Klasična dermatologija

GLAJENJE BRAZGOTIN

V dermatologiji obstaja veliko metod glajenja brazgotin, s katerimi lahko izboljšamo njihov videz. Nekatere so primernejše za določen tip brazgotin, pri drugih tipih brazgotin pa moramo za doseganje najboljšega rezultata uporabiti kombinacijo metod. Metodo glajenja brazgotin izberemo glede na velikost, barvo, debelino, anatomsko lokacijo in položaj, na vrsto predhodne terapije in glede na kvaliteto okoliške kože.

Kemični piling je postopek v dermatologiji, ki je namenjen vidnemu izboljšanju strukture kože z uporabo jedkih snovi. Pri korekciji brazgotin lahko uporabljamo alfa hidroksi kisline (AHA) za zelo blage in povrhnje brazgotine, piruvično kislino, triklorocetno kislino (TCA) in fenolno raztopino, pa za srednje globoke in globoke brazgotine.

PDL laser  deluje  na zapiranje drobnih kapilar v nezrelih, rdeče obarvanih brazgotinah. S tem se zmanjša novotovorba kolagena, ki je lahko pretirana in vodi v nastanek nad nivo okolne kože, dvignjene in na otip trde brazgotine. Postopek zdravljenja brazgotin s PDL laserjem  je potrebno pričeti izvajati zgodaj v procesu nastanka brazgotine, najhitreje na dan odvzema šivov po kirurških ranah. S tem vplivamo na pospešitev celjenja in zmanjšanje vidnosti brazgotine. V primeru, da zamudimo to zgodnje obdobje, je pomembno opazovati obnašanje brazgotine v prvem mesecu do dveh po poškodbi. Srbenje, občutke vleka, bolečina v brazgotini, ki se ne zmanjšujejo, kažejo na pretirano brazgotinjenje – bodisi nastanek keloida ali hipertrofične brazgotine. Dalj časa bo brazgotinjenje trajalo, več kolagena se bo ustvarilo, večja in trša bo brazgotina. Proces se lahko nadzira in ustavi z zgodnjo terapijo s PDL laserjem, oskrbo poškodovane kože z mazili, obliži do zacelitve, nato pa s silikonskimi obliži in drugimi ukrepi.

Dermabrazija je metoda, ki jo lahko uporabimo za glajenje manjših hipertrofičnih in eleviranih brazgotin.

Uporaba polnil iz hialuronske kisline, caprolaktona, calcijevega hidroksiapatita je primerna za atrofične brazgotine na obrazu in drugih delih telesa. Prednost te metode je takojšnji učinek, slabost pa je, omejen čas trajanja korekcije atrofične brazgotine, ki pa je odvisen od načina delovanja polnila.

Punch ekscizija in grafting sta kirurški metodi, ki jih uporabljamo v dermatologiji in plastični kirurgiji za korekcijo atrofičnih brazgotin – icepick in globokih boxcar brazgotin pri aknah. Lahko jo izvedemo pred srednje globokim ali globokim kemičnim pilingom, laserskim resurfacingom ali sublativnim pomlajevanjem. S pomočjo okroglega noža izrežemo brazgotino, ki jo nato zašijemo s tanko nitjo. V primeru, da je brazgotina večja, plastični kirurg naredi presaditev kože.

Mikrodermabrazija je metoda, ki je primerna za zelo plitke atrofične in/ali minimalno hipertrofične brazgotine. Naprava deluje na principu podtlaka, ki vleče zrnca peska. Glede na indikacijo, lahko uporabimo zrnca različnih velikosti. Peščena zrnca z veliko hitrostjo potujejo iz rezervoarja preko nastavka do površine kože, kjer odluščijo nekaj plasti kože. Podtlak v nastavku odluščeno kožo in zrnca peska posesa v odpadni rezervoar. Postopek je potrebno ponoviti večkrat.

Za glajenje brazgotin lahko uporabimo t. i. neablativne metode, pri katerih ne poškodujemo kože. Te so: neablativna rejuvenacija z določenimi laserji, kombinacija laserja in radiofrekvenčnega toka ali različnih naprav z radiofrekvenčnim tokom. Pri slednjih dosežemo spremembe v globlji plasti kože – dermisu, s pregrevanjem te plasti do določene temperature, kar sproži kratkoročno preoblikovanje molekule kolagena in dolgoročno sproži nastanek novega kolagena. Postopek je primeren za plitve atrofične brazgotine. Za doseganje najboljšega rezultata je potrebnih več ponovitev postopka v obdobju nekaj tednov. Slabost je v omejenem času trajanja učinka.

Laserski resurfacing se izvaja s pomočjo različnih laserjev, ki imajo sposobnost odstranjevanja posamezni slojev (ablacije, fototermolize) kože. Najpogosteje sta to Er: Glass in superpulzni CO2 laser. Laserski žarek na svoji poti iz naprave v kožo najprej poškoduje zgornjo plast kože, -epidermis. Za dolgotrajno glajenje brazgotin ni dovolj samo odstraniti epidermis, pač pa je potrebna kontrolirana poškodba globlje plasti kože – dermisa, kjer se sproži mehanizem celjenja kože, pri tem nastanejo novi gradniki kože, kot so kolagen, medceličnina in sprememba elastinskih vlaken. Te spremembe opazimo kot zmanjšanje globine brazgotine in zglajen rob. Obdobje celjenja je lahko različno dolgo, odvisnosti od tega, ali je bil odstranjen celotni vrhnji del kože ali so bili odstranjeni samo določeni predeli v obliki pravilne mreže – t. i. frakcionirana fototermoliza. Pri popolni ablaciji to obdobje traja nekaj tednov, pri frakcionirani fototermolizi pa do teden dni. Nepoškodovana koža, ki se nahaja med odstranjenimi predeli, omogoči hitrejše celjenje v primerjavi s popolnoma ablativnim postopkom, pri katerem je epidermis odstranjem v celoti. Postopek frakcionirane fototermolize je potrebno ponoviti vsaj trikrat, medtem ko se popolna ablacija izvede le enkrat.

Sublativno pomlajevanje je novejša metoda glajenja gub, brazgotin in strij ter pomlajevanja in obnavljanja tonusa kože, ki je nekakšna kombinacija med neablativnimi in frakcioniranimi ablativnimi metodami pomlajevanja. S pomočjo kontakta elektrod s površino kože in bipolarne radiofrekvence, ki steče med pozitivnimi in negativnimi elektrodami, dosežemo pregrevanje kože točno na mestu, kjer je to najbolj zaželeno – v dermisu. Radiofrekvenčni tok ima lastnost, da steče hitreje na območjih, kjer je vsebnost vode večja. Vrhnji sloj kože – epidermis, je v primerjavi z dermisom manj vlažen, zato tam radiofrekvenčni tok ne povzroči večjih poškodb in pregrevanja. Rezultat je občutnejše večje, po površini obsežnejše in neposredno pregrevanje dermisa, kar povzroči toplotno krčenje molekul kolagena in sproži  tvorbo novega kolagena ter medceličnine. Na brazgotinah po aknah, po poškodbah ali operacijah lahko pričakujemo po več ponovitvah izboljšanje globine in glajenje robov brazgotin na prehodu v zdravo kožo. Pri strijah lahko opazimo izboljšanje v zmanjšanju stanjšanja kože in papirnatega videza kože strij.

Copyright Derma center Rogaška 2018