve dlak in tipe kože, izvaja se lahko tudi na od sonca porjaveli koži. Drugi dve epilacijski metodi, ki temeljita na delovanju dlačnih laserjev ali IPL tehnologije, omogočata trajno zmanjšanje števila in velikosti dlak, a ne čisto vseh in ne na porjaveli koži. Primerni sta za epilacijo večjih površin kože, ki je poraščena s temnimi dlakami.

Zakaj bi se torej odločili za epilacijo dlak z elektrolizo? Dlačnih laserjev in tehnologije IPL ne moremo uporabljati za epilacijo dlak pri osebah s temno poltjo in na od sonca porjaveli koži. Manj so učinkoviti pri sivih, svetlo rjavih, rdečih in tankih dlakah, oziroma na nekaterih delih obraza, na bradi ali npr. tik pod nosom, in ne moremo jih uporabljati v okolici oči. Včasih, po večkratnih ponovitvah epilacije dlak z dlačnimi laserji in IPL, ostane nekaj trdovratnih, posameznih dlak. Rešitev za takšne je postopek epilacije dlak z elektrolizo, ki dlake odstrani trajno in je primeren za vsakogar.

Učinkovita tehnologija

Postopek epilacije dlak z elektrolizo dlak poteka s pomočjo izredno tanke igle, ki jo vstavimo v dlačni mešiček. Ultra hitra, 27 MHz frekvenca in izjemno dovršena tehnika z visokofrekvenčnim tokom, ki deluje v neposredni okolici lasne korenine in ne na površini kože, povzroči popolno in trajno uničenje celic, odgovornih za rast dlak.

Starejše naprave za elektroepilacijo so imele nižjo delovno frekvenco, ki je bolj segrevala okoljno kožo, zato je bil poseg bolj boleč in je puščal več stranskih učinkov, kot so dalj časa trajajoče rdečina kože in brazgotine. Epilacija dlak z elektrolizo, kot jo z najsodobnejšo tehnologijo izvajamo v našem derma centru, je zato učinkovita in varna.

Varnost in potek postopka

Varnosti in učinkovitost epilacije dlak z elektrolizo je bila potrjena v celotni, 120-letni zgodovini. Danes pri postopku uporabljamo epilacijske igle za enkratno uporabo in za pripravo kože na poseg sodobne antiseptike.

Občutek bolečine pri postopku epilacije dlak z elektrolizo se spreminja, saj je odvisen od več spremenljivih dejavnikov, kot so individualna občutljivost na bolečino, prisotnost določenih kožnih bolezni, psihična pripravljenost, fizična utrujenost pred postopkom in od drugih dejavnikov. Najpogosteje pacienti opisujejo občutek zbadanja, manjše toplote in mravljinčenja. Na individualen občutek bolečine se je mogoče med postopkom prilagoditi z nastavitvijo naprave, velikostjo epilacijskih igel in s trajanjem postopka.

Pomiritev kože po postopku

Koža je po postopku epilacije dlak z elektrolizo krajši čas (do nekaj dni) pordela, videti je tudi male izboklinice v bližini dlačnih mešičkov, ki hitro izginejo. Svetovali vam bomo uporabo kreme za pomiritev kože po posegu.

Priporočila za nego kože po epilacije dlak z elektrolizo:

  • Po posegu 1 x na dan umijte kožo z vodo in tekočim milom. Po umivanju lahko uporabite antiseptično raztopino.
  • Odsvetujemo dotikanje, praskanje in drgnjenje kože z rokami, saj tako zmanjšate vnos bakterij.
  • Vsaj 3 dni po postopku odsvetujemo uporabo abrazivnih gelov za umivanje (z zrnci).
  • Priporočamo zaščito pred soncem s pokrivali in kremami z zaščitnim faktorjem, vse dokler rdečina po posegu ne izgine.
  • Za prekrivanje rdečine lahko uporabljate svež make up, ki je star manj kot tri mesece, saj tako zmanjšamo možnost okužbe kože.


Rezultati in ponovitve

Zaradi večje jakosti in do 6-krat večje hitrosti, kot jo imajo druge naprave za epilacijo, je pri epilaciji dlak z elektrolizo mogoče bolj intenzivno usmerjanje energije v področje dlačnega mešička in veliko hitrejše doseganje rezultatov. Število ponovitev in čas do popolne odstranitve dlak je različen od primera do primera, na kar vplivajo številni dejavniki: dednost, število dlak, trajanje ciklusov rasti in drugih dejavnikov, kot so hormonski vplivi in starost. Ponovitve epilacije dlak z elektrolizo izvajamo v razmikih od nekaj tednov do nekaj mesecev, kar je odvisno od dela telesa, kjer odstranjujemo dlake.

Epilacija dlak z elektrolizo je metoda, ki je star več kot 120 let. V tem času je bila v več študijah, ki so bile objavljene v priznanih medicinskih revijah in drugih publikacijah, potrjena kot učinkovita in trajna metoda za odstranitev dlak. V medicini velja, da pri nobenem postopku, ki se izvaja na ljudeh, ni mogoče doseči 100-% učinka in pri epilaciji dlak z elektrolizo je trajna odstranitev dosežena pri okoli 93 % vseh oseb.

Je epilacija dlak z elektrolizo drag postopek?

Epilacija dlak z elektrolizo je najbolj cenovno učinkovita metoda odstranjevanja neželenih dlak, saj je njen učinek trajen. Razmišljanje o ceni in koristih je podobno kot pri postopkih odstranjevanja dlak z laserjem in IPL – če upoštevate za vse življenje ceno depilacijskih krem, britvic, pincet, voskov, naprav za depilacijo in da pri tem ne omenjamo »cene« časa, porabljenega za odstranjevanje dlak in bolečine, je cena trajne odstranitve dlak z elektrolizno epilacijo (ali dlačnimi laserji in/ali IPL) izjemno ugodna.

 

In za konec – kaj je boljše: laser in IPl ali elektrolizna epilacija?

Prednost dlačnih laserjev in IPL je predvsem v hitrosti in delovanju na večji površini kože. Slabost je, da delujeta dobro na temne dlake, manj na svetle in rdeče, zelo slabo na sive in bele. Koža mora biti pred posegom neporjavela od sonca, sicer se lahko pojavijo povrhnje opekline. Dlak ne odstranita popolnoma, ampak samo zmanjšata njihovo število in velikost do te mere, da za večino ljudi niso več moteče. V večini primerov ostanejo posamezne dlake, ki so nato primerne za odstranjevanje z elektrolizo in ki jo lahko izvajamo od sonca porjaveli koži.

Copyright Derma center Rogaška 2018