Klasična dermatologija

ODSTRANJEVANJE BENIGNIH KOŽNIH IZRASTKOV IN VIRUSNIH BRADAVIC

Marsikdo opazi moteče izrastke na vratu, trupu, pod pazduhami in tudi na obrazu. Vsekakor jih je dobro pokazati svojemu zdravniku ali dermatologu in razmisliti o njihovi odstranitvi. Sodobna dermatološka diagnostika in nekirurški načini odstranjevanja, kot jih izvajamo v Derma centru, pripomorejo k lepšemu videzu in boljšemu zdravju kože.

Na spremembe na naši koži ponavadi postanemo pozorni šele, ko jo bolj razgalimo, kar se najpogosteje zgodi spomladi. Ob tem se razkrijejo tudi moteči izrastki, ki so nastali med zimo. Poznamo več vrst izrastkov in vsak potrebuje natančno diagnozo. Ločiti je treba med nevarnimi izrastki in spremembami, ter nenevarnimi, zgolj estetsko motečimi. Nevarne izrastke, kot so npr. atipični melanocitni nevusi diagnosticira osebni zdravnik ali po njegovi presoji specialist dermatolog. Te lahko odstranimo samo na operativni način, pri tem pa je potreben tudi histološki pregled.

Odstranjevanje izrastkov

Kožne izrastke uspešno odstranjujemo s kirurškimi in nekirurškimi metodami. Med kirurškimi je najpogostejša metoda izrez spremembe – ekscizija, pa tudi t. i. shave ekscizija in odstranitev z ostro žličko, pri kateri odstranimo spremembo samo do nivoja kože. Med nekirurškimi metodami uporabljamo odstranitev z električnim tokom, to so elektrokoagulacija, elektrodesikacija in fulguracija, elektrokavterizacija, odstranitev s pomočjo radiofrekvenčnega toka, ablativnega laserja ali z lokaliziranim, srednje globokim kemičnim pilingom.

Copyright Derma center Rogaška 2018

Spoštovani, obveščamo vas, da sta Derma center Rogaška in Derma center Maribor, zaradi zajezitve širjenja bolezni COVID-19, skladno z odredbo Ministrstva za zdravje, do nadaljnega zaprta. O ponovnem odprtju  ambulant vas bomo obvestili. Za morebitna nujna vprašanja nas pokličite na 051 420 165.

Hvala za razumevanje,

Ekipa Derma centra Maribor/Rogaška

Razumem