Klasična dermatologija

ZDRAVLJENJE KRONIČNE BOLEZNI VEN

Kronična bolezen ven se začne zelo neopazno, zato je na začetku pogosto ne moremo zaznati. Nanjo vplivajo mnogi vzroki, od starosti, dednosti, sedečega ali stoječega dela do telesne višine. Pomembno je, da kronično bolezen ven pravočasno opazimo in začnemo ustrezno zdraviti.

Kronična bolezen ven (KBV) je napredujoča bolezen, ki močno vpliva na kvaliteto življenja. Pri zdravljenju je treba razmišljati o rizičnih dejavnikih, ki lahko poslabšajo bolezen, in o – za bolnika  najprimernejšem načinu znižanja venskega pritiska v nogah. S prilagoditvijo življenjskega sloga z več gibanja si lahko v veliki meri olajšamo težave in vplivamo na napredovanje bolezni.

Zdravljenje kronične bolezni ven

Kompresijsko zdravljenje je temelj uspešnega zdravljenja KBV. S pravilno in dosledno kompresijsko terapijo lahko uspešno zdravimo vse simptome in znake te bolezni. Kompresijsko zdravljenje lahko izvedemo s kompresijskimi povoji in kompresijskimi sistemi ter kompresijskimi nogavicami. Za lajšanje simptomov KBV uporabljamo tudi zdravila – venotonike. Telangiektazije in metličaste varice lahko odstranimo z žilnimi laserji, ko se zaradi svetlobe oziroma toplote vena razgradi in postopoma odstrani preko limfnega obtoka.


Sklerozacija je metoda, ki se izvaja z vbrizgavanjem sklerozantnega sredstva v svetlino vene, ki jo želimo odstraniti. Postopek je manj boleč kot poseg z žilnim laserjem. Sklerozacija ven s tekočino je primerna za telangiektazije in manjše varice. V zadnjih letih se je pričela uporabljati sklerozacija s peno, ki je primerna tudi za večje varice, izvaja se pod nadzorom ultrazvoka.

Operacijo varic izvajajo žilni kirurgi. Odstranitev varic je možna na klasičen kirurški način ali pa z znotrajžilnim pristopom – z znotrajžilnim laserskim ali radiofrekvenčnim aparatom. Prednost te metode je, da se lahko izvede v lokalni anesteziji, hospitalizacija ni potrebna, pusti le majhno brazgotino na nevidnem mestu na stegnu. Estetsko moteče žilice in manjše varice odstranjujejo s sklerozacijo ali laserji nekateri dermatologi in žilni kirurgi, operacije krčnih žil na klasičen način in znotrajžilne operacije z laserjem ali radiofrekvenco pri nas izvajajo le žilni kirurgi. Pomembno je tudi vedeti, da odstranjevanja estetsko motečih drobnih žilic – telangiektazij ne krije zdravstveno zavarovanje. V primeru razvite KBV zavarovanje pokrije stroške operacije krčnih žil, bivanja v bolnišnici itd., ne pa medicinskih pripomočkov, kot so kompresijski povoji in kompresijske nogavice, ali zdravil – venotonikov.


Copyright Derma center Rogaška 2018