Klasična dermatologija

ZDRAVLJENJE PREDSTOPENJ KOŽNEGA RAKA – FOTODINAMIČNA TERAPIJA

Fotodinamična terapija je varna in klinično potrjena metoda in se priporoča za zdravljenje predstopenj kožnega raka, ki so nastale na koži poškodovani od dolgotrajnega izpostavljanja soncu.

Fotodinamična terapija je postopek pri katerem se uporablja zdravilo, ki naredi celice kože občutljive na svetlobo in specifična valovna dolžina svetlobe, ki se dovaja s pomočjo svetilke LED (svetlobo oddajajoče diode, ang. LED).

Uporablja se za odstranjevanje sprememb na koži, ki so posledica pretiranega izpostavljanja soncu in lahko vodijo v razvoj kožnega raka. Strokovno takšne spremembe imenujemo aktinične keratoze.  Med najpogosteje uporabljene agente, ki  kožo naredijo občutljivo na svetlobo sodijo zdravila z aminoluvelinsko kislino (ALA). Ta deluje tako, da se po nanosu ciljano absorbira v spremenjene celice na prizadetih mestih kože in ko nato kožo osvetlimo z močno svetlobo LED se na svetlobo občutljiva učinkovina aktivira ter reagira s kisikom v celicah. To ustvari zelo reaktivno in toksično vrsto kisika, ki ciljano poškoduje in odstrani spremenjene celice kože in prepreči razvoj kožnega raka.

Je terapija PDT boleča?

Med obsevanjem se pojavi pekoča bolečina, ki je intenzivnejša na mestih, kjer  se nahajajo rakave celice in kaže na to, da se celice odzivajo na zdravljenje.

Kdo ni primeren za PDT ?

Osebe, ki imajo znano alergijo na ALA,  na fotoaktivne snovi, imenovane porfirini, na sojino olje; osebe, ki imajo kožne bolezni, ki se lahko poslabšajo  in bolniki s prorfirijo.


Kaj je fotodinamična terapija?

Fotodinamična terapija (PDT) je terapija,  pri kateri se uporabi na svetlobo občutljivo snov (fotosenzibilizator) imenovano 5-aminolevulinska kislina ( skrajšano ALA) in svetlobo, ki jo aktivira. ALA po nanosu na kožo prodre v celice, se pretvori v fotosenzitvni metabolit, ta pa se še posebej nakopiči v rakastih celicah. Za slednje je značilno, da se hitreje delijo. To velja tudi za vse predstopnje kožnega raka, od katerih je daleč najpogostejša oblika kožna sprememba imenovana aktinična keratoza. Po obsevanju s fotosenzibilizatorjem namazane kože z rdečo svetlobo določene valovne dolžine, se fotoaktivni metabolit aktivira in ciljano uniči celice, v katerih se je nakopičil. S tem postopkom lahko učinkovito odstranimo, predstopnje kožnega raka, od sonca poškodovane celice kože, ki so očem vidne ( aktinične keratoze) in tudi tiste,ki so tako majhne, da ji še ne opazimo. Sočasno se izboljša videz površine kože, saj se pri procesu celjenja obnovi kolagen. Slednje povzroči, da se drobne gube zgladijo, izboljša se tonus in pobleditev pigmentnih lis. Fotodinamična terapija je bila odkrita zaradi zdravljenja pred rakastih in rakastih kožnih sprememb, v zadnjem času pa se uporablja tudi za pomlajevanje kože in zdravljenje aken.

Kaj je aktinična keratoza?

Aktinična keratoza so na otip hrapava ostro omejena žarišča v barvi kože ali pordela, z luskami rumenkasto bele barve in se pojavljajo soncu kronično izpostavljenih delih kože, kot so obraz, neporaščen del lasišča, uhlji, podlahti, hrbtišča rok in tudi trup. So najpogostejša oblika predstopenj kožnega raka,ki se lahko v določenem obdobju razvije v posebno obliko kožnega raka, imenovano spinocelularni karcinom.

Kako poteka PDT?

Pred izvedbo PDT je potrebno odstraniti zadebeljeno kožo, luske in kraste. To se lahko naredi z mazilom, ki vam ga nekaj dni ali tednov prej predpiše dermatolog ali  s površinskim postrganjem kože oziroma z ablativnim laserjem. Neposredno pred nanosom gela s fotosenzbilizatorjem je potrebno kožo razmastiti z alkoholom. Gel se nanese na vsa žarišča v pravem sloju, kjer deluje 3 ure. V tem času mora biti koža popolnoma zaščitena pred soncem, s širokim pokrivalom, še bolje pa dodatno z aluminijasto folijo. Po 3 urah se celotno zdravljeno področje obseva z rdečo svetlobo LED svetilke.


Pred in po odstranitvi aktiničnih keratoz s fotodinamično terapijo.

Kakšni so možni neželeni učinki PDT?

Večina stranskih učinkov se pojavi med obsevanjem in takoj po njem. Trajajo 1do 4 dni, v nekaterih porinmerih 1 do 2 tedna,  redko dlje časa.  Na mestih obsevanja kože so zelo pogosti  in pogosti naslednji stranski učinki:

  • Rdečina, bolečina, draženje kože, oteklina, srbenje, luščenje, mali mehurji, kraste, zadebelitev kože, izcedek
  • Redko se pojavita krvavitev in drobni gnojni mehurji.
  • Izven področja obsevanja se lahko pojavijo glavobol, luščenje kože, mrzlica in oteklina vek.

Kaj se priporoča po končanem obsevanju?

Vsaj 2 dni po obsevanju se je potrebno izogibati močni svetlobi luči in soncu. Izpostavljanje soncu takoj po končanem obsevanju lahko povzroči pojav mehurjev. Ponovni pojav aktiničnih keratoz in drugih sprememb, ki jih povzroči sonce, je možno preprečiti z vsakodnevno uporabo pokrival, oblačil, načinom življenja v senci in z vsakodnevno uporabo krem za zaščito pred soncem.


Copyright Derma center Rogaška 2018