Klasična dermatologija

ODSTRANJEVANJE BENIGNIH KOŽNIH IZRASTKOV IN VIRUSNIH BRADAVIC

Marsikdo opazi moteče izrastke na vratu, trupu, pod pazduhami in tudi na obrazu. Vsekakor jih je dobro pokazati svojemu zdravniku ali dermatologu in razmisliti o njihovi odstranitvi. Dostopnost neinvazivnih estetskih postopkov omogoča njihovo varno in učinkovito odstranitev ter lepši in bolj zdrav videz kože.

Vrste izrastkov

Poznamo več vrst izrastkov in vsak potrebuje natančno diagnozo. Ločiti je treba med nevarnimi izrastki in spremembami ter nenevarnimi, zgolj estetsko motečimi. Potencialno nevarne izrastke in spremembe lahko odstranimo samo na operativni način, pri tem pa je potreben tudi histološki pregled.

Na srečo ima večina ljudi mnogo številčnejše nenevarne, t. i. benigne izrastke, kot so pecljati fibromi, ki se pogosto pojavljajo na vratu in v pazduhah, t. i. starostne  bradavice in lise, angiome ipd. Ti niso posledica bolezni, prav tako ne morejo poslabšati zdravstvenega stanja posameznika, zato njihovo odstranjevanje iz zdravstvenih razlogov ni potrebno, je pa zagotovo zaželeno iz estetskih.

Odstranjevanje izrastkov

Estetska medicina pozna učinkovite kirurške in nekirurške metode njihovega odstranjevanja. Med kirurškimi je najpogostejša metoda izrez spremembe – ekscizija, pa tudi t. i. shave ekscizija. Po teh zmeraj ostane bolj ali manj opazna brazgotina. Od  nekirurških metodam uporabljamo odstranitev z ostro žličko, pri kateri odstranimo spremembo samo do nivoja kože. odstranitev z električnim tokom, to so elektrokoagulacija, elektrodesikacija in fulguracija, elektrokavterizacija, odstranitev s pomočjo radiofrekvenčnega toka, ablativnega laserja ali z lokaliziranim, srednje globokim kemičnim pilingom.

POMEMBNO: Pred odstranjevanjem je potrebna postavitev diagnoze posameznih kožnih izrastkov, šele nato se določi najbolj primerna oblika odstranjevanja.

Kako lahko odstranimo benigne izrastke brez kirurškega posega?

Odstranjevanje velike večine raznih vrst benignih kožnih izrastkov je mogoče brez kirurškega posega, ki bi pustil bolj ali manj opazno brazgotino. Pri večini pride v poštev površinsko odstranjevanje, kjer uporabimo ablativni laser CO2 ali Er: YAG ali radiofrekvenčni tok, ki je tehnično manj zahteven poseg, povzroča bistveno manjše poškodbe tkiva in s tem povezano brazgotinjenje. Radiofrekvenčni tok je izboljšana oblika električnega toka, ki se uporablja  v elektrokirurgiji.

Kaj je elektrokirurgija?

Elektrokirurgija je uporaba električnega toka za incizijo, izrez, odstranjevanje in koagulacijo tkiva, ki se izvaja vse od odkritja električnega toka. Glede na različne parametre frekvence, jakosti in napetosti toka ločimo elektrokavterizacijo in hifrekacijo.

Pri elektrokavterizaciji prihaja zaradi prehoda električnega toka skozi tkivo do izrazitega pregrevanja tkiva, uničenja celic, ki je po učinku podobno opeklini tretje stopnje. V pogovornem jeziku je bil takšen poseg znan tudi kot žganje izrastkov, zaradi pojava neprijetnega vonja ožgane kože med posegom. Če takšno napravo uporabimo za odstranjevanje benignih kožnih izrastkov, je celjenje po posegu podaljšano; rdečina kože na mestu odstranitve izrastka traja dalj časa, pogosteje se pojavi brazgotina.

Hifrekacija je postopek, pri kateri nastane med nastavkom in površino kože ti. obločni tok, iskra. Deluje zelo površinsko in ne omogoča incizije – reza kože.

Kaj je radiofrekvenčni tok?

Radiofrekvenčni tok (RF tok) je izboljšana oblika energijskega toka, ki uporablja električni tok visoke frekvence v območju radijskih valov, nad 4 MHz. Bistvena prednost RF toka pred napravami z elektrokavtetrizacijo in hifrekacijo je v nižji delovni temperaturi, ki znaša od 60-100 stopinj, med tem ko je delovna temperatura elektrokavtertrizacije ali ablativnih laserjev med 750-1000 stopinjami, kar je precej nad želenim terapevtskim učinkom.

Uporaba RF toka je preverjena in se uporablja v različne namene v mnogih vejah medicine zaradi njene lastnosti natančnega in nadzorovanega učinka na mehkih tkivih. Pri prehodu RF toka skozi mehka tkiva se ta segrevajo zaradi vsebnosti vode. Ta se v bližini elektrode segreje do 100 stopinj, zavre in upari, kar povzroči razpad posameznih celic tkiva. Slednje razpadejo, med tem ko okolno tkivo ostane nepoškodovano. Ta lastnost RF toka zmanjša poškodbo okolnih tkiv in izboljša natančnost posega. To je vidno v hitrejšem celjenju kože po odstranitvi benignih kožnih izrastkov in manjši verjetnosti pojava brazgotine.

Copyright Derma center Rogaška 2018