Estetska dermatologija / Najsodobnejše tehnologije

Odstranjevanje dlak s tehnologijo ELOS™

Poraščenost na različnih delih telesa predstavlja za marsikoga estetsko moteče. Danes poznamo učinkovite metode, s katerimi odstranjujemo dlake. Ključno je, da odstranjevanje dlak zaupate usposobljenim zdravnikom, ki imajo ustrezno znanje in dovoljenje za uporabo učinkovitih naprav. Vse naprave, ki jih ponujajo različni ponudniki, namreč še zdaleč niso dovolj učinkovite.

Zmanjšanje števila dlak z dlačnim laserjem je primerno za ženske in moške. Z njim lahko odstranjujemo dlake na vseh delih telesa, razen okoli oči. Z uporabo posebnega nastavka odstranimo tudi svetle, rdeče in dlake v fazi rasti na vseh tipih kože. Za uspešno odstranitev dlak je potrebnih več ponovitev postopka . Trajno odstranjevanje dlak je mogoče izvesti  samo s postopkom elektrolize. Slednji je primeren za manjša področja dlak in posamezne na lasersko odstranjevanje odporne dlake vseh barv  na obrazu ali drugje. Zaradi nesinhrone rasti dlak, je postopek prav tako potrebno večkrat ponoviti, vse dokler ne obdelamo vseh dlak.

V našem derma centru izvajamo lasersko epilacijo pod nadzorom dermatologa. Prav zato je odstranjevanje pri nas varno in učinkovito.

Odstranjevanje dlak s tehnologijo ELOS™

ELOS™ je napredna tehnologija, ki je nastala na začetku drugega tisočletja in deluje po principu vzajemnega delovanja dveh vrst energij – optične energije in radiofrekvenčnega toka (akronim, ang.: ELectro Optical Synergie). Prednost pred laserskimi* ali IPL sistemi**, ki uporabljajo le optično energijo je v tem, da se pri ELOS™ uporablja nižja optična energija za pregrevanja ciljne strukture v koži, kožnega barvila melanina v dlaki, ki se nahaja globoko v podkožju, zaradi česar je manj možnosti nastanka stranskih učinkov zaradi pregrevanja vrhnjice. Sočasno delovanje radiofrekvečnega toka  hitreje in bolj usmerjeno steče po predhodno segreti strukturi, kar povzroči njeno spremembo, poškodbo dlačnega mešička brez okvare okolnih struktur.

Rast dlak in njihovo odstranjevanje

Dlake na telesu se nahajajo v različnih fazah ciklusa rasti, ki ne potekajo sočasno. Odstranitev z ELOS™ tehnologijo ali drugimi napravami je mogoče le v anageni fazi, fazi rasti. Največji odstotek  dlak se v fazi rasti nahaja na lasišču, bradi in zgornji ustnici, kjer je gostota dlak tudi največja, najmanj pa na podlahteh in stegnih ter golenih. Trajanje faze mirovanja rasti dlak je najdaljše na nogah, najkrajše pa na ustnici.

Prav tako na učinkovitost vpliva različna globina dlak na telesu, spol, starost, hormonski vpliv, zdravila in še drugi dejavniki, zato je nemogoče pričakovati popolno odstranitev dlak po enem postopku, z eno vrsto energije, valovne dolžine in enakim trajanjem pulza svetlobne energije. Včasih je pretirana poraščenost posledica nekaterih bolezni, ki jih lahko prepozna dermatolog. Odstranjevanje dlak z laserjem v takšnih primerih je brez sočasnega zdravljenja osnovne bolezni neučinkovito.

Kakšna je razlika v delovanju laserjev in IPL sistemov, epilatorjev za domačo uporabo in naprav s tehnologijo ELOS™ pri odstranjevanju dlak?

Laserski in IPL sistemi za odstranjevanje dlak delujejo po principu uporabe enega vira energije, ki mora povzročiti dovolj veliko toplotno poškodbo dlake, da ta preneha rasti. Če je uporabljena energija prenizka, dosežemo le podaljšano obdobje manjše rasti, ki pa se normalizira po nekaj mesecih. Takšen učinek se lahko doseže s t. i. avtoepilatorji, ki delujejo po principu IPL tehnologije z zelo nizko izhodno močjo in jih lahko kupite v prosti prodaji. Enako neučinkovito je odstranjevanje svetlejših dlak z laserji ali IPL sistemi, saj absorpcija svetlobe v njih ni dovolj velika. Za razliko od njih ELOS™ tehnologija omogoča z uporabo dveh različnih virov energije učinek tudi na svetlih, sivih, in rdečih dlakah.


odstranjevanje dlak


Ali je možno pričakovati popolno odstranitev vseh dlak po več ponovitvah postopka odstranjevanja dlak s tehnologijo ELOS™?

Trajna odstranitev posamične dlake se zgodi, ko je dlačni mešiček toplotno tako poškodovan, da  dlaka ne more več rasti. Na telesu je več milijonov dlačnih foliklov, od katerih je le manjši del v fazi rasti, zato je nerealno pričakovati, da bodo uničeni vsi na območju delovanja naprave.

Z uporabo dlačnih laserjev, tehnologijo IPL ali ELOS tehnologijo je mogoče po več ponovitvah postopka doseči TRAJNO ZMANJŠANJE ŠTEVILA IN VELIKOSTI DLAK, ki so postanejo manj opazne in/ali manj moteče. Dlak v spečih dlačnih mešičkih in t. i. velusnih dlak ni mogoče odstraniti z ELOS™, lasersko ali IPL tehnologijo.

Copyright Derma center Rogaška 2018