Kožne spremembe

AKNE

Akne so kronična vnetna bolezen dlačnolojničnega mešička. V povprečju trajajo 4-15 let, pogosto tudi dalj časa. Akne niso samo bolezen najstnikov, saj dermatologi zmeraj pogosteje opažamo prvi pojav aken po 20 letu starosti. Učinkovito zdravljenje aken v prvih dveh letih od njihovega nastanka močno zmanjša nastajanje brazgotin, zato je zelo pomembno pravilno in pravočasno zdravljenje aken z uporabo krem, dnevnega režima osnovne terapije, zdravil, izogibanje sonca in solarija. Poudarek je na zdravljenju te kožne bolezni pri zdravniku – dermatologu, saj so akne težko ozdravljiva kožna bolezen, ki lahko v končni meri pustijo brazgotine na koži, katere lahko močno vplivajo na kakovost življenja posameznika.

Akne, zdravila in prehrana

Akne lahko povzročajo nekatera zdravila, kot so kortikosteroidi, nekateri antidepresivi, vitamini B2, B6, B12, in nekatera zdravila. Poleg naštetega, pa še dolgotrajen kontakt kože s katranom, snovmi, ki vsebujejo jod, brom ali klor, mastne kreme, brezvodna mazila in vsa olja. Vloga prehrane pri aknah je še danes nejasna, vendar nekateri dokazi govorijo o vplivu enostavnih sladkorjev in mlečnih beljakovin na njihovo večje število. Zanimivo je, da nekatera ljudstva, ki ne uporabljajo mnogo slednjih v prehrani, nimajo aken (npr. Indijanci v Paragvaju in prebivalci Nove Gvineje).

Akne začnimo zdraviti pravočasno

Akne pri več kot 90 % vseh bolnikov pustijo na koži sledi, kot so brazgotine. Slednje so pogosto posledica nepravilnega zdravljenja (stiskanja, praskanja… ) ali pa posledica obsežnega vnetja pri nodulocističnih ali fulminantnih aknah. Zanimivo je, da v primeru uspešnega zdravljenja aken v prvih dveh letih od njihovega nastanka,  navadno v zgodnjem najstniškem obdobju, zelo zmanjša pojav kasnejših brazgotin. Še danes večkrat naletimo na paciente, ki zanemarjajo zdravljenje aken, saj sami, njihovi starši ali njihovi zdravniki menijo, da so akne v mladosti normalen pojav, ki izzveni z leti. Res se to zgodi pri večini pacientov v 4 do 15 letih, vendar lahko ta proces pusti brazgotine, ki ostanejo vse življenje.


akne

Nastalim brazgotinam je možno izboljšati njihov videz po končanem zdravljenju aken s postopki kot so kemabrazija, dermabrazija, frakcioniranim radiofrekvenčnim tokom  ali frakcioniranim superpulznim laserjem.


Copyright Derma center Rogaška 2018