Kožne spremembe

KRČNE ŽILE

Vene so žile, ki vračajo kri iz organov in okončin proti srcu. Če pride do dalj časa trajajočega in ponavljajočega se zastoja v obtoku krvi iz spodnjih okončin, se pojavijo simptomi in znaki KBV (kronične bolezni ven). Sprva to opazimo kot oteklino v predelu gležnja, ki ponavadi ni pretirano boleča, bolj moteč je občutek težkih, utrujenih, tudi nemirnih nog. Zelo pogost prvi znak je pojav modrih venskih pletežev na notranji strani gležnjev. Razširjene, vijugavo potekajoče vene – varice se lahko pojavijo tudi na drugih delih goleni, stopalu in stegnih. Nekateri bolniki opažajo krče na področju varic na golenih in stegnih v nočnem času, zato varice imenujemo tudi krčne žile.

Kronična bolezen ven (KBV) je napredujoča bolezen, ki močno vpliva na kvaliteto življenja. Pri zdravljenju je treba razmišljati o rizičnih dejavnikih, ki lahko poslabšajo bolezen, in o – za bolnika – najprimernejšem načinu znižanja venskega pritiska v nogah. S prilagoditvijo življenjskega sloga z več gibanja si lahko v veliki meri olajšamo težave in vplivamo na napredovanje bolezni.


Krčne žile

Pred in po sklerozaciji krčnih žil


Zdravljenje kronične bolezni ven

Kompresijsko zdravljenje je temelj uspešnega zdravljenja KBV. S pravilno in dosledno kompresijsko terapijo lahko uspešno zdravimo vse simptome in znake te bolezni. Kompresijsko zdravljenje lahko izvedemo s kompresijskimi povoji in kompresijskimi sistemi ter kompresijskimi nogavicami. Za lajšanje simptomov KBV uporabljamo tudi zdravila – venotonike. Telangiektazije in metličaste varice lahko odstranimo z žilnimi laserji, ko se zaradi svetlobe oziroma toplote vena razgradi in postopoma odstrani preko limfnega obtoka. Sklerozacija je metoda, ki se izvaja z vbrizgavanjem  sklerozantnega  sredstva v svetlino vene, ki jo želimo odstraniti. Postopek je praviloma manj boleč kot poseg z žilnim laserjem. Sklerozacija ven s tekočino je primerna za telangiektazije in manjše varice. V zadnjih letih se je pričela uporabljati sklerozacija s peno, ki je primerna tudi za večje varice, izvaja se pod nadzorom ultrazvoka. Operacijo varic pa izvajajo žilni kirurgi. Odstranitev varic je možna na klasičen kirurški način ali pa z znotrajžilnim pristopom – z znotrajžilnim laserskim ali radiofrekvenčnim aparatom. Prednost te metode je, da se lahko izvede v lokalni anesteziji, hospitalizacija ni potrebna, pusti le majhno brazgotino na nevidnem mestu na stegnu. Estetsko moteče žilice in manjše varice odstranjujejo s sklerozacijo ali laserji nekateri dermatologi in žilni kirurgi, operacije krčnih žil na klasičen način in znotrajžilne operacije z laserjem ali radiofrekvenco pa pri nas izvajajo le žilni kirurgi. Pomembno je tudi vedeti, da odstranjevanja estetsko motečih drobnih žilic – telangiektazij ne krije zdravstveno zavarovanje. V primeru razvite KBV zavarovanje pokrije stroške operacije krčnih žil, bivanja v bolnišnici itd., ne pa medicinskih pripomočkov, kot so kompresijski povoji in kompresijske nogavice, ali zdravil – venotonikov.

Copyright Derma center Rogaška 2018

Spoštovani, obveščamo vas, da sta Derma center Rogaška in Derma center Maribor, zaradi zajezitve širjenja bolezni COVID-19, skladno z odredbo Ministrstva za zdravje, do nadaljnega zaprta. O ponovnem odprtju  ambulant vas bomo obvestili. Za morebitna nujna vprašanja nas pokličite na 051 420 165.

Hvala za razumevanje,

Ekipa Derma centra Maribor/Rogaška

Razumem