Klasična dermatologija

ZDRAVLJENJE AKEN

Akne so bolezen

Akne so kronična bolezen kože, zato svetujemo obisk in zdravljenje le teh pri dermatologu.

Vseh mehanizmov nastanka aken še danes popolnoma ne poznamo. V zadnji letih se povečuje število primerov aken tudi v zrelih letih tretjega, četrtega ali petega desetletja življenja. Učinkovito zdravljenje v prvih dveh letih od nastanka, močno zmanjša nastanek kasnejših brazgotin, zato je zgodnje zdravljenje aken še kako pomembno.

Še posebej je pomembno hitro umirjanje močnih vnetij, uporaba zdravilnih krem in po potrebi antibiotikov ali isotretionina, kontraceptivov, dnevni režim nege kože z zdravili in negovalnimi kremami, ki so namenjene aknasti koži, svetlobno terapijo (IPL ali PDL laser) ter izogibanje UV žarkom sonca in solarija.

frakcioniranim radiofrekvenčnim tokom ali frakcioniranim ablativnim CO2 laserjem lahko izboljšamo njihov videz, brazgotine zožimo, naredimo jih bolj plitke in zgladimo prehod med brazgotino in kožo okoli nje.

mastna koza

Zdravljenje aken: pred in po lokalni terapiji


Akne so kronična bolezen kože, ki se zdravi pri dermatologu. Nevnete oblike aken, črne in bele komedone (ogrce) se lahko odstranjuje tudi pri kozmetičarki, vendar je bolj od tega pomembno zdravljenje aken, ki preprečuje nastanek ogrcev in pomiri vnetje kože, ki bi sicer vodilo v nastanek brazgotin.Zdravljenje akenCopyright Derma center Rogaška 2018