Klasična dermatologija

ZDRAVLJENJE KRONIČNE BOLEZNI VEN

Kronične bolezni ven (KBV) na začetku pogosto ne zaznamo, nanjo pa vplivajo mnogi vzroki, od starosti, dednosti, sedečega ali stoječega dela do telesne višine.

Ker gre za napredujočo bolezen, ki močno vpliva na kakovost življenja, je vendarle pomembno, da jo opazimo čim prej in začnemo ustrezno zdraviti. Pri tem je treba razmišljati o rizičnih dejavnikih, ki lahko bolezen poslabšajo, in o najprimernejšem načinu znižanja venskega pritiska v nogah. Že s prilagoditvijo življenjskega sloga in več gibanja v veliki meri olajšamo težave ter vplivamo na napredovanje bolezni.

Zdravljenje

S pravilno in dosledno kompresijsko terapijo, sestavljeno iz kompresijskih sistemov, povojev in nogavic, lahko uspešno zdravimo vse simptome in znake KBV. Na voljo so tudi zdravila, tako imenovani venotoniki, telangiektazije in metličaste varice pa odstranimo z žilnimi laserji. Slednji s toploto razgradijo veno, ki se z limfnim obtokom nato postopoma izloči iz telesa.Pri sklerozaciji v svetlino moteče vene vbrizgamo sklerozantno sredstvo. Postopek je manj boleč kot poseg z žilnim laserjem in je primeren za odstranjevanje telangiektazij ter manjših varic. V zadnjih letih se je pričela uporabljati tudi sklerozacija s peno, primerna celo za večje varice. Natančnost izvedbe nadzorujemo z ultrazvokom.

Operacijo varic izvajajo žilni kirurgi na klasičen kirurški način ali z znotrajžilnim pristopom z laserskim ali radiofrekvenčnim aparatom. Prednosti te metode sta izvedba v lokalni anesteziji in le majhna brazgotina na nevidnem delu stegna. Hospitalizacija ni potrebna.

POMEMBNO

V primeru razvite KBV zavarovanje pokrije stroške operacije krčnih žil in bivanja v bolnišnici, ne pa tudi medicinskih pripomočkov, kot so kompresijski povoji in kompresijske nogavice, ali zdravil venotonikov. Samoplačniško je tudi odstranjevanje estetsko motečih drobnih žilic.


Derma center Rogaška

+386 64 12 80 15
info@derma-rogaska.si


Derma center Maribor

+386 51 42 01 65
info@derma-mb.si


Obišči nas

Derma center Rogaška, Zdraviliški trg 25, Rogaška Slatina

Obišči nas

Derma center Maribor, Aškerčeva 7, Maribor ( Poliklinika Spera )

Copyright Derma center Rogaška 2018