Klasična dermatologija

ZDRAVLJENJE RDEČINE, ROSACEJE IN ODSTRANJEVANJE ŽILIC Z LASERJEM

Rdečica je bolezen kože, ki jo učinkovito lajšamo s terapijo, ki preprečuje poslabšanja in odpravlja različne simptome. Lahko predpišemo antibiotik v obliki tablet ali kapsule isotretinoina in  ustrezno terapijo v obliki mazila. Drobne žilice lahko odstranimo s pomočjo žilnih laserjev, IPL ali tehnologije ELOS. Z zapiranjem žilic se namreč zmanjša prekrvavljenost vrhnjega dela kože. Pacient opazi zmanjšanje pogostosti navala rdečice v obraz, za določeno obdobje se bolezen tudi umiri. Navadno je učinek dveh do treh terapij z laserji viden do enega leta, nato je postopek odstranjevanja žilic potrebno ponoviti.

Kapilare na telesu

Zaradi dedne nagnjenosti ali zunanjih vplivov se lahko kapilare na obrazu, vratu, prsnem košu, trupu in nogah trajno razširijo ter postanejo očem vidne. Za njihovo odstranjevanje uporabljamo žilne laserje in tehnologijo ELOS.

Žilni laserji in tehnologija ELOS se uporabljajo za ciljano odstranjevanje žilic v koži. Svetloba laserjev se koncentrira v ciljni kapilari, se spremeni v toploto, ta pa zapre kapilaro. Spremenjena kapilara se nato razgradi in odstrani iz kože po krvnih žilah.

Število potrebnih terapij

Število ponovitev terapij z žilnim laserjem in tehnologijo ELOS je odvisno od števila kapilar pred terapijo. Veliko mrežje kapilar potrebuje več ponovitev terapije, medtem ko ena sama žilica praviloma izgine že po enem posegu. Nekatere žilne strukture, kot sta kavernozni hemangiom in nevus flammeus, potrebujejo večje število ponovitev, njihova  odstranitev pa v vseh primerih ni zmeraj možna.

Stranski učinki

Stranski učinek pri laserski terapiji kapilar je občasna bolečina med posegom, ki je najbolj podobna tisti, ki nastane pri udarcu z elastično gumico. Rdečina po posegu mine hitro – že po nekaj minutah pri terapiji oseb z manj obsežnimi mrežji kapilar, ali traja nekoliko dalj pri tistih, ki jih imajo mnogo. Slednji lahko občutijo tudi blažjo oteklino, ki mine po nekaj dneh brez zdravljenja. Izredno redko se pojavijo manjše in  posamezne kraste.

Pogoji za poseg

Odstranjevanje žilic se lahko izvaja varno samo na neporjaveli koži. Tudi po posegu je potrebno izvajati dosledno zaščito pred soncem, še posebej, če nameravamo po nekaj tednih terapijo ponoviti, oziroma vse dokler ne izginejo vse spremembe na koži, ki so nastale zaradi terapije z laserji ali tehnologijo ELOS.

Copyright Derma center Rogaška 2018