Klasična dermatologija

ZDRAVLJENJE AKEN

Akne so bolezen

Vseh vzrokov za nastanek aken še danes ne poznamo popolnoma. Zadnja leta pa so vse pogostejše tudi v zrelih letih, tretjem, četrtem ali celo petem desetletju življenja. Učinkovito zdravljenje v prvih dveh letih od nastanka vsekakor močno zmanjša nastanek kasnejših brazgotin, zato čim prej obiščete dermatologa.

Še posebej pomembno je hitro umirjanje močnih vnetij, ustrezna dnevna nega z zdravili (po potrebi antibiotiki, isotretioninom ali kontraceptivi) in izbranimi negovalnimi kremami, svetlobno terapijo (IPL ali PDL laser), izogibanje sončnim žarkom ter solarijem.

V primeru, da brazgotine že imate, lahko z frakcioniranim radiofrekvenčnim tokom ali frakcioniranim ablativnim CO2 laserjem izboljšamo njihov videz, jih zožimo, naredimo plitkejše in zgladimo prehod med brazgotino ter kožo okoli nje.

Akne so kronična bolezen kože, ki jo morajo zdraviti dermatologi. Nevnete oblike aken, črne in bele komedone (ogrce) lahko odstrani tudi kozmetičarka, vendar je veliko pomembnejše zdravljenje, ki preprečuje njihov nastanek in pomiri vnetje kože ter prepreči brazgotinjenje.
Zdravljenje akenCopyright Derma center Rogaška 2018