Klasična dermatologija

ZDRAVLJENJE PREDSTOPENJ KOŽNEGA RAKA

Fotodinamična terapija je varna in klinično potrjena metoda in se priporoča za zdravljenje predstopenj kožnega raka, ki so nastale na koži poškodovani od dolgotrajnega izpostavljanja soncu.

Fotodinamična terapija je postopek pri katerem se uporablja zdravilo, ki naredi celice kože občutljive na svetlobo in specifična valovna dolžina svetlobe, ki se dovaja s pomočjo svetilke LED (svetlobo oddajajoče diode, ang. LED).

Uporablja se za odstranjevanje sprememb na koži, ki so posledica pretiranega izpostavljanja soncu in lahko vodijo v razvoj kožnega raka. Strokovno takšne spremembe imenujemo aktinične keratoze.  Med najpogosteje uporabljene agente, ki  kožo naredijo občutljivo na svetlobo sodijo zdravila z aminoluvelinsko kislino (ALA). Ta deluje tako, da se po nanosu ciljano absorbira v spremenjene celice na prizadetih mestih kože in ko nato kožo osvetlimo z močno svetlobo LED se na svetlobo občutljiva učinkovina aktivira ter reagira s kisikom v celicah. To ustvari zelo reaktivno in toksično vrsto kisika, ki ciljano poškoduje in odstrani spremenjene celice kože in prepreči razvoj kožnega raka.


PREBERITE ČLANEK
Pred in po odstranitvi aktiničnih keratoz s fotodinamično terapijo.

Copyright Derma center Rogaška 2018