Klasična dermatologija

IZPADANJE LAS IN POSTOPEK PRP – TROMBOCITNA PLAZMA

Kako zdravimo izpadanje las?

Izpadanje las je zelo pogosto stanje, ki pacientu predstavlja velik problem in povzroča zaskrbljenost. Medicinski izraz za izpadanje las je alopecija, pri kateri pacienti opazijo izpadanje las, slabšo kvaliteto las, tanjšanje las ali že gola področja na lasišču.

Vzrokov za izpadanje las je veliko. Pomembno vlogo pri izpadanju las imajo genetika in drugi dejavniki, kot so hormonsko neravnovesje, nekatere bolezni, zdravila in stres.

Čeprav je postavitev natančne diagnoze izpadanja las včasih zelo težka, lahko dermatolog s pomočjo podatkov o vzrokih in poteku izpadanja las ter s pregledom lasišča ugotovi vzrok in začne z zdravljenjem.

Najpogostejši vzrok je povezan z delovanjem androgenih hormonov na lasne mešičke, kar povzroči njihovo postopno zmanjšanje in pojav pleše. Dermatolog za zdravljene  izpadanja las v začetni fazi svetuje uporabo losjona, ki vsebuje minoxidil, in sistemsko terapijo z antiandrogeni. V zadnjem času  se je uveljavila terapija z lastno trombocitno plazmo

Lastna trombocitna plazma je frakcija krvi, od katere s centrifugiranjem odstranimo rdeče krvne celice, eritrocite. Trombociti so celice, ki imajo vlogo pri strjevanju krvi po poškodbi, sproščajo številne rastne faktorje, ki spodbujajo celjenje kože, novotvorbo kapilar in medceličnine.

Koncentrirani trombociti (PRP) se v medicini uporabljajo za obnovo hrustanca v ortopediji, hitrejše in kakovostno celjenje kože v plastični kirurgiji in celjenje kroničnih ran ter zdravljenje nekaterih kožnih bolezni v dermatologiji. V zadnjih letih se je pojavilo večje število dokazov o delovanju RPR pri spodbujanju  rast las. Najbolj učinkovito delujejo v začetni fazi izpadanja las povzročeni zaradi delovanja androgenih hormonov, ko so lasni mešički še ohranjeni. Ponavadi  zadostuje izvesti tri terapije PRP v razmiku nekaj tednov, da lahko opazimo izboljšanje debeline lasnih stebel, povečanje gostote las. Učinek terapije izpadanja las s PRP traja približno leto dni, nato se priporoča ponovitev postopka.

Relativno pogosta je tudi krožna izguba las ti. alopecia areata. Pri tej ločimo več vrst, glede na razširjenost pleš. V veliki večini primerov se opazi eno do nekaj pleš, ki se pojavijo nenadoma. Zdravljenje posameznih pleš ponavadi ni potrebno, saj se zarastejo v enem do treh mesecih. V primeru, da je pleš veš in se zlivajo med seboj je zdravljenje ponavadi uspešno z lokallnimi injekcijami razredčenega kortikosteroida. V kolikor pleša napreduje in izpadejo vsi lasje na lasišču, oziroma dodatno še vse obrvi, trepalnice in dlake na telesu( alopecia totalis, alopecia universalis), je zdravljenje zelo težko in večinoma neuspešno. Od vseh terapij, ki so dane na voljo, ima največji uspeh terapija s kontaktnimi ekcematogeni.


izpadanje las

Izpadanje las

Izpadanje las

Copyright Derma center Rogaška 2018