Estetska dermatologija

KEMIČNI PILING

Kemični piling (peel, angl. luščenje) je postopek v estetski dermatologiji, ki je namenjen izboljšanju videza kože. Pri postopku na kožo nanesemo raztopino kisline določene jakosti in vrste, ki povzroči nadzorovano poškodbo določene plasti kože. Pri vsaki poškodbi kože, kot tudi po kemičnem pilingu,  se sprožijo kompleksni procesi celjenja kože, preoblikovanja in novotvorbe kolagenskih molekul, elastina ter obnavljanja strukture kože, kar vpliva na izboljšanje površine kože, gub, izrastkov, brazgotin, lis in aken.

Prednosti kemičnega pilinga

Gre za ambulantni postopek, ki je učinkovit in varen v rokah izkušenega zdravnika. Komplikacije so v veliki večini primerov minimalne in prehodne. Večinoma po posegu, z izjemo globokega kemičnega pilinga, ni potrebna medicinska oskrba. Vedno imamo možnost izbire za posameznika najprimernejšega kemičnega pilinga, ki ga izvajamo z različnimi snovmi. Med njimi so takšne, ki se bolje obnesejo pri določeni indikaciji, druge so primernejše za določene tipe kože, tretje ne povzročajo vidnega luščenja kože…  Kemični piling je dobro poznan postopek, podprt z dolgoročnimi izkušnjami in dokazi. Lahko ga kombiniramo z laserjem, mezoterapijo, mikrodermabrazijo, trombocitno plazmo, botulinskim toksinom, polnili …

Kemični piling in pričakovanja

V odvisnosti od uporabljene raztopine in globine njenega delovanja se pojavi drobno, komaj opazno luščenje pri zelo povrhnjem ter blago luščenje pri povrhnjem kemičnem pilingu. Takšno luščenje ne predstavlja ovire pri stikih z ljudmi v družini ali v službi, saj ga je možno skriti z uporabo vlažilnih krem. Povrhnji in zelo povrhnji kemični piling je treba ponavljati v nekaj zaporednih intervalih, saj lahko le tako dosežemo najboljši rezultat. Bolj izrazito luščenje je pričakovati pri srednje globokem kemičnem pilingu, kjer se pojavi še prehodna rdečina kože in prve dni tudi občasno blaga oteklina. Piling se lahko ponovi na 6 – 12 mesecev ali na dve leti, odvisno od sprememb, ki jih želimo odstraniti, ali od načina izvedbe. Po globokem kemičnem pilingu se za 24 ur ali dlje namestijo posebni povoji, nato se do tedna dni uporablja poseben prašek. V tem obdobju so ovirani vsi socialni kontakti. Po tednu dni je koža rožnata in po več mesecih postopoma pobledi.

Okrevanje

Po površinskem pilingu je koža le redkokdaj razdražena, rdeča  in ni potrebno posebnega zdravljenja ali odsotnosti iz dnevnega življenja. Po srednje globokem pilingu se novi sloj kože začne pojavljati  v 3 do 7 dneh. Po 14 dneh je koža v celoti obnovljena. Pacienti običajno ostanejo nekaj dni doma. Po globokem pilingu se začne novi sloj kože pojavljati 7 do 10 dni po pilingu. Popolna obnova kože lahko traja dva meseca ali več.

Svojim pacientom svetujemo, da si po postopku z globokim pilingom, vzamejo 10 dni odsotnosti od
dela.
Kemični piling

Copyright Derma center Rogaška 2018